Raskas vuosisuunnittelu - miksi emme muuta prosessia? | BoMentis Coaching House

Raskas vuosisuunnittelu – miksi emme muuta prosessia?

Blogit

Usein seuraavan vuoden suunnittelu koetaan vaikeaksi tai raskaaksi jopa turhaksi prosessiksi: suurella vaivalla aikaan saatu budjetti ja vuosisuunnitelma ei elä arjessa tai vanhenee saman tien toimintaympäristö tms. muutosten takia.

Rullaava suunnittelu tarjoaa joustavuutta perinteisiin budjetointiin verrattuna. Tällä tarkoitetaan karkeasti ajateltuna menetelmää, jossa ennalta määritetty suunnittelujakso pysyy aina saman mittaisena tilikausista ja kalenterikuukausista riippumatta. Eli uusia jaksoja lisätään samaa tahtia, kuin toteumalukuja syntyy: päivittyy aina kuukaudella eteenpäin sitä mukaan, kun kuukausi vaihtuu. Tarkemman suunnittelun jakso rullaavassa tavassa on tyypillisesti suhteellisen lyhyt, 3kk tai 6kk, vaikka iso tavoite olisikin asetettu esim. strategiakaudelle.

Oletukseni on, että suurin osa yrityksistä tekee perinteisen tyylisen vuosisuunnittelun vuosibudjetteineen ja tavoitteineen. Miksi näin?

  • Tottumiskysymys: ”aina on tehty näin”

Uskallammeko kyseenalaistaa riittävästi nykyisiä toimintamallejamme myös johdon suuntaan/suunnalta? Siirtyminen ei totutusta tavasta uudenlaiseen ajatteluun ja toimintaa on riskipeliä – se joko toimii mainiosti tai siitä oppii hillittömästi! Kokeilu voi siis epäonnistua. Kysymys kuuluu: uskallanko ehdottaa ja pelkäänkö menettäväni uskottavuuteni johdon silmissä, jos kokeilu ei heti toimikkaan?

  • Asennekysymys: ”ei kuulu mulle, talousjohtaja hoitaa” tai ” hoidan oman laatikkoni”.

On helpompaa siirtää vastuu muualle tai yrittää ennakoida ja seurata vain oman osaston lukuja, kuin ottaa vastuuta yhteisen toimintamallin ja näkyvyyden kehittämistarpeen esille nostamisesta.

Ongelmia tulee siinä, kun näkymää koko organisaatiotasolla ei ole käytettävissä, niin jossain kohtaa toiminta sakkaa.

Esimerkkejä:

  • Siiloutuminen: Myynti myy oman budjettinsa täyteen miettimättä ja seuraamatta asiakaspalvelun tai tuotannon tavoitteita ja toteumaa. Seurauksena huono asiakaskokemus ja asiakaskato.
  • Triblatyö: Keskittymällä vain oman osaston toiminnan kehittämiseen päädytään ratkaisuihin, jotka eivät toimi tai tuottavat huonoa laatua. Joudutaan siis jatkuvaan ”aloitetaan alusta” kierteeseen, jolloin henkilökunta turhautuu ja väsyy.
  • Kuoleva business: Laskevat luvut eivät johda mihinkään uudenlaiseen toimintaan, eli selitellään ympäristötekijöillä laskevia lukuja sen sijaan, että tartuttaisiin toimeen.

Muutos koskee kaikkia

Rullaavassa suunnittelussa pitää katsoa koko yrityksen liiketoimintaa eteenpäin. Haastavan siitä tekee oikean reaaliaikaisen tiedon löytäminen ja sen valjastaminen liiketoiminnan tarpeisiin riittävällä tarkkuudella, jotta ohjaava vaikutus syntyy. Tämä haastaa koko organisaatiota ja totuttuja toimintamalleja todella voimakkaasti. Ihmiset, heidän toimintansa ja niiden vaikutus lukuihin pitää pystyä tuomaan suunnittelun apuvälineeksi, mikä ei todellakaan ole helppoa. Jokaisen johdosta juoksupoikaan on ymmärrettävä oma roolinsa tiedon lähteenä ja siksi tietyt toimintamallimuutokset ovat välttämättömiä myös yksilötasolla.

On myös luovuttava vuosisuunnitteluajatuksesta. Oleellisempaa on oppia näkemään oman roolin lisäksi eri systeemien vaikutukset, mistä firman menestys syntyy ja miten pystymme nopeammin reagoimaan poikkeamiin. Kyse ei siis missään tapauksessa ole nopeasta muutoksesta, jos ja kun perinteisestä vuosisuunnittelusta siirrytään kohti rullaavaa suunnittelua. Tällaisen muutoksen kohdalla kyse on vuosien kehitysprosessista, jonka kesto riippuu ennen kaikkea ihmisistä, mutta myös liiketoiminnan luonteesta, käytössä olevista järjestelmistä sekä toimintamalleista sekä luonnollisesti myös organisaation koosta.

Pyydä apua muutosprosessiin

Tämä vaatii ajattelutavan muutosta. Ajattelun muuttaminen on vaikeaa ja siihen tarvitaan usein ulkopuolista apua. Me osaamme haastaa ja auttaa ihmisiä muuttamaan toimintaansa ja pystymme tukemaan teitä muutosajattelun johtamisessa. Sen lisäksi tarvitaan data-osaamista, liiketoiminta näkemystä ja osaamista. Yksin tuskin kukaan kykenee tähän.

Muutosprosessi on yhteistyö ponnistus, jossa vaaditaan paljon, mutta se antaa vielä enemmän. Älä jää siis yksin, vaan pyydä rohkeasti apua.

Ps. varaa aika ilmaiseen sparraukseen!

Johtoryhmän sparraus

Voit varata maksuttoman virtuaalisen tapaamisen valmentajamme kanssa joko johtoryhmän sparraukseen tai yksilöcoachingiin. Yhteisen ajan myötä saat mahdollisuuden johtoryhmävalmentajan kanssa keskustella sinua mietityttäviä asioita, liittyen esimerkiksi johtoryhmätyöskentelyyn, etäjohtamisen kehittämiseen, yhteisen tavoitteen kirkastamiseen tai yhteistyön parantamiseen.

Tutustu vapaisiin aikoihin tästä. Sparrausajan pituus on 30 minuuttia.

Valmennamme johtoryhmistä tähtijoukkueita!

Johdon valmennusprosessi räätälöidään aina asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaan.

Tutustu johtoryhmävalmennuksiimme.

Johtoryhmävalmennukset
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste