Itseohjautuvuus kiinteäksi osaksi työkulttuuria | BoMentis Coaching House

Itseohjautuvuus kiinteäksi osaksi työkulttuuria

Case Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala

Koulutus: Valmentava esimies©

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan ylihoitaja Päivi Liikka huomasi tarvitsevansa tukea itseohjautuvuuteen ja valmentavan johtajuuden ajattelumalliin, jotta pystyisi tukemaan esimiehiä samojen teemojen äärellä. Itseohjautuvuus ja jaettu johtajuus olivat organisaatiossa keskeisiä genrejä.

Työkaluja uutta toimintamallia varten

Päiviä miellytti Valmentava esimies© -koulutuksessa paitsi sparraustuokiot, myös aivan erityisesti Coaching Leadership pulse® 180-asteen johtamisarviointi, joka opetti vastaanottamaan ja jakamaan palautetta.

Se oli tosi hienoa, että palautekeskustelun kautta saimme molemmin puolin uusia ajatuksia käsittelemiimme aiheisiin. Pidin myös kovasti valmentavan johtajan Pilari-mallista© ja palautteenantoa tukevasta Rautalankamallista.”

 Päiville itselleen oli merkityksellisintä saada koulutuksesta työkaluja itseohjautuvuusajattelun tukemiseksi, jota hän halusi edistää omassa yksikössään.

Koulutuksesta jäivät mieleeni myös itseohjautuvuusajattelu ja sisäisen motivaation teoria. Tavoitteeni oli oppia, että miten tukisin esimiehiä näissä.”

Kiinnostus itseohjautuvuutta kohtaan kasvoi

Valmentava esimies© -koulutus on saanut aikaan kiivasta keskustelua Päivin yksikössä etenkin itseohjautuvuuden osalta. Koulutusta ovat kehuneet sekä kaksi Päivin esimiestä että Päivi itse.

Kun me kolme puhuimme keskenämme, että mitä olimme oppineet Valmentava esimies© -koulutuksesta, huomasimme asioiden olleen ihan samoja. Koulutus oli äärimmäisen opettavainen. Tuloskortissammekin on suositus, että esimiehet osallistuisivat tähän koulutukseen.”

Päivi on myöhemmin ilahtuneena huomannut, että kiinnostus koulutusta kohtaan on kasvanut kasvamistaan.

Olen hyväksynyt jo useita esimiehiä Valmentava esimies© -koulutukseen, joten kiinnostusta löytyy! Itseohjautuvuus on iso asia, kun puhutaan työstä ja työvuorosuunnittelusta, ja hakeutuminen tähän koulutukseen on osa tätä itseohjautuvaa ajattelua.”

Dialogilla liikkeelle

Päivin suurin oppi koulutuksesta on ollut, että liikkeelle kannattaa lähteä ensin keskustelemalla sen sijaan, että antaisi suoralta kädeltä vastauksia. Se on havaittu hyväksi tavaksi edistää itseohjautuvaa ajattelua työyhteisössä.

Suorien vastauksien sijaan lähden nykyään kysymään ihmisiltä enemmän, että mitä mieltä sinä olet tästä ja mitä itse ehdotat? Siitäkin huolimatta, että minulla olisi ratkaisu jo itselläni tiedossa. Isoin juttu on maltin säilyttäminen.”

Valmentava esimies© -koulutuksesta on jäänyt elämään positiivinen perinne: kuukausittaisiin esimieskokouksiin on yhteistuumin otettu teemoiksi valmentava johtajuus sekä itseohjautuvuus. Tapaamisissa jaetaan ajatuksia kyseisistä teemoista ja käsitellään aiheita käsitteleviä materiaaleja.

Ihmiset ovat olleet hyvin innostuneita tästä. Kokousten tarkoituksena on paitsi tukea ja sparrata toinen toisiamme, myös löytää keinoja saada nekin esimiehet mukaan, jotka eivät vielä ole niin innostuneita näistä teemoista.”

Keskijohto kouluttautumaan aktiivisemmin

Päivi on empimättä sitä mieltä, että yhä useamman esimiehen ja etenkin keskijohdon tulisi osallistua BoMentis Coaching Housen Valmentava esimies© -koulutukseen, jotta ymmärrys valmentavasta otteesta kasvaisi.

Juuri meidän tulisi olla heitä, jotka tukevat esimiehiä heidän työhönsä ja meidän pitäisi selvittää keinot, että miten saada esimiehiä tähän mukaan. Keskijohdon tulisi siis herätä ja osallistua näihin koulutuksiin entistä rohkeammin. Tästä jäi paljon käteen!”

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste