Toimiessani taannoin työnohjaajana, huomasin saavani koko ajan enemmän työnohjauspyyntöjä, koska minulla on coachingosaamista. Neuvotellessani tilaajan kanssa työnohjaukseen liittyvistä tarpeista, kysyin aika ajoin, mitä tekemistä coacingtaidoillani on työnohjauksen kanssa. Vastaus oli aina samankaltainen: työskentelyn toivottiin olevan enemmän tavoitteellista ja käytännönläheistä.
Coachingin tavoitteellisuus näkyy muun muassa oivalluttavien ja ajattelua eteenpäin vievien kysymysten käytössä. Työskentelyn fokuksessa on voimavarojen tunnistaminen, tavoitteiden saavuttamiseen liittyvien esteiden purku sekä olemassa olevien resurssien tunnistaminen. Ei siis ihme, että monet työnohjausta tilaavat toivovat coachaavaa työotetta.
Coachingtaitoja haltuun Pilari-korttien® avulla
Pilari-kortit® perustuvat mallille, jossa luodaan silta nykyhetken ja tavoitteen välille. Silta koostuu 52 kysymyksestä. Kysymykset muodostavat prosessin, jonka aikana coachattava pääsee pohtimaan valitsemaansa aihetta monesta toisiaan täydentävästä näkökulmasta.
Työnohjauksissa hyödynsin melko usein Pilari-mallia® istunnon rakenteena. Välillä käytin kortteja ”ohjeen mukaan”, välillä taas levitin kortit pöydälle, josta asiakas sai valita itseään puhututtavimman kysymyksen. Joskus puolestaan hyödynsin kysymyksiä tai prosessia ihan ulkomuistista. Soveltamistapoja on monia. Merkittävin hyöty itselle oli se, että haastavissa teemoissa istuntojen rakenne jäsentyi ja asioiden käsittely helpottui.
Osta itsellesi Pilari-kortit®
Päätä päivittää työkalupakkiasi ja osta itsellesi Pilari-kortit®. Kortit voit tilata täältä.