Vahvistin taitojani olla vaikuttavampi valmentaja ja konsultti!
Suvi Honkanen
Koulutus: Sertifioitu systeeminen coach
Suvi Honkanen, johtamisen ja liiketoiminnan kehittäjä, osallistui ICF:n akkreditoituun systeemisen coachingin koulutusohjelmaan, joka toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston HY+:n kanssa.
Kehityin ihmisenä ja ammattilaisena
Koulutusohjelmaa valitessaan Suville merkityksellistä oli yksi tärkeä asia – systeemisyys! Se vahvisti valinnan juuri kyseiseen coach-koulutukseen:
”Minua kiinnostaa kovasti systeeminen ajattelu ja siihen liittyvä vaikuttamisen monitasoisuus. Halusin tietoa ja ymmärrystä siitä, miten systeemisyyttä voi coaching-prosessissa hyödyntää.”
Suvi halusi kehittyä coach-ammattilaisena sekä ihmisenä. Hän myös halusi yrittäjänä vahvistaa taitojaan olla entistä vaikuttavampi valmentaja ja konsultti. Ja sitähän systeemisyyden puntarointi tuotti ja siksi nämä kehittymistavoitteet myös saavutettiin.
”Systeemisyys on vaikuttamisen monitasoisuutta. Systeemisyyden eri tasojen ymmärtäminen. Mitä on olla itse osa systeemiä ja osana asiakkaiden muutosta? Halusin tietoa, miten systeemisyyttä voi coaching-prosessissa hyödyntää, ja sitä myös sain.”
Monipuoliset käytännön harjoitukset ja -menetelmät
Suvi piti tärkeänä sitä, että koulutus oli rakennettu huomioiden osallistujaryhmän erilaiset taustat ja lähtötaso. Oppimisen kannalta oli tärkeää myös se, että koulutus pidettiin paikan päällä, live-toteutuksena.
”Koulutuksessa tehtiin paljon käytännön harjoituksia. Käytiin lävitse useita erilaisia työkaluja, joita pääsi saman tien testaamaan käytännössä. Työkaluissa myös heijastui hienosti systeemisyys ja siihen liittyvä vaikuttamisen taidon monitasoisuus. Harjoitukset todensivat hienolla tavalla systeemistä coachingia arjessa.”
Tukea johtajia tekemään parempia päätöksiä!
Kun Suvi pohti koulutuksesta saamiaan hyötyjä, hän nosti ensimmäisenä esille sen, miten hän voi nyt paremmin tukea johtajia tekemään entistä laadukkaampia päätöksiä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hänellä on nyt käytössään monipuolinen setti menetelmiä ja työkaluja, joilla hän voi rikastuttaa keskusteluja johtajien kanssa.
Lisäksi hän pohti valmentavan johtamisotteen tuomista vahvemmin johtamisen kehittämiseen:
”Minulla vahvistui koulutuksen aikana systeemisen ajattelun merkitys ja se, miten se tukee valmentavaa johtajuutta ja sen myötä johtamisen kehittämistä.”
Vuorovaikutuksen sekä tunneilmaston huomioimisen ja sanoittamisen merkitys vahvistui. Parhaillaan se on systeemistä vaikuttamista, jossa eri näkökulmista saadaan enemmän vaikuttavuutta, kun pystytään tarjoamaan erilaisia peilejä asiakkaille sopivalla tavalla haastaen.
Rohkeutta kokeilla
Lopuksi Suvi vielä pohti sitä, miten tärkeää on harjoitella ja kokeilla erilaisia lähestymistapoja käytännössä. Hän koki, että koulutuksen aikana tehdyt harjoittelut lisäsivät rohkeutta kokeilla. Kun vielä koulutuksen ympäristö oli kokeiluun ja rohkeuteen kannustava, oppimista tapahtui. Yksilöllistä palautetta sai rakentavasti ja arvostaen, jotta jokaisen oppiminen oli mahdollista.
Rohkeutta lisäsi myös upea verkosto ja vertaisoppiminen, johon koulutuksessa kannustettiin heti alusta lähtien. Matkaan jäi monia hyviä kollegoja, joiden merkitystä ei kannata aliarvioida. Jokaisella on erilainen tapa coachata. Toisten kanssa oli hienoa oppia tunnistamaan omat vahvuudet ja myös se, kenelle voisin olla juuri se paras coachi.
Kouluttajien vuorovaikutusta oli hyödyllistä mallintaa
Suvin kokemuksen mukaan kouluttajilla oli valtavan iso merkitys oppimisprosessissa. Hän kuvasi kouluttajien toimintaa seuraavasti:
”Kouluttajien keskinäinen vuorovaikutus toimi esimerkillisesti. Coachingin periaatteet näkyivät heidän toiminnassaan koko ajan hienosti. Coachaava ote ammattilaisena ja ihmisenä näkyi todellakin heistä kaikista. He onnistuivat luomaan ryhmään hyvän hengen, joka innosti itsensä ylittämiseen ja omaan kasvuun.”
Haluatko oppia kuuntelemaan oikeasti eri näkökulmia
Valmennus soveltuu Suvin mielestä kenelle tahansa. Se tarjoaa hyvän väylän ammattimaisen coachingin toiminnan kehittämiseen ja sertifioinnin hankkimiseen. Hän myös totesi lopussa coachingin ytimen:
”Coach-koulutus opettaa lopulta, kuinka tärkeää on opetella kuuntelemaan toista ja eri näkökulmia. Kuuntelemisen taito on kehittymisen avaintekijä. Kun coachina oppii kuuntelemaan, samalla oppii entistä paremmin asettumaan toisen asemaan.”
Coach-kouluttajina toimivat Vesa Ristikangas, Virpi Takala ja Marjo-Riitta Ristikangas. He ovat systeemisen coachingin kouluttamisen uranuurtajia Suomessa ja maailmalla. He ovat kouluttaneet systeemisiä ammatticoacheja jo vuodesta 2012 lähtien.