Ristiriitoja ei voi aina välttää – mutta ne voi kohdata. Konflikti ei ole loppu eikä katastrofi, vaan mahdollisuus oppia uutta ja luoda luottamusta. Tule kuulemaan konkreettisia case-esimerkkejä, miten vaikeita tilanteita voi oikeasti ratkaista?
Kun uskallamme kohdata toisen aidosti, alkaa todellinen muutos ja kehittäminen: Työyhteisöt kehittyvät, ihmissuhteet vahvistuvat ja luottamus rakentuu pala palalta.
Työyhteisön konfliktit syntyvät yleensä vuorovaikutuksen ongelmista, ristiriitaisista odotuksista tai muutostilanteista. Ne eivät aina johdu “pahoista ihmisistä”, vaan tilanteista, joissa tarpeet, tavoitteet tai näkemykset törmäävät.
Myös muutosneuvottelut tuottavat ahdistusta, ja usein myös konflikteja.
Uskalletaanko teillä kohdata
- Epävarmuus tulevaisuudesta: Pelkoa työpaikan menettämisestä, roolin muuttumisesta tai työmäärän kasvusta aiheuttaa luonnollista ahdistusta. Ihmiset reagoivat epävarmuuteen eri tavoin – osa vetäytyy, osa turhautuu tai suuttuu.
- Kokemus puutteellisesta viestinnästä: Epäselvä tai ristiriitainen viestintä ruokkii huhuja, vastakkainasettelua ja turhaa pelkoa.
- Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta: Työntekijät saattavat kokea, että päätökset tehdään ilman aitoa kuulemista tai arvostusta. Esimerkiksi jos irtisanomisperusteet koetaan epäselviksi tai epäreiluiksi, syntyy konflikteja työnantajan ja työntekijöiden välillä – tai jopa työntekijöiden kesken.
- Ristiriitaisia intresseja ja arvoja: Työnantajan taloudelliset tavoitteet ja työntekijän toimeentulo tai työidentiteetti voivat törmätä rajusti. Tämä voi johtaa vastakkainasetteluun, jossa “me vastaan he” -asetelma korostuu.
- Psykologinen kuormitus: Epävarma taloudellinen tilanne ja muutosneuvottelut voivat laukaista stressiä, univaikeuksia, jopa masennusoireita. Erityisesti pitkäkestoiset neuvottelut aiheuttavat “roikkumistilaa”, jossa työntekijä ei voi vaikuttaa mutta ei myöskään jatkaa normaalisti.
- Epätasainen työnjako ja vastuut: Epäselvät roolit ja vastuut aiheuttavat kitkaa: “Kuka tekee mitä? Miksi minä aina?” Työkuorman epätasaisuus synnyttää katkeruutta ja kokemusta epäoikeudenmukaisuudesta.
Haluatko oppia:
✔️ Tunnistamaan konfliktin syyt ja systeemihaasteet
✔️ Kääntämään ristiriidat rakentavaksi vuoropuheluksi
✔️ Hyödyntämään konflikteja kasvun mahdollisuutena
✔️ Konfliktikompetenssia
Webinaarin vetäjinä toimivat kokeneet johdon valmentajat Vesa Ristikangas ja Annukka Sumkin.
Kiinnostaako aihe, haluatko jutella lisää?
👉 Varaa aika henkilökohtaiselle keskustelulle tästä.
To 5.6.2025 klo 8.15-9.00
Ota yhteyttä
Vesa Ristikangas
Founding Partner & Executive Coach
Founding Partner & Executive Coach
Olen systeemisen vallankumouksen lipunkantaja, coaching-pioneeri, intohimoinen kehittäjä ja ylimmän johdon coach, jonka intohimo on valmentaa johtoryhmistä tähtijoukkueita.
Annukka Sumkin
Executive Coach
Executive Coach
Nautin työskentelystä erilaisten tiimien ja yksilöiden kanssa ja minulle on tärkeää olla mukana tukemassa heidän kehittymistään niin tavoitteiden saavuttamisen kuin hyvinvoinnin osalta. Valmentava johtajuus, selkeät yhteiset tavoitteet ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä menestyksen tekijöitä työyhteisöissä.