Testaa onko tiimisi huippu – 5 huipputiimin kyvykkyyttä
Blogit
Oletko tyytyväinen siihen, miten teillä tai sinulla menee? Entä siihen, miten tiimisi toimii? Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään, sitä kauanko bisneksenne elää tällä tavoin?
Jos tulokset ovat vuosi vuodelta hyviä, tuudittaudumme liian helposti tyytyväisyyteen. Elämme liian usein omassa erinomaisuuden kuplassamme, kunnes romahdamme. Romahdus voi tulla mistä suunnasta vaan: syväosaajamme irtisanoutuu, kilpailija tuo markkinoille uuden mullistavan ratkaisun, robotiikka tekee jatkossa tiimimme työt, jne… Mikään menestysbisnes ei elä loputtomiin, ellei sitä koko ajan kehitetä ja innovoida tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Älä siis tyydy ok tuloksiin tai ihan kivaan toimintaan. Pysähdy miettimään missä jamassa tekemisemme tiiminä on ja rakenna itsellesi ja tiimillesi kasvupolku.
Katzenbach ja Smith (1998) jaottelivat tiimit kehityksen mukaan seuraavasti:
Seuraavien viiden kyvykkyyden avulla voit arvioida tiimisi kyvykkyyttä. Jos annat kouluarvosanan 9 tai 10 kaikille näille viidelle osa-alueelle, olette jo huipputiimi. Mikäli joku osa-alue saa sinulta pienemmän arvion, on siinä teille selkeä kehityskohta.
Tiimicoaching auttaa tiimiä pääsemään tavoitteisiin, varmistamaan jatkuvaa kehitystä ja löytämään potentiaalinsa. Tiimicoachina toimivan henkilön keskeisenä tavoitteena on suunnata energia tiiminä kehittymisen tukemiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen. Tiimicoachina voi toimia organisaation sisäinen toimija tai sitten tiimicoaching palvelua tuottava ulkopuolinen coach.
Tyypillisiä tiimicoachingin käyttökohteita ovat esimerkiksi johtoryhmät, tiimit, projektitiimit, tuotekehitystiimit ja jopa eri yritysten väliset yhteistyöhankkeet. Henley Business Schoolin tekemän kyselytutkimuksen (2014) mukaan organisaatioiden suunnittelemista kehittämismenetelmistä tiimicoaching sai toiseksi eniten mainintoja heti yksilöcoachingin jälkeen (83 % suunnitteli käyttävänsä).
Lue lisää tiimicoachingista täältä ja tutustu uutuuskirjaan Valmentava tiimin johtaminen.
Tule kehittymään tiimicoachiksi Systemic Team Coach© -koulutuksessa!
Lataa opas, jossa on vinkkejä yhden coachingin ydintaidon eli haastamisen saloihin.
Artikkelin lähteet:
Järvinen, K. & Mikkola, P. 2015. Oletko sä meidän kaa? Näkökulmia osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen varhaiskasvatuksessa. Pedatieto Oy.
Kopakkala, A. 2005. Porukka, jengi, tiimi. Ryhmädynamiikka ja siihen vaikuttaminen. Helsinki: Edita.
Partanen, M-M. 26.11.2016. Systeemiäly karttuu työelämässä – tästä siinä on kyse. Kauppalehti. http://www.kauppalehti.fi/uutiset/systeemialy-karttuu-tyoelamassa—tasta-siina-on-kyse/RLNXb44f
Ristikangas, M-R & Grübaum, L. 2018. Valmentava esimies. Onnistumisia palvelevat positiot. 3. Painos. Alma Talent.
Ristikangas, M-R & Ristikangas, V. 2018. Valmentava johtajuus. 6. Painos. Alma Talent.
Öhrnberg, P. 18.09.2014. Näistä aineksista syntyy huipputiimi. Kauppalehti. http://www.kauppalehti.fi/uutiset/naista-aineksista-syntyy-huipputiimi/V3HhzP6u