Onnekkaita sattumia arkeen | BoMentis Coaching House

Onnekkaita sattumia arkeen

Blogit

Syyskausi on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Energia suuntautuu nyt syksyn uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Serendipity eli onnekas sattuma on käsitteenä oiva teema syksyn kohtaamisille. Mistä serendipityssä on kyse? Miten voisimme saada omaan arkeemme enemmän onnekkaita sattumia?

Onko kaikki sattumaa?

Thomas Walpole loi serendipity-käsitteen jo vuonna 1754. Walpolea inspiroi tarina Serendipin kolmesta prinssistä, jotka seikkailuissaan eivät koskaan löytäneet sitä mitä etsivät. Sen sijaan he löysivät aina jotain arvokkaampaa! Asioita, joita he eivät edes etsineet.

Serendipity tarkoittaa:
1)   Kykyä löytää jotain arvokasta, kun etsii jotain muuta.
2)   Kykyä löytää etsitty paikasta tai tavalla, jota ei odottanut.
Käsitteessä olennaista on yksilöllinen kyky nähdä pieniä yksityiskohtia, yhdistää ne kokonaisuudeksi ja löytää siitä jotain arvokasta.
Valmistautuneen ja rutinoituneen mielen ero tulee hyvin esiin esimerkistä musiikin parista. Jos joku soittaa muutaman sävelen nuotin vierestä, kuulee rutinoitunut muusikko ja musiikin harrastaja siinä ensisijaisesti virheen, mutta valmistautuneen mielen omaava muusikko kuulee virheen sijaan uuden sinfonian alun.

Muutostilanteissa meillä on aina mahdollisuus nähdä ongelmatilanteet joko mahdollisuuksina tai sarjana huonoja valintoja ja päätöksiä. Voimme muutoksen keskellä keskittyä kritisoimaan toisia huonosta toiminnasta ja vastuuttomuudesta tai pohtia, miten voisimme parhaiten tukea toisia onnistumaan. Kun organisaatiossa halutaan kehittää toimintaa, sattumien hyödyntämisen myötä on mahdollisuus myös onnistua. On mahdollista kokea yllättäviä menestymisen fiiliksiä ja oppia valtavasti. Mitä jos alkaisinkin jatkossa kehua esimiestäni hyvästä palaverista, vaikka emme ehtineetkään käydä kaikkia asioita läpi tai tervehtiä kollegaa iloisesti aamukiireessä? Se, mihin huomio keskittyy, vahvistuu. Mistä hyödymme enemmän?

Serendipityn hyödyntäminen ei ole siis sattumaa, vaan sarja valintoja. Tietoisia valintoja, jotka virittävät meidät uudelle mahdollisuuksien taajuudelle. Tarvitaan valmistautunutta ja halukasta mieltä, itseluottamusta sekä omistautuvaa ja antaumuksellista suhtautumista. Mahdollisuudet realisoituvat, kun sattumille tarjotaan soveltuvat kasvuolosuhteet.

Kyse ei lopultakaan ole sattumasta saatika onnesta. Kyse on systemaattisesta uskosta mahdollisuuksiin!

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste