Olipa kerran tiimi, jolla oli fiksu esimies. Hän oli oivaltanut omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Hän halusi rakentaa tiimiä niin, että hänen heikkoutensa paikkautuivat hyvin tiiminjäsenten vahvuuksilla.
Tiimin moninaiset työt
Tiimin työtehtävät ja vastuut jakautuivat hyvin erilaisiin asioihin. Tarvittiin luontaista kykyä tarkastella kriittisesti ja analyyttisesti asioita, innostua sekä numeroista, yksityiskohdista ja samalla heittäytyä täysin tuntemattomaan ideoimaan mahdottomia. Tähän kun lisättiin vielä tiimin rutiinitehtävät sekä vaikuttamisen koko muuhun organisaatioon, niin voi todeta, että yhtään henkilöä, joka kaiken tämän hallitsisi väsymättä ei ole olemassakaan.
Fiksu esimies valitsi joukkoonsa toisistaan poikkeavia henkilöitä. Hakijoiden joukossa oli paljon osaavia ammattilaisia, joten hän päätti tehdä valinnan erilaisten luontaisten vahvuuksien perusteella. Hän valitsi neljä toisistaan poikkeavaa henkilöä. Ensimmäisen vahvuus oli syvä analyyttisyys ja luontainen taipumus rakentavasti kyseenalaistaa asioita. Toisen vahvuutena oli järjestelmällisyys ja vahva tahtotila yhteiseen tekemiseen. Kolmas oli sosiaalisesti taitava ja visuaalisesti lahjakas. Neljännen vahvuutena oli positiivinen ja eteenpäin tempaava energia. Esimiehellä itsellään oli vahvana tavoitteellisuus ja ketteryys.
Tämän tyyppisen tiimin haasteena on usein kommunikaatio. Esimerkiksi analyyttinen henkilö kokee varsin usein turhautumista työskennellessään innostuvien ja ideoivien, siis hörhöilevien, henkilöiden kanssa. He kun nauravat liian paljon. Se on epäilyttävää. Vastaavasti nämä intoa piukassa olevat henkilöt turhautuvat, kun analyyttiset heidän mielestään jankkaavat mitättömiä pikkujuttuja. Viilaavat pilkkua.
Toinen ääriesimerkki on hyvin tavoiteorientoituneet, eli hallitsevat, henkilöt. Sosiaalisesti taitavat ja yhteistyötä arvostavat, usein hiljaiset puurtajat, kokevat nämä henkilöt hyökkääviksi, omia etuja ajaviksi jyriksi. Vastaavasti tavoiteorientoituneet, hallitsevat henkilöt kokevat heidät nynnyiksi, oma ääntään kuuluviin saamattomiksi henkilöiksi.
Fiksun esimiehen tiimissä ihmisten luontaisista vahvuusaluista tehtiin näkyviä. Eroavaisuuksista puhuttiin paljon – arvostavasti. Ymmärryksen syntymiseen tarvitaan aikaa ja keskustelua. Vähitellen myös työt jaettiin henkilökohtaisten luontaisten vahvuuksien mukaan. Oma tiimin sisäinen sparrauskumppani etsittiin siten, että tämä oli mahdollisimman erilainen kuin itse. Projekteihin valittiin toisistaan poikkeavia henkilöitä edustamaan omaa tiimiä, jne.
LUE LISÄÄ LUONTAISISTA ERILAISUUKSISTA Valmentava johtajuus –kirjasta.
Kirja on valmentavan johtajuuden käsikirja, joka tarjoaa ajattelumallin valmentavasta ajattelu- ja toimintatavasta sekä erilaisuudesta. Valmentava johtajuus, 2017. Ristikangas, Marjo-Riitta & Ristikangas, Vesa. Talentum (4. painos).