Systeeminen fasilitointi voi tapahtua yksilöiden, tiimien ja koko työyhteisön tasolla. Kokonaisvaltaisessa otteessa systeeminen organisaatiofasilitaattori ei ole pelkkä ulkopuolinen prosessin ohjaaja. Koska fasilitaattori on aina osa vuorovaikutuskokonaisuutta, hän ei voi eristää itseään ohjattavasta porukasta. Systeeminen fasilitaattori ymmärtää kontekstin ja on perillä oman toimintansa vaikutuksesta myös käsiteltävään sisältöön.
Perinteinen fasilitointiprosessi etenee ennakkosuunnitelman mukaisesti. Systeeminen fasilitointi on sen sijaan lähtökohdiltaan dynaamista, jolloin tilanteen etenemistä on mahdotonta ennustaa. Systeemisessä fasilitoinnissa huomioidaan ryhmässä syntyvät ilmiöt, tässä ja nyt. Prosessi etenee energisesti, ja siinä huomioidaan niin ryhmän teemat, vuorovaikutus kuin vireystila.
Systeeminen organisaatiofasilitointi pyrkii harmoniaan ja tasapainoon rakenteellisen jäykkyyden ja kaoottisen vapauden välillä. Yhteisön kehittämisenergia ohjataan paalutusten avulla, jolloin ihmisten ymmärrys kasvaa ja toiminta ohjautuu tarkoituksenmukaisesti kohti tavoitetta. Keskeistä on fasilitaattorin kyky tunnistaa ja ohjata ryhmää spontaaniin toimintaan, jossa ryhmän valintoja jatkuvasti hyödynnetään keskustelun ja toiminnan eteenpäin viemiseen.
Systeeminen fasilitaattori tarvitsee tuoreita työkaluja ja menetelmiä, jotka vahvistavat osallistamisosaamista!