Ulkoapäin tuleva VS sisäsyntyinen motivaatio | BoMentis Coaching House

Ulkoapäin tuleva VS sisäsyntyinen motivaatio

Blogit
blogi

Miten johtaa sisäistä motivaatiota?

Muutos vaatii motivaatiota. Motivaatio vaatii syytä olla olemassa. Jos haluat ihmisten ympärilläsi muuttavan käytöstään, sinun täytyy antaa heille syy siihen; ja se, mikä se syy lopulta on, määrittää tuletko saavuttamaan muutoksen joka on pysyvää, vai vain lisää uudenlaisia ongelmia.

Mistä löytyy motivaatio työhön?

Jos ajat autolla, noudatatko nopeusrajoituksia, koska ymmärrät että, ne ovat  tarpeellisia ja olemassa syystä, vai koska et halua sakkoja? Jos noudatat rajoituksia, koska olet niiden kanssa samaa mieltä, noudatat niitä silloinkin kun kukaan ei ole paikalla pakottamassa sinua. Motivaatiosi on sisäsyntyistä. Jos noudatat niitä koska et halua sakkoja, motivaatiosi on ulkoapäin tulevaa; ja heti kun peltipoliiseja ei ole paikalla, lakkaat välittämästä. Motivaatiosi on ulkoapäin syntyvää.

Mistä löytyy työmotivaatio – haluatko muuttua vai vältätkö ongelmia?

Ulkoapäin tuleva motivaatio syntyy, kun syy muuttua tulee ulkoa sisäänpäin; tavoite on seurauksien välttäminen. Ainoa syy muutokseen on välttää konflikteja tai ongelmia, ei se, että ihminen ymmärtäisi ja hyväksyisi muutoksen tarpeellisuuden ja haluaisi todellisuudessa muuttua.

Siksi muutos on pysyvää vain, jos seurauksien uhka on pysyvää; ja siksi ihminen palaa takaisin pahoihin tapoihinsa heti, kun silmä välttää. Muutoksen ylläpitäminen vaatii ahdistavan “isoveli valvoo” -asetelman, jossa kaikki hukkaavat lopulta aikaa leikkimällä kissaa ja hiirtä. Jos ei ole halua muuttua, mutta muuttui hetkeksi välttääkseen negatiivisia seurauksia.

Todellisuudessa uhan alla toimija muuttaa ”pakottajaa”, koska hän leikkii kiltisti mukana vartioiden ja vahtia, uskotellen, että näin pääsee vähemmällä tai että näin pitää toimia. Eli jos seurauksien uhkaa ei ole, todellista syytä käytöksen muutokseen ei ole, ja näin ollen ihmisellä ei ole myöskään motivaatiota muuttua.

Kun motivaatio loppuu, kysy itseltäsi haluatko vai etkö?

Sisäsyntyinen motivaatio tulee, kun syy muutokseen tulee sisältä ulospäin. Sen takana on ihmisen oma halu. Hän tiedostaa syyt, miksi hänen tulisi, pitäisi tai haluaisi muuttua. Hän ymmärtää ja hyväksyy ne. Silloin hänellä on voimavaroja kokea muutokseen liittyvät epämiellyttävät tuskat, myös tavalla tai toisella sen arvoisena.

Onnistuneen muutoksen tekijä pyrkii muuttamaan käytöstään ja kehittymään, koska hän haluaa muuttua; ja siksi pyrkii muuttamaan itse itseään, silloinkin kun kukaan ei hengitä hänen niskaansa. Muuttunut käytös on pysyvää, koska se on yhteensopiva sen kanssa millainen ihminen hän haluaa olla; se edustaa hänen arvojaan tai puhuttelee häntä.

Onko motivaatio hukassa?

Pyydä, älä vaadi. Älä tavoittele turhia muutoksia. Pyri löytämään muutokselle oikea ja konkreettinen syy, joka ei ole “koska minä sanon niin”. Selitä ihmiselle syysi pyytää häntä muuttumaan ja perustele, miksi muutos olisi tarpeellista.

Kuuntele ja jätä tilaa kritiikille, vaikka olisitkin varma olevasi oikeassa, ja että sinun tapasi olisi paras. Neuvottele. Tee muutoksesta ihmisille kannattavaa; kiitä, kannusta, validoi, anna positiivista palautetta. Ole valmis  epäonnistumaan, hyväksy ettet aina saa mitä haluat. Jos et saavuta muutosta, kysy itseltäsi onko se ehdottoman tarpeellinen muutos, vai olisiko se vain “ihan kiva”.

Henkisellä nyrkillä hallinta tekee mistä tahansa sosiaalisesta dynamiikasta nopeasti ahdistavan ja toksisen, ja ihminen joka kokee toisen jatkuvasti kävelevän yli hänen mielipiteistään ja haluistaan ei pian enää ilmaise niitä, eikä ainakaan ole motivoitunut panostamaan sinuun ja siihen, mitä sinä edustat.

Luo itsellesi ja toiselle mielikuva siitä, miten asiat olisivat paremmin.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste