Tiimit turhautuvat ja jumittuvat!
Tiimillä oli meneillään tuttuun tapaan vakiopalaveri. Agenda oli olemassa ja sen mukaan oli menty jo pidempään. Tiimin esihenkilö yritti aktivoida keskustelua yhteisistä asioista. Porukka oli hiljaa ja antoi esihenkilön hoidella puheen. Osalla oli tietokone edessään ja he vastailivat maileihinsa. Turhautumista ja palaverin lopun odottelua. Onneksi kohta pääsee jatkamaan omia töitään…
Tyypillinen tilanne. Tiimien tärkeydestä niiden voimasta puhutaan, mutta harvassa ovat esimerkit, joissa tapahtuu todellista voimaantumista ja yhteistä ajatusten vaihtoa, joka tuottaa jotain uutta. Tilanteeseen löytyy onneksi ratkaisuja, jotka voivat tuoda kiiloja ei-toivottuihin toimintamalleihin.
Ratkaisu 1: Osallistamisen taidot!
Esihenkilöt ja tiimien vetäjät tarvitsevat uusia taitoja aktivoida tiimeissä yhteistä keskustelua. Osallistamisen taito on laji, jota jokainen tarvitsee. Entä, jos tiimien vetäjät monologien sijaan osaisivat ohjata tiimiä yhteistyöhön ja sen mahdollistamiseen. Mahdollistako? Kyllä!
Ratkaisu 2: Tiimicoaching-osaaminen!
Keskisuurissa ja suurissa organisaatiossa on paljon osaamista, jota kannattaisi täydentää. Organisaatioiden sisäiset kehittäjät ja vaikuttajat voisivat coachauksen ja erityisesti tiimicoaching-taitoja oppimalla saada organisaation käyttämättömän potentiaalin käyttöön ja sitä kautta tehostaa yritystoiminnan tuloksia ammattimaisella otteella.
Coaching-osaaminen on sitä, että aktivoidaan laadukkaita keskusteluja ja yritetään löytää yhteistä tavoitteita, joihin on helpompi sitoutua. Tiimicoach taas toimii yhdessä ryhmän kanssa, keskusteluttaa ryhmän tai tiimin jäseniä, ja käsittelee hankalia tilanteita yhdessä tiimin kanssa.
Organisaatioiden sisäiset valmentajat esille
Kun koulutettujen coaching-osaamista soveltavien ammattilaisten määrä lisääntyy organisaatiossa, keskustelujen laatu kasvaa. Coaching-osaaminen on olemukseltaan ennen kaikkea kiinnostusta toisen ajattelusta ja keskeisten dialogitaitojen soveltamisosaamista – kykyä kuunnella ja tehdä ajattelua aktivoivia kysymyksiä.
Meidän täytyy nostaa sisäistä valmentamisen kyvykkyyttämme, jotta toiminnan tuki arjessa on riittävän vahva”. Pörssiyhtiön henkilöstöjohtaja
Yksilöiden valmentamisen tarpeen rinnalla olisi tärkeä myös panostaa tiimien toiminnan kehittämiseen. Kokemuksemme on se, että yksilöitten johtaminen on monessa organisaatiossa jo melko hyvällä mallilla. Sen sijaan, valmentava tiimien johtaminen ja sen käytännöt ovat vielä hyvin alkutekijöissään. Niinpä organisaatioihin tarvitaan kipeästi uusia taitoja – tiimicoaching taitoja. Miten tiimiä johdetaan tuloksellisesti kohti tavoitteita, hyvällä fiiliksellä?
Vastavoima turhautumiselle
Yksilöiden ja tiimien coachaus on taitolaji, jota kuka tahansa voi lähteä harjoittelemaan. Koska coachaus on taitolaji, tarvitaan treeniä. Esihenkilöt voivat aina vahvistaa omaa coachausosaamistaan kouluttautumalla. Sen rinnalla organisaatiot tarvitsevat yhteistyötaitojen kehittämistä tiimeissä ja tiimien väleillä. Näiden tavoitteiden saavuttamisessa osaavat organisaation sisäiset ammatticoachit ovat merkittävässä roolissa. Turhautuneiden tiimien määrä vähenee – takuuvarmasti!
Kiinnostuitko? Tutustu yksilöiden ja tiimien coaching-koulutuksiimme.
Lataa pieni tiimicoachingopas
Kasvata rohkeutta coachata tiimejä - tiimicoachingopas
Lataa opas, jossa on vinkkejä siihen, kuinka lisätä rohkeutta toimia tiimicoachina.
Vesa Ristikangas, Executive Coach
Ota yhteyttä!Asiakastarinoita
Johtoryhmän strategia ja toiminnan mittarit selkeiksi
Case HYKS Akuutti
Valmennus: Johtoryhmävalmennus
HYKS Akuutin johtoryhmä on kehittänyt toimintaansa BoMentis Oy:n valmentajan ohjauksessa. Prosessi on käsittänyt johtoryhmän yhteisiä kehittämispäiviä ja niiden välillä johtoryhmän omatoimista kehittämistyötä.
Kaikki asiakastarinat