Seison 8 hengen tiimin edessä aloittamassa coaching-prosessia. Yksi osallistujista katsoo minua innoissaan, valmiina aloittamaan. Toinen tuijottaa ulos ikkunasta poissaolevana. Kolmas ja neljäs kuiskailevat hiljaa vilkuillen muita. Viides räplää kännykkäänsä stressaantuneen oloisena. Kuudes istuu erillään muista varautuneena. Seitsemäs kysyy jo hieman hyökkäävällä sävyllä: “Miksi olemme täällä?” Kahdeksas saapuu myöhässä – kuten myöhemmin ilmenee, hänelle tyypilliseen tapaan. Mitä tässä tapahtuu?
Ryhmäilmiöt ovat tiimicoachille arkipäivää
Kun ryhmä ihmisiä kokoontuu, syntyy aina monenlaisia tilanteita. Ryhmässä on aina oma kulttuurinsa ja tilanne muuttuu vielä, kun coach astuu mukaan kuvaan. Jokainen yksilö reagoi toisiinsa, tunnelmaan ja sinuun coachina. Lisäksi ryhmään vaikuttavat ulkoiset tekijät, kuten vaikkapa organisaation tilanne, yhteiskunnan tapahtumat ja yksilöiden henkilökohtaiset elämät. Kokeneellekin yksilöcoachille ryhmäilmiöt voivat olla hämmentäviä. Vielä haastavampaa on, jos niitä ei tunnista tai käsittele ollenkaan. Pinnanalaiset jännitteet ja ilmiöt vaikuttavat silloinkin, kun niitä ei sanoiteta. Näiden tiedostaminen ja pintauttaminen on edellytys tiimin aidolle kehitykselle.
Itsetuntemus on tiimicoachin perustyökalu
Ryhmäcoachingissa myös coach on osa systeemin dynamiikkaa. Tilanteessa aktivoituvat niin coachin omat tunteet, arvot kuin aiemmat kokemuksetkin. Tämä on haaste, mutta myös mahdollisuus – me olemme itse tärkein työkalumme. Ryhmätilanteet vaativat kuitenkin uusia taitoja. Kun ryhmän ilmapiiri esimerkiksi kiristyy, aktivoituvat helposti meissä kaikissa selviytymisreaktiot – myös coachissa. Ryhmän tunteet voivat tarttua, joten on tärkeää tunnistaa omat triggerinsä ja hallita reaktionsa. Joskus oma tunne on kuitenkin juuri se työkalu, joka auttaa tunnistamaan ja pysäyttämään tilanteen, sekä tekemään tarvittavan intervention.
Tiimicoachin työkalupakki on laajempi
Siirtyminen yksilöcoachingista tiimien valmentamiseen vaatii uudenlaista ajattelua. Yksilöcoachingissa prosessissa edetään yhden henkilön näkökulmasta.
Tiimicoachingissa taas täytyy:
- Auttaa koko ryhmää hahmottamaan lähtötilanteensa eri näkökulmista.
- Synnyttää yhteisiä tavoitteita ja huolehtia siitä, että niihin sitoudutaan.
- Luoda psykologista turvallisuutta.
- Huomioida jokainen tasapuolisesti ja ohjata keskustelua rakentavasti.
- Tunnistaa pinnan alla vaikuttavat ilmiöt, kuten menneisyyden tapahtumat tai tulevaisuuden pelot.
- Kohdata kitkat ja konfliktit, joita prosessissa nousee esiin.
Kun ryhmä on suuri, voi olla järkevää ottaa mukaan coachpari. Tämä tuo tilanteeseen lisää monimuotoisuutta – ja haastetta. Coachparin omat kokemukset, toimintatyyli ja havainnot vaikuttavat keskinäiseen työskentelyyn sekä ryhmän dynamiikkaan.
Coaching on elinikäinen oppimismatka
Coachina et ole koskaan täysin valmis. Hetki, jolloin tunnet itsesi varmaksi ja rennoksi, on juuri se hetki, jolloin kannattaa haastaa itsensä. Tiimicoaching-taitojen opettelu on erinomainen tapa kehittää itseään ja laajentaa ajatteluaan.
Mitä haasteita sinä olet kohdannut ryhmien kanssa? Tule jakamaan kokemuksiasi Systemic Team Coach© -koulutukseen, jossa pääset ratkomaan tilanteita yhdessä muiden osallistujien ja kokeneiden tiimivalmentajien kanssa.
Opiskele systeemisten tiimivalmennustaitojen osaajaksi
Kysy lisää
Kati Lanu
Executive Coach
Executive Coach
Tavoitteisiin päästään yhdessä. Yhdessä myös opitaan ja kehitytään. Valmennan oivalluttavalla, osallistavalla ja kannustavalla otteella johtamisen ja esihenkilötyön tehtävissä toimivia, sekä vahvistan tiimien ja työyhteisöjen vuorovaikutusta, yhteistyötä, toimintatapoja ja työniloa