Kuinka johtajana löydän tasapainon? | BoMentis Coaching House

Kuinka johtajana löydän tasapainon?

Blogit
blogi

Markus, menestynyt johtaja

Markus oli johtaja, jonka ura oli kulkenut kuin juna raiteillaan. Tunnollinen ja kunnianhimoinen Markus johti isoa tiimiä teknologiayrityksessä, mutta jatkuvat projektit, kokoukset ja kiireet saivat hänet unohtamaan jotain olennaista: itsensä. Vaikka tiimin tulokset olivat kelvollisia, ilmapiiri tuntui raskaalta. Työntekijöiden käytäväkeskustelut kääntyivät usein siihen, ettei Markus ollut läsnä kokouksissa henkisesti – vain fyysisesti.

Markuksen tapa johtaa perustui kontrolliin ja tehokkuuteen, mutta hän ei juuri pysähtynyt pohtimaan omia tunteitaan tai reaktioitaan – eikä myöskään toisten. Hänen kalenterinsa oli täynnä, ja mieli irrallaan. Aamusta iltaan työkone pyöri, mutta Markuksen sisällä kyti uupumus ja tyhjyyden tunne.

Hetki, joka muutti kaiken

Kaikki muuttui eräänä tiistaiaamuna, kun Markus käveli toimiston kahvihuoneeseen ja kuuli sattumalta keskustelun kahden työntekijän välillä.

”Jospa Markus joskus kuuntelisi oikeasti.
Hän ei huomaa, että mekin ollaan vain ihmisiä, ei koneita.”

Kuultu kommentti oli kuin sähköisku, joka jäädytti Markuksen paikoilleen. Kommentti viilsi syvälle. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Markus tunsi itsensä pieneksi. Hän palasi huoneeseensa, sulki oven ja istui hiljaa. Mitä hän oli menettänyt? Miksi hän ei osannut pysähtyä ja kohdata työntekijöitä ihmisinä, ei pelkkinä suorittajina?

Olemisen taito, ensimmäinen askel

Markus päätti muuttaa lähestymistapaansa. Hän ymmärsi, että suurin kehityskohde oli hänen oma sisäinen maailmansa. Hän luki ja tutki artikkeleja. Markus löysi tekstin sisäisen kehityksen tavoitteista. Samalla hän alkoi paneutua siihen, miten läsnäolo, tunteiden havainnointi ja oman mielen tiedostaminen voivat muuttaa paitsi johtamista, työyhteisön ilmapiirin, ja samalla myös lähisuhteiden laadun. Hänen tulisi oppia olemaan läsnä, ei enää lisää suorituksia.

Aamun pieni pysähdys

Markus alkoi jokaisen aamun aluksi istua 10 minuuttia hiljaa. Hän sulki silmänsä, hengitti syvään ja antoi ajatustensa tulla ja mennä. Aluksi harjoitus tuntui oudolta ja ajatukset vaelsivat projektien listoihin ja tuleviin palavereihin. Mutta ajan myötä Markus oppi sietämään kiireisen mielen pyörteet ja päästämään niistä irti.

Kokouksissa läsnäolon harjoittelu

Markus päätti olla aktiivisesti läsnä joka kokouksessa. Sen sijaan, että hän vilkuili sähköposteja tai teki muistiinpanoja puolihuolimattomasti, hän alkoi keskittyä pelkästään siihen, mitä puhuttiin. Hän katsoi puhujia silmiin ja kuunteli aktiivisesti. Vähitellen hänen kollegansa huomasivat eron ja alkoivat puhua avoimemmin.

Hän myös ehdotti, että josko yhteiset palaverit aloitettaisiin sillä, että ollaan hetki tietoisesti läsnä – hiljaa. Eli kokoukset aloitettiin sillä, että niissä oltiin hiljaa ja tutkailtiin sitä, mitä itsessä tapahtuu juuri sillä kyseisellä hetkellä.

Reflektointi – mitä tunsin ja miksi?

Markus otti käytännöksi myös päivittäisen reflektiohetken. Päivän päätteeksi Markus kirjoitti lyhyesti ylös: Miltä minusta tänään tuntui? Mitä opin tästä tunteesta? Hän huomasi, että aikaisemmin huomaamatta jääneet pienet ärtymykset tai ilon pilkahdukset paljastivat paljon hänen ajatusmalleistaan.

Muutos alkaa pienistä teoista

Parin kuukauden harjoittelun jälkeen Markuksen tiimi alkoi huomata muutoksen. Hän oli läsnä, ei vain käskijä. Eräässä palaverissa projektipäällikkö totesi: ”Tuntuu, että meidän ideat oikeasti kuullaan.” Markus ei vain kuunnellut, vaan osoitti kiinnostusta ja kysyi: ”Miten voisin tukea tätä projektia paremmin?”

Tietoisuuden vahvistamisen tulokset

Markuksen tarina muistuttaa, että tasapainon löytäminen johtajana on matka, joka vaatii aikaa ja omistautumista. Läsnäolon harjoittelu, itsensä ymmärtäminen ja tietoisten valintojen tekeminen auttavat rakentamaan parempaa johtajuutta. Kun johtaja kehittää omaa tietoisuuttaan, hän pystyy tukemaan tiimiään paremmin, edistämään positiivista ilmapiiriä ja vahvistamaan koko organisaation hyvinvointia. Jokainen pieni askel kohti läsnäoloa ja itsereflektointia voi johtaa suuriin muutoksiin – niin johtajassa itsessään kuin hänen ympärillään.

Haluatko sinä löytää tasapainon johtajana ja kehittää omaa läsnäoloasi?

Jos etsit tukea tähän matkaan, ota yhteyttä – kokemukseni ja osaamiseni avulla voin auttaa sinua kasvamaan johtajana ja vahvistamaan organisaatiosi hyvinvointia. Tutustu valmennuksiimme täällä ja avoimiin coach-koulutuksiimme täällä.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste