Näin parannat tiimisi suorituskykyä | BoMentis Coaching House

Näin parannat tiimisi suorituskykyä

Blogit

Työpaikan käytävät voisivat täyttyä naurusta, ilosta ja riemunkiljahduksista. Taukohuoneessa kollegat taputtelisivat toisiaan selkään, kannustaisivat jaksamaan ja työskentelisivät loisteliaasti yhteistyössä. Mutta onko tämä todellisuutta?

Valitettavasti todellisuus on enemmänkin sitä, että ilon ja energian sijaan työpaikkojen ihmissuhteet tuottavat monia ongelmatilanteita. Joskus tuntuu, että elämä olisi paljon helpompaa, jos ei tarvitsisi yrittää selviytyä työpaikan ihmissuhteiden monimutkaisista kiemuroista. Valitettavasti vain harvoin voimme työskennellä täysin yksin, ilman minkäänlaista ihmiskontaktia.

Töissä joudumme päivittäin olemaan tekemisissä monien erilaisten ihmisten kanssa ja työskentelemään erilaisissa tiimeissä. Mitäpä jos olisi olemassa tiimityöskentelyn ABC-opas, jonka avulla arkemme helpottuisi? Entä mitä hyötyä coaching voisi tuoda tiimimme työskentelyyn?

Mitä on tiimityöskentely?

Mathieu et al. (2017) ovat ajatelleet, että tiimityöskentely perustuu ns. IPO-malliin, joka rakentuu siis panos, prosessi ja tulos (inputs, processes, outputs) -kohdista. IPO-mallin mukaan tiimin jäsenten sekä organisaation ominaisuudet vaikuttavat tiimin tuloksiin tiimin prosessien perusteella. Mitä paremmin tiimi pystyy toimimaan yhteistyössä, sitä paremmin tiimi saavuttaa tavoitteensa. Melko yksinkertaista, eikö? Tämän mallin mukaan tiimin prosessit, eli toimintatavat, joiden mukaan tiimi toimii, ovat tiimin suorituskyvyn ytimessä.

Vinkki siihen, miten parannat tiimisi suorituskykyä  tiimicoachingin avulla

Miten siis luoda sellaisia prosesseja, joiden avulla tiimi voisi saavuttaa parhaansa? Tässä tulee tiimicoaching avuksi!

Case: Eripuraa tiimissä!

Tiimissä tunteet kuohahtelivat. Toisten sanomiset ja tekemiset harmittivat toisia. Yhteistyö ei ottanut sujuakseen ja tuloksetkin laahasivat. Esihenkilö tajusi, että nyt hänen on nostettava kissa pöydälle. Onneksi hän oli juuri tiimicoaching-koulutuksessa.

Pohdittuaan kouluttajansa kanssa tilannetta, esihenkilö tajusi, että tiimissä ei juurikaan osattu antaa eikä pyytää palautetta. Esihenkilö päätti järjestää tiimilleen yhteistä aikaa ja treenata samalla tiimicoaching taitojaan.

Esihenkilön coachauksen avulla tiimi kävi ensin keskustelua odotuksista toisia kohtaan. Tämän jälkeen he keskustelivat siitä, miten he näkevät toisensa hyvät ja kehitettävät puolet.

Tämän jälkeen esihenkilö ohjasi tiimin keskustelemaan palautteesta ja sen roolista yhteiseen kehittymiseen. Lopulta keskustelu ohjautui siihen, millä lailla tiimin jäsenet toivoisivat saavansa palautetta? Ja mistä asioista?

Esihenkilön coachauksen avulla tiimin yhteinen kehitysmatka sai alkunsa ja yhteistyön kehittymisen myötä myös tulokset paranivat pikavauhtia. Palaute- ja keskustelukulttuuri kehittyivät varsin avoimeksi, toista tukevaksi ja arvostavaksi.

Oppi: Tiimi pitää uskaltaa pysäyttää heti kun haasteita ilmapiirissä tai yhteistyössä ilmenee. On rikkaus, kun tiimissä on erilaisia, eri tavalla ajattelevia ja toimivia jäseniä.

Mitä tiimicoaching on?

Tiimicoaching on koko tiimille yhtä aikaa toteutettavaa coachingia. Se on tehokas, vaikuttava ja taloudellinen oppimismenetelmä, jonka avulla saadaan tuloksia aikaan.

Tiimicoachingin tavoitteena on auttaa tiimiä parantamaan suoritustaan ja prosessejaan reflektion, toiminnan ja dialogin avulla. Coachin perustehtäviin kuuluu kysyä hyviä kysymyksiä, haastaa tiimin jäseniä ajatteluun sekä pohtimaan avoimesti eri näkökulmia ja varmistaa, että kaikkien jäsenten äänet tulevat kuulluiksi.

Miten siis mahdollistat, että yllä olevan casen kaltaisia keskusteluja käytäisiin juuri sinun tiimissäsi?

Keskustelun syventäminen tiimin kesken edellyttää tiimiläiseltä tiimicoaching-taitoja. Onneksesi BoMentis kouluttaa tiimicoacheja!

Päätä saman tien laajentaa työkalupakkiasi ja tule oppimaan uusia taitoja. Jos uskot, että tiimisi hyötyy tiimicoach-osaajasta, älä epäröi vaan tutustu Systemic Team Coach -koulutukseen. Jos haluat tutustua tiimicoachingiin, lue lisää tarjonnassamme olevasta Tiimicoachingin perusteet -virtuaalikoulutuksesta. Ilmoittaudu mukaan!

Lähteet:

Mathieu, J. E., Hollenbeck, J. R., van Knippenberg, D., & Ilgen, D. R. (2017). A century of work teams in the Journal of Applied Psychology. Journal of Applied Psychology, 102, 452–467. http://dx.doi.org/10 .1037/apl0000128

Ristikangas, M.R, & Ristikangas, V. (2019) Valmentava johtajuus. AlmaTalent. 7. painos.

Asiakastarinoita

Kilpailuetua systeemisen tiimicoachingin kyvykkyydellä

Millie Ahlskog

Koulutus: Systemic Team Coach©

Vuonna 2018 Millien oli vetämässä isompaa coachingryhmää, kun tarve oman tiimicoach- ammattitaidon kehittämiselle vahvistui. Halu syventyä tiimicoachingin saloihin ja tarve oppia lisää työkaluja sinetöivät Millien päätöksen ilmoittautua mukaan BoMentiksen Systemic Team Coach© -koulutukseen.

Lue lisää

Kaikki asiakastarinat

Koulutusesite: Systemic Team Coach©

Opiskele tiimityöskentelyn, tiimin johtamisen ja tiimityön kehittämisen ammattilaiseksi.

Lataa tästä

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste