Coach, pidätkö omasta hyvinvoinnistasi huolta?
Blogit
Valmentajan ja coachin työ vaatii jatkuvaa läsnäoloa ja keskittymistä – eikä se ole aina helppoa. Työssä on usein pysähdyttävä toisten ajattelun ja tunteiden äärelle, jolloin oma jaksaminen saattaa helposti unohtua.
Valmentajana oleminen tarkoittaa myös toisten tukemista vaikeina aikoina, mutta kuka pitää huolta valmentajasta silloin, kun omat voimavarat ovat koetuksella? Milloin valmentajana pitää osata pysähtyä?
Hyvinvointi on elintärkeä osa urakehitystä, sillä ilman riittävää jaksamista ja tasapainoa on vaikea edetä uralla. Valmentajana sinun on huolehdittava omasta hyvinvoinnistasi, jotta voit olla tukeva ja tehokas roolissasi.
PERMA+ -malli on kokonaisvaltainen hyvinvoinnin malli, joka sisältää viisi keskeistä osa-aluetta. Nämä ovat positiiviset tunteet, sitoutuminen, ihmissuhteet, merkityksellisyys ja aikaansaaminen. Lisäksi malliin sisältyy PLUS-osa, joka tukee viiden osa-alueen saavuttamista.
Tunteet, kuten ilo, kiitollisuus ja toivo auttavat meitä palautumaan vaikeista hetkistä ja vahvistamaan resilienssiämme. Jos valmentajan roolissa kokee positiivisten tunnekokemusten saamisen vaikeaksi, on hyvä pysähtyä miettimään, mikä voisi olla esteenä. Ilman iloa työn tekemiseen, työ muuttuu taakaksi, joka vie meistä kaikki voimat. Näinä hetkinä on vaikeaa rentoutua, ja työ häiritsee vapaa-aikaamme. On tärkeää pysähtyä miettimään, mistä itse saa ilon tunteita, pyrkiä lisäämään näitä asioita elämään ja karsimaan ne, jotka aiheuttavat enemmän negatiivisia kuin positiivisia tunteita.
Sitoutumisessa on kyse siitä, millä tavalla pystymme pitämään haasteet ja vahvuutemme tasapainossa ja saavuttamaan flow-tilan. Koetko työssäsi intohimoa ja tarkoitusta? Vai onko työsi pelkkää suoriutumista? Sitoutuminen on erityisen tärkeää sisäisen motivaatiomme kannalta. Sisäistä motivaatiota voi lisätä esimerkiksi asettamalla pieniä, saavutettavissa olevia tavoitteita. Pienet askeleet päivittäin voivat lisätä tunnetta siitä, että työlläsi on tarkoitus. Mieti hetki millä tavoin voisit lisätä sisäistä motivaatiotasi omassa arjessasi?
Ihmiselle on tärkeää ylläpitää sosiaalisia suhteita ja tämän takia ihmissuhteemme on yksi tärkeimmistä onnellisuuden lähteistä. Esimerkiksi perhe, puoliso, ystävät ja kollegat voivat auttaa meitä pysähtymään ja siirtämään ajatukset hetkeksi muualle. Ihmissuhteissa tärkeää on tunne siitä, että tulee aidosti kuulluksi ja nähdyksi. Tämä tukee niin henkistä kuin fyysistä terveyttä.
Kaikilla meillä on tarve tulla huomioiduksi jossain määrin, niin työmaailmassa kuin työn ulkopuolella. Valmentajan roolissa esimerkiksi toisten valmentajien vertaistuki voi olla tärkeämpää kuin uskot. Toisten kanssa käydyt keskustelut voivat auttaa tunnistamaan omia tunteita ja näkemään asiat uudesta näkökulmasta.
Mikä sai sinut lähtemään tälle polulle? Onko se sama voima, joka vie sinua eteenpäin vielä tänä päivänä? Merkityksellisyys tarkoittaa tunnetta siitä, että kuuluu johonkin suurempaan. Merkityksellisyyden tunne tukee elämänhallintaa ja jaksamista – se auttaa myös selviytymään vastoinkäymisistä. Merkityksellisyyttä voi löytää esimerkiksi omasta työstä – mutta myös muilta elämänalueilta. Parhaimmillaan merkityksellisyyden tunteita kumpuaa useista eri lähteistä.
Viidenteen osa-alueeseen kuuluu PERMA+ -mallin mukaan aikaansaaminen, jossa keskeistä on tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen. Saavuttaessamme tavoitteita, syntyy meille ylpeyden ja merkityksellisyyden tunteita. Tämä kasvattaa sisäistä motivaatiotamme ja ulkoinen palkitsevuus ei välttämättä enää ole yhtä tärkeää.
Alkuperäiseen PERMA -malliin on myöhemmin lisätty + -osa, joka täydentää läpikäytyjä viittä osa-aluetta. Tähän sisältyy esimerkiksi uni, liikunta, ravinto ja optimismi. Riittävä ja laadukas uni, tasapainoinen ruokavalio, riittävä liikunta ja myönteinen suhtautuminen asioihin, tukevat fyysisen terveyden lisäksi erityisesti mielenterveyttä.
Hyvinvointi voidaan usein nähdä pysyvänä ominaisuutena, vaikka se todellisuudessa on taito, jota voi kehittää. Esimerkiksi kirjoittamalla kiitollisuuspäiväkirjaa, tekemällä itsetuntemusta lisääviä kyselyitä ja asettamalla tavoitteita, pystyy kehittämään omaa hyvinvointia. Kuitenkin jo pienet muutokset arjessa, kuten unesta huolehtiminen, voi merkittävästi parantaa hyvinvointia ja arjen laatua. Jos tunnistat itsesi suorittajaluonteesta, on myös hyvä harjoitella olemaan hetkiä tekemättä mitään. Aina ei tarvitse mennä ja tehdä, sinulla on lupa olla välillä myös keskeneräinen.
Jotta valmentajan roolissa pystyy tukemaan valmennettaviaan, on pidettävä huolta myös omasta hyvinvoinnistaan. Ilman riittäviä voimavaroja urakehitys on haastavaa. Jotta voit loistaa työssäsi, täytyy elämässäsi olla myös muuta sisältöä. Ihailtavaa ei ole se, kuinka paljon olet elämäsi aikana ehtinyt suorittaa, vaan se, että olet matkan varrella osannut huolehtia itsestäsi. Oman hyvinvoinnin asettaminen etusijalle ja omien rajojen tunnistaminen on todellista viisautta.
Millaisena valmentajana, ystävänä, kollegana tai ihmisenä haluat tulla muistetuksi? Pysähdy hetkeksi, tarkastele omaa tilannettasi ja mieti, mitä tarvitset voidaksesi hyvin. Uskalla asettaa itsesi etusijalle – teet samalla palveluksen myös muille.