Luovuus on asioiden yhdistämistä. Jos kysyt luovilta ihmisiltä, miten he ovat luovia, niin saat heidät ehkä kokemaan noloutta tai jopa syyllisyyttä, jos ja kun he eivät ole itse tietoisesti pohtineet omaa luovuuttaan. Luovat ihmiset eivät varsinaiset tee mitään ihmeellistä – tietoisesti. He vain huomaavat jotain. Ja vähän ajan päästä näistä huomioista tulee heille itsestään selvää ja huomiot sotkeutuvat toisiinsa.
Voi olla, että luovat huomaavat enemmän kuin ihmiset, jotka eivät koe itseään luovaksi. Miksi näin? Ehkä siksi, että he ovat niin kiinnostuneita ja uppoutuvat näihin kiinnostuksen kohteisiin enemmän luontaisemmin kuin muut.
Yksi määritelmä luovuudelle on ”kahden tutun asian yhdistämistä uudella tavalla”. Luovuus on kykyä tuottaa uusia, alkuperäisiä ja merkityksellisiä ideoita, ratkaisuja tai tuotoksia.
Jos sinä haluaisit olla luova, niin mitä tuttuja asioita voisit yhdistää uudella tavalla?
Luovuus on sekä henkilökohtainen ominaisuus että prosessi, jossa yhdistetään, sovelletaan tai muokataan olemassa olevaa tietoa ja kokemuksia uusilla ja innovatiivisilla tavoilla. On tärkeää ymmärtää, että luovuus ei ole rajoittunut vain “luoviin” aloihin kuten taiteeseen. Esimerkiksi insinöörit, lääkärit, opettajat ja yritysjohtajat ovat erittäin luovia omilla aloillaan. Luovuus voi ilmetä myös monilla eri tavoilla, kuten tieteessä ja päivittäisessä ongelmanratkaisussa – ihan tavallisessa arjen työssä.
Toimiiko luovuus aina?
Tähän asioiden yhdistelemiseen liittyy olennaisesti kuitenkin sellainen piirre, että se ei aina toimi. Eipä tietenkään. Siksi pitää olla valmis kokeilemaan rohkeasti erilaisia yhdistelmiä, jotta löytyisi jotain sellaista, mikä (yllättäen) toimii.
Luovuuden prosessiin sisältyy usein monia vaiheita, mukaan lukien inspiraation löytäminen, ideoiden tuottaminen, arviointi ja kritiikin pyytäminen/saaminen, sekä lopullisen ratkaisun tai tuotoksen toteuttaminen. Usein luovat ihmiset ovat vahvoja tässä prosessin alkuvaiheessa ja hieman pulassa tuossa toteutusvaiheessa, jos asiat eivät etene jouhevasti tai ne vaativat liian paljon turhauttavaa toistettavuutta. Siksi tarvitsemme myös ihmisiä, jotka eivät tarvitse luovuutta niin paljon omassa elämässään tai työssään. Ihmisiä, jotka nauttivat toistettavasta ja luovien ihmisten mielestä myös tylsästä työskentelystä. Tarvitsemme hyvin erilaisia ihmisiä, jotta onnistumme luomaan oikeasti jotain merkittävää ja pysyvää uutta.
Luovuutta voidaan tukea ja kehittää monilla eri tavoilla, kuten luomalla ympäristöjä, jotka kannustavat uudenlaista ajattelua, rohkaisevat riskinottoa ja antavat tilaa epäonnistumiselle oppimisen osana.
Epäonnistumisista oppiminen on avain luovuuteen
Luovuutta ei ole ilman epäonnistumisia. Luovuuteen kuuluu epäonnistuminen, sillä sen kautta pystymme oppimaan, ymmärtämään ja innovoimaan uutta. Kaikki suuret keksijät, taiteilijat ja visionäärit ovat kokeneet merkittäviä epäonnistumisia matkallaan menestykseen.
Kun otamme riskejä ja kokeilemme uusia asioita, epäonnistumme aina. Mutta jos emme ota riskejä, emme myöskään löydä uusia, innovatiivisia ratkaisuja. Joten epäonnistuminen ei ole este, vaan osa luovan prosessin oppimiskokemusta. Epäonnistumisen kautta voimme nähdä, mikä toimii ja mikä ei, ja kehittää ideoitamme ja toimintaamme sen perusteella.
Luovuus vaatii rohkeutta kokeilla, oppia virheistä ja jatkaa yrittämistä, huolimatta siitä, miten monta kertaa olemme epäonnistuneet. Esimies – haluatko sinä olla luova ihmisten johtaja tai hyvä esihenkilö? Jos haluat, niin lähde matkalle, jossa tulet varmasti oppimaan ja olemaan paljon luovempi kuin mitä nyt olet!