Joryhuimaus ja vaarallinen tavoitehinku | BoMentis Coaching House

Joryhuimaus ja vaarallinen tavoitehinku ovat parannettavissa

Blogit

Edellisessä blogissa kuvatun joryähkyn hoitaminen näkötorniin nousemalla voi aiheuttaa kiusallisen joryhuimauksen. Tämä johtoryhmätason syndrooma on helppo selittää maanläheisellä vertauskuvalla. Jos ihminen on tottunut työskentelemään maan pinnalla, nopea siirtyminen korkealle aiheuttaa helposti huimauksen tunteen. Silloin ihminen tarttuu refleksinomaisesti lähimpään tukeen. Johtoryhmän yksittäiselle jäsenelle tämä tarkoittaa: jos olet tottunut työskentelemään operatiivisesti, nopea siirtyminen strategiseen aiheuttaa epävarmuutta, ja niinpä tartut nopeasti oman yksikkösi operatiivisiin asioihin. Tämä apukeino vie kuitenkin ojasta allikkoon, nimittäin operatiivisuuden seurauksena päädytään helposti taas tuskalliseen joryähkyyn.
Joryhuimaus on usein hyvin tarttuvaa, mutta onneksi taudin hoito on yksinkertaista. Joryhuimaus menee nopeasti ohi, kun johtoryhmä yhdessä päästä irti operatiivisuuden kaiteesta ja keskittää huomionsa horisontissa olevaan tavoitteeseen.

Tavoitehinku on lähes päinvastainen ilmiö kuin joryhuimaus. Korkealla on helppo suunnata fokus etäällä olevaan tavoitteeseen. Samalla huomio kiinnittyy siihen, että eteneminen vaikuttaa korkealta katsottuna harmillisen verkkaiselta. Tätä voisi verrata siihen, kun ihminen jää asumaan torniin ja tarkastelee töiden edistymistä maan pinnalla pelkästään etäältä. Silloin näkee kokonaiskuvan mutta samalla se ohjaa odottamaan yhä kiihkeämmin kokonaiskuvassa tapahtuvia hitaita muutoksia.

Tavoitehinku heikentää johtoryhmän kykyä nähdä ihmiset ja teot, joilla ihmiset toteuttavat tavoitetta. Paha tavoitehinku aiheuttaa todellisuudentajun hämärtymistä ja kylmää käyttäytymistä johdettavia ihmisiä kohtaan. Seurauksena näistä diagnostisoidaan yleensä huono johtajuus, joka voi edetä jopa ihmissokeudeksi. Kroonistunut tavoitehinku onkin aina vaaraksi yhteistyölle ja pitkän tähtäyksen menestykselle. Hoitona kaikentasoisiin tavoitehinkuoireisiin suositellaan runsasta liikuntaa norsunluutornin juurella.

P.S. Lisää johtoryhmätason diagnooseja ja toisenlaisia hoito-ohjeita tulossa kirjassa Vesa Ristikangas – Tapani Rinne: Johtoryhmästä tähtijoukkue, Talentumilta 2014.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste