Pekka toimii johtajana IT-firmassa. Hän on havahtunut siihen, että esimies- ja johtajatyössä on paljon kehittämistarpeita. Jotain pitäisi tehdä, mutta mistä aloittaa? Jollekin kurssille? Tiimin yhteinen kehittämispäivä? Sisäinen kehittämishanke…? Kaikki vaihtoehdot tuntuvat jo vähintään kertaalleen koetelluilta. Mikään ei tuntunut toimivalta. Tarvittiin uudenlaista tapaa katsoa toimintaa uudella tavalla, jotta perinteisestä kehästä päästään uudelle tasolle.
”Mua pyydettiin tän tiimin johtoon vajaa vuosi sitten, olen ollu useita vuosia tässä työssä asiantuntijana ja mun edeltäjä siirty uusiin tehtäviin. Olen pyrkiny hoitamaan esimiestehtävät ja huolehtimaan, että saadaan työt tehtyä. Alkuopettelun jälkeen tää tuntui ensin menevän melko lailla omalla painollaan asiantuntijatyön sivussa. Me ei silti tunnuttu tuottavan ja kehittyvän tarpeeksi, jotenkin tuntu, että me kierretään vaan samaa kehää. Ja uusia muutoksia tulee koko ajan vastaan, niihinkin pitäs osata tarttua…”- Pekka, tiimipäällikkö
Vuotta myöhemmin Pekka pohtii innostuneena yhdessä tiiminsä kanssa, mitä viime kuukausien aikana on ehtinyt tapahtua.
”Me ollaan löydetty uusia tapoja hahmottaa tavoitteitamme ja työskentelytapojamme ja miten ne vaikuttavat asiakkaisiimme. Me ollaan aloitettu ihan vaan kokeilemalla pienin askelin, asiakkailtakin on jo saatu positiivista palautetta. Meillä on aivan erilainen fiilis kuin oli vielä jokin aika sitten. Huomattiin monta hyvää asiaa itsestämme ja mahdollisuuksistamme ja siitä, mikä saa meidät innostumaan ja onnistumaan yhdessä. Me saadaan tästä hyvä uusi alku millä mennään pitkälle. Tämä ei tunnu enää ollenkaan niin tiheältä viidakolta… me taidettiin löytää kompassi ja uusia viidakkotaitoja ihan itse.”
Miten Pekka sai muutosta aikaan? Sitoutuneena ja tiimistään huolta pitävänä hän päätti lähteä kehittämään omaa osaamistaan ihmisten johtajana. HR:n vinkin perusteella Pekka halusi kokeilla valmentautumista valmentavaan johtamiseen, jossa hyödynnetään systeemistä otetta. Lisäksi Pekalla oli johtamisen tukena henkilökohtainen coach. Pekka listasi hyötyjä, joita hän oli saanut vuoden kestäneen prosessin aikana
- Oma johtamisajattelu syventyi.
- Ymmärsin, miten merkittävä voima on hyvillä kysymyksillä yksilöiden ja tiimin johtamisessa.
- Opin paljon itsestäni ja se sai mut muuttamaan ajattelua mun omasta kehittymisestä esimiehenä.
- Löysin mun toimintatavoista paljon uusia mahdollisuuksia auttaa mun tiimiä eteenpäin.
- Sain aikaa ajatella vapaasti.
Systeeminen coachaus johtajana menestymisen takaajana
Systeeminen ote auttaa esimiestä hahmottamaan käytännönläheisesti oman toimintaympäristönsä laajempaa kokonaiskuvaa ja siellä olevia kytkentöjä ja mahdollisuuksia. Systeeminen näkökulma auttaa havaitsemaan, mikä on tärkeää ja merkityksellistä, näkemään toiminnan muutoksen vaikutuksia, oman roolin merkitystä, asettamaan tavoitteita ja rakentamaan niistä toimivaa polkua. Kun esimies hyödyntää systeemistä coachausta, askeleet kohti tavoitetta todentuu.
Monimutkaisessa maailmassa kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen. Usein on vaikeaa suoraan nähdä, mikä on tärkeää tai merkityksellistä tai miten eri asiat vaikuttavat ja kytkeytyvät omassa toiminnassa tai omalla työpaikalla tai verkostoissa. Perinteinen toiminnan suunnittelu tai kehittäminen ei välttämättä toimi enää tai se on liian hidas monimutkaisessa toimintaympäristössä. Systeeminen lähestymistapa tekee näistä kaikista ymmärrettävämpiä ja helpommin käsiteltäviä.
Mikä lopulta oli tärkeää ja auttoi Pekkaa onnistumaan? Halu kehittyä ja saavuttaa yhdessä tiiminsä kanssa jotakin uutta. Valmentava ja systeeminen johtamisote lisäsi uskallusta lähteä liikkeelle kohti tuntematonta viidakkoa.
Pekan rinnallakulkijana toiminut systeeminen ammatticoach kiteytti rooliaan onnistumisten rakentajana:
”Minulle tärkeintä on saada auttaa ihmisiä avaamaan ajatuksiaan kohti uutta ja onnistumaan. Innostun, kun näen asiakkaani löytävän uusia polkuja ja näköaloja omaan toimintaansa ja toimintaympäristöön. Ne avaavat hänelle uusia mahdollisuuksia kasvaa omassa työssään, kasvattaa asiakastyytyväisyyttä, saada lisää energiaa ja tehdä työtä palkitsevammin ja tuottavammin. Hienoja mahdollisuuksia uudistumiselle ja yhdessä onnistumiselle syntyy. Maailma ja toimintaympäristöt muuttuvat koko ajan yhä hankalammin ennakoitavaksi, mutta samalla jokaisen mahdollisuudet kasvavat myös. Systeemisyyden hahmottaminen ja hyödyntäminen auttaa suunnistamaan niissä. Työni coachina onkin auttaa asiakkaitani etsiytymään itse onnistujiksi systeemisessä viidakossa.”
Marja Viluksela, systeeminen coach & onnistumisten rakentaja