Aloitellessani yhteistyötämme vuonna 2008 törmäsin heti kättelyssä valmentava johtajuus -käsitteeseen, jota en ollut kuullut koskaan ennen. Pikkuhiljaa opin, ettei valmentaminen ei olekaan pelkästään urheiluun liittyvä juttu vaan sitä voi tehdä monella tasolla; myös johtajana ja esimiehenä voi toimia valmentavasti.
Vuosia kului. Kerran sitten pysähdyin miettimään: Työnantajani valmentaa ja kouluttaa valmentavan johtajuuden ideologiaa, mutta onko hän itse valmentava esimies? Hetken mietinnän jälkeen vastaus oli helppo – kyllä.
Mitä on valmentava johtaminen?
Näin valmentava johtajuus tulee esiin minulle työntekijänä
- Valmentava esimies kysyy, miten sinä tämän tekisit, tai mitä meidän tulisi tehdä – ennen kuin kertoo oman näkemyksensä.
- Hän antaa uusia haasteita ja kannustaa kokeilemaan uutta.
- Hän antaa tilaa itse oppimiselle.
- Hän kyseenalaistaa, mutta ei osoita vääräksi mitään suoralta kädeltä.
Aina tämä ei tietenkään herkkua ole. Kun arjen pieniä kömmähdyksiä ja haastavia tilanteita syntyy, ei vastauksien antaminen ole aina helppoa. Joskus sitä ottaisi mieluummin suoran käskyn tai vastauksen valmiina vastaan. Kuitenkin aiemmasta opin oivaltaneena ei todennäköisesti samat virheet toistu, kun ne on käyty joskus ajatustasolla läpi.
Valmentava esimies saa hissukankin äänen esiin
Ennen olin ujo, mieluusti käskyjä vastaanottava ja niiden mukaan putkikatseisesti toimiva työntekijä – ja varmasti ihan hyvä sellainen. Pikku hiljaa olen alkanut ’uskaltaa’ ajatella, suunnitella ja ehdottaa myös itse miten asiat voitaisiin tehdä, ja samaa kehittymistä on tapahtunut muullakin tasolla kuin vain työkuvioissa.
Kun esimieheni kysyy miten sinä tekisit tai mitä ehdotat, se kasvattaa portaittain itseluottamusta ja tunnetta siitä, että minä tiedän ja osaan – ja että se on arvokasta muille, vaikka työtehtävät olisivat miten tavanomaisia toimistotöitä tahansa.
Esimies, haasta itsesi ja valmenna esiin tähtiä
Suosittelen jokaista esimiehenä toimivaa haastamaan itsensä ja sisäistämään valmentavan johtajuuden opit. Työntekijästä saa ”enemmän irti” intoa, tehokkuutta ja sitoutuneisuutta kun hänen antaa ajatella itse. Oppiminen ja kehittyminen tapahtuu oivaltamalla ja ongelmia ratkomalla oman pään sisällä, ei ”toisesta korvasta sisään, toisesta ulos” –menetelmällä. Tämä on tavallisen työntekijän vahva näkökanta ja kannanotto – valmentava johtajuus toimii.