Ratkaisun avaimia haastavaan tiimiin
Blogit
Tiimeissä esiintyy monenlaisia haasteita, jotka lähes aina liittyvät syvimmiltään ja yksinomaan ihmisten erilaisuuteen. Meillä kaikilla on omat lapsuuden ja eletyn elämän kautta juurtuneet tapamme kommunikoida muiden kanssa ja reagoida ympäristöömme.
Erilaisuus ei ole kuitenkaan huono asia tai este hyvälle ja tuottavalle tiimityölle. Erilaisuus sen sijaan on voimavara, jota voi oppia ymmärtämään ja hyödyntämään.
Tässä blogissa kerron esimerkin eräästä asiakastiimistä, jonka sisäinen yhteistyö oli koettu haasteelliseksi. Tiimin jäsenten keskinäistä yhteistyötä ei oikeastaan edes tapahtunut.
Yrityksen johtoryhmä oli tehnyt havainnon, ettei kyseisen tiimin sisäinen yhteistyö toiminut. Apuun pyydettiin tiimivalmentajaa, joka ehkä löytäisi ratkaisuja tiimin toimimattomuuteen. Tavoitteeksi asetettiin tiimin parempi keskinäinen yhteistyö.
Asiakastiimiin kuului Pirkko, Aija, Kati, Rami ja Päivi. Heistä kolme olivat työskennelleet yrityksessä jo entuudestaan pitkään, kun taas kaksi jäsenistä olivat uusia. Työskentely- ja vuorovaikutustavoiltaan tiimin jäsenet olivat keskenään hyvin erilaisia; joukossa oli niin tarkkoja ja yksityiskohtiin pureutuvia henkilöitä kuin lyhytsanaisia ja hyvin vähän asioista viestiviä henkilöitä. Lisäksi tiimissä oli uusien jäsenten mukaan tuomia tuoreita, organisaation ulkopuolelta saatuja näkökulmia sekä vanhaa koulukuntaa. Tiimin eri jäsenillä oli selvästi täysin erilaiset tavat ja ajattelumaailmat keskenään, sekä erilaisia käsityksiä ja asenteita tiimityötä kohtaan. Tiimi ei juurikaan puhunut asioista ääneen, eikä aitoa vuorovaikutusta tapahtunut.
Jotta tiimi pääsi eteenpäin, tarvittiin osallistavaa otetta ja ennen kaikkea ulkopuolisen tiimivalmentaja tukea. Coachina lähdin purkamaan tilannetta keskittymällä seuraaviin kolmeen näkökulmaan.
Valitettavasti yksikään edellisistä keinoista ei muuttanut tilannetta. Esiin alkoi tulla yhä enemmän toisten tiimin jäsenten sekä johtoryhmän syyllistämistä. Aistin, että ilmassa leijui useampia asioita, joita ei oltu käsitelty ääneen yhdessä koskaan. Oli aika mennä kohti asioita, jotka olivat syvemmällä, pinnan alla. Kun olimme onnistuneet saamaan riittävän psykologisen turvan, historian asioita alkoi nousta pintaan. Vanhempien tiimiläisten välille oli jäänyt kiviä kenkään, jotka käsittelemättöminä vaivasivat arkea. Kun muutamat tärkeimmät kivet saatiin nostettua päivän valoon, haasteet lähtivät pikkuhiljaa purkautumaan.
Lopulta tiimiläisten ohjaaminen haastavien asioiden äärelle tuotti hedelmää. Tiimissä on tapahtunut selvää positiivista muutosta, ja se on myös huomattu johtoryhmätasolla.
Erilaiset tavat kommunikoida ja käsitellä asioita haastaa toisinaan enemmän tai vähemmän yhteistä tekemistä. Ketään yksittäistä ihmistä ei voi kuitenkaan syyttää koko tiimin toimimattomuudesta. Kaikilla on yhteinen vastuu ottaa selvää, kysyä ja puuttua tilanteisiin hiljaa olemisen sijaan.
Kun vain on halua ja asenne kohdillaan ymmärtää ja sietää erilaisuutta, sekä tahtoa ymmärtää kollegan sisäistä maailmaa, ollaan jo pitkällä. Yhtä ainoaa oikeaa ratkaisun avainta ei ole jokaiseen tiimiin, mutta keinoja on monia, ja niitä voi ihan kuka ja mikä tiimi tahansa kokeilla!
Tiimin eteenpäin tai taaksepäin menemiseen voi ihan jokainen vaikuttaa! Pelkästään yrityksen johto, esihenkilö, tai ulkopuolinen tiimivalmentaja ei voi yksin kantaa vastuuta tiimien yhteistyöstä, vaikka toki heillä onkin vastuu ohjata tiimiä oikeaan suuntaan.