Tiimi- ja yhteistyö voi olla sujuvaa, tehokasta ja kaikin puolin mielekästä. Yhdessä ideointi, työnjako, aikaansaaminen, toisten tukeminen ja apu – kaikki toimivat luontevasti eivätkä aiheuta kummempia kommervenkkeja. Työnteko on energisoivaa ja tuotteliasta.
Joskus yhteistyö ei taas toimi. Kun jollakin tiimiläisellä näyttää olevan hankalaa, se voi olla yksilön rooliin tai tilanteeseen liittyvä haaste. On hyvä kuitenkin tiedostaa, että aina asiat eivät ole niin yksinkertaisia, kuin miltä ne äkkiseltään näyttävät. Tiimiläinenkin voi oireilla koko tiimiä tai jopa laajemmin organisaatiota koskevan toimimattomuuden vuoksi. Ei aina riitä, että ongelmatiikkaa ratkotaan yksilötasolla, vaan täytyy katsoa koko tiimisysteemiä.
Yksittäisen asian kehittäminen ei välttämättä riitä
Törmäämme coacheina usein siihen, että esimerkiksi henkilöstötyytyväisyystutkimuksen tuloksia tulkitaan liian yksioikoisesti. Esihenkilön toimintaa kritisoidaan vaikkapa osallistamisen, työnjaon tai oikeidenmukaisuuden osalta. Tai saatetaan arvioida tiimin sisäistä tiedonjakoa ja avoimuutta negatiivisesti. Ratkaisuna lähdetään korjaamaan yhtä asiaa, joka nimetään johtamisongelmaksi.
Oikea tapa olisi kuitenkin lähteä yhdessä perkaamaan rauhassa ja avoimin mielin negatiivisia arvioita saaneen tekijän alta löytyviä vaikuttimia ja syitä. Asiat tuppaavat olemaan erilaisia tapahtuma- ja vaikutusketjuja. Systeemisiä ilmiöitä. Juurisyyt pahoinvoinnille tai toimimattomuudelle voi löytyä yllättävältä suunnalta, ja joskus syy löytyy kaukaa historiasta, jopa kauhutarinoista, joita edelleen ylläpidetään.
Systeemistä tutkimista voi tehdä esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:
- Mitä on faktisesti tapahtunut? Milloin?
- Minkälaisia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia tähän asiaan liittyy?
- Mitä aistihavaintoja voidaan havaita arjen yhteistoiminnassa?
- Mitä ilmiöitä voimme tunnistaa tiimin dynamiikassa?
- Miten eri tavalla sanoitamme näitä erilaisia asioita?
Toimivassa tiimissä puhutaan hankalistakin asioista
Kaikkialla missä ihmiset toimivat yhdessä, esiintyy aika ajoin näkemyseroja ja ristiriitoja, koska se kuuluu ihmisyhteisöihin. Mutta toimivassa tiimissä on tavat puhua luottavaisin mielin myös hankalista ja mieltä painavista asioista. Hyvin toimivassa tiimissä koetaan yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja aitoa vaikuttamisen mahdollisuutta.
Tiimissä koettu luottamus toisia kohtaan ja psykologinen turvallisuus vaikuttavat siihen, miten tukea ja apua pyydetään tai miten kehitykseen ja muutoksiin suhtaudutaan. Vuorovaikutustaidot ja -tavat luovat tunnelmaa ja ilmapiiriä, ja vaikuttavat siihen, miten asioista keskustellaan. Hyvässä tiimissä keskustelukulttuuri on myönteinen, rakentava ja asioita edistävä. Siinä pyritään rakentamaan yhteistä ajattelua ja kehittämistä tehdään pienin askelin.
Tiimicoaching on turvallinen ja tehokas tapa kehittää tiimin toimintaa
Esihenkilö ja tiimiläiset eivät toimi omissa kuplissaan, vaan vaikuttavat luonnollisesti toisiinsa. Samaten tiimin toimintaan vaikuttavat sisäiset ja ulkoiset asiakkaat ja sidosryhmät, organisaation strategiset tavoitteet, rakenteet ja prosessit, johtamiskulttuuri sekä pinnalla ja pinnan alla kuiskiva kokemushistoria. Tiimi on systeemi, johon vaikuttavat monet asiat. Siksi näitä moninaisia asioita tulee tutkia.
Kun on tunnistettu olennaisia tiimiin vaikuttavia tekijöitä sekä luotu niistä yhteistä ymmärrystä, voidaan lähteä niitä myös kehittämään. Näin ymmärretään, että työyhteisö on systeeminen kokonaisuus – moni asia on pinnan alta hieman monimutkaisempi ja yksioikoinen ratkaisu ei tällöin toimi.
Kun koko tiimi työskentelee ammatticoachin kanssa yhdessä, yhteisten asioiden ja tavoitteen parissa, on prosessi tehokas, oivalluttava ja vaikuttava. Prosessin aikana tiimiläiset jakavat ajatuksiaan, tutustuvat entistä paremmin toisiinsa, nostavat esiin ajatuksia ja kysymyksiä, kyseenalaistavat turvallisessa tilassa toisiaan sekä luovat jaettua ymmärrystä. Syntyy uutta: tutustumista, luottamusta, psykologista turvallisuutta ja rohkeutta, jotka kantavat arjessa pitkälle prosessin jälkeenkin.
Ammatillinen tiimicoach osaa rakentaa keskustelukulttuuria siten, että se synnyttää arvostavaa ja turvallista tapaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Toimivaa tapaa tehdä yhteistä työtä rauhallisin mielin. Työyhteisöissä ei useinkaan ole suuria ongelmia, joita ei voisi ratkoa, vaan useimmin pieniä kiviä kengissä, joista ei uskalleta puhua, kun pelätään toisten loukkaantumisia.
Herättikö kirjoitus ajatuksia?
Kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Riittää, kun sinulla esihenkilönä on tunne siitä, että jokin kitka vaivaa tiimiä ja yhteistä työtä, estäen optimaalisen toiminnan sekä verottaen hyvinvointia ja työniloa. On ehdottomasti parempi puuttua kehityskulkuun ennemmin kuin myöhemmin. Me sparraamme yhdessä kanssasi, minkälainen etenemistapa olisi paras tiimillesi. Tutustu räätälöityihin valmennuspalveluihimme täältä.
Mahdollisia kysymyksiä pohdittavaksi:
- Minkälaisessa toimintaympäristössä tiimi tekee työtään?
- Minkälaisia tavoitteita kohden tiimi pyrkii ja miten tiimin ja tiimiläisten suoritusta mitataan?
- Minkälaisilla osaamisilla, tiedoilla ja taidoilla tiimi on varustettu, ja miten näitä jaetaan?
- Tuntevatko tiimiläiset toisensa riittävän hyvin?
- Ymmärretäänkö minkälaisia tarpeita ja toiveita tiimimme eri jäsenillä on työn tekemiseen ja tiimissä toimimista kohtaan?
- Keitä tiimin suhdeverkostoon kuuluu – kenelle tiimi toimittaa, keneltä he vastaanottavat suorituksia tai tietoa?
- Mitkä kaikki ulkopuoliset asiat ja toimijat vaikuttavat siihen, miten tiimin työ sujuu?
- Minkälaisia prosessimme ja rakenteemme ovat?
- Mitkä pelisäännöt, ohjeistukset ja linjaukset vaikuttavat tehtäviin ja työtapoihin?
- Minkälainen kulttuuri tiimiin on rakentunut vuosien saatossa ja miten se tukee tekemistä ja yhteistyötä?
- Minkälaisia mahdollisia piiloilmiöitä voidaan tunnistaa tiimin arjessa?
- Miten tiimissä osoitetaan arvostusta, kiitetään ja kehutaan?
- Miten annetaan palautetta?
- Mistä tiimissä puhutaan ja miten? Mistä ei puhuta?
- Mistä olisi hyvä puhua?
Haluatko syventää tiimicoaching-taitojasi?
Kysy lisää
Kati Lanu
Executive Coach
Executive Coach
Tavoitteisiin päästään yhdessä. Yhdessä myös opitaan ja kehitytään. Valmennan oivalluttavalla, osallistavalla ja kannustavalla otteella johtamisen ja esihenkilötyön tehtävissä toimivia, sekä vahvistan tiimien ja työyhteisöjen vuorovaikutusta, yhteistyötä, toimintatapoja ja työniloa