Kaivattu tartunta, joka on hyvästä | BoMentis Coaching House

Kaivattu tartunta, joka on hyvästä

Blogit

Auloissa, hisseissä ja avokonttoreissa – todennäköisesti kaikkialla – on tähän aikaan vuodesta ihmisiä, jotka yrittävät välttää saamasta tartuntaa. Minulla on Sinulle hyviä uutisia! Tarjolla olisi tartuntaa, jota ei kannata pelätä, vaan joka jopa kannattaa itselleen hankkia. Tartunnan nimi on työn imu ja se tarttuu työntekijältä toiselle – yhteisön sisällä.

Taustatietona kerrottakoon, että työn imulla (work engagement) tarkoitetaan positiivista tunne- ja motivaatiotilaa työssä. Sitä kuvaa kolme olotilaa: tarmokkuus,  omistautuminen ja uppoutuminen. Työn imua kokevat työntekijät tunnistaa siitä, että he ovat työssä aikaansaavia, aloitteellisia ja uudistushakuisia. He pitävät työtään merkityksellisenä ja ovat siitä ylpeitä. Samalla he ovat tuottavia ja saavat aikaan asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta. Lisäksi työn imu -tartunnan saaneet ovat sitoutuneita nykyiseen työhönsä ja haluavat jatkaa työelämässä pidempään. Kaiken kukkuraksi työn imua kokevat ihmiset ovat tutkimusten mukaan terveempiä ja onnellisempia. Kerrassaan mieletön tartunta!

Yhteisöissä tunnetilat tarttuvat työntekijältä toiselle. Olet varmasti huomannut, kuinka suuri vaikutus lähimmillä työkavereillasi on siihen, miltä työnteko sinusta itsestäsi maistuu. Omaan toimeensa leipääntyneen tai muuten negatiivisen työkaverin kanssa yhteistyö tuntuu usein raskaalta, tunnelma on ikävä ja saatat huomata, kuinka omakin energiatasosi laskee.  Innostuneiden ja inspiroivien työkavereiden kanssa työskentely tuntuu puolestaan kevyeltä kuin tanssi ja huomaat itsekin olevasi myönteisempi ja tarmokkaampi. Myös työn imu tarttuu tällä tavoin työyhteisöissä.

Miten positiivisen työn imun tartunnan sitten saa käytännössä? Ehkä helpoin tapa on aktiivisesti hakeutua tekemään yhteistyötä työn imua kokevien työkavereiden kanssa. Tarkkaile, missä päin yhteisöänne on hyvää pöhinää ja iloista tekemisen meininkiä, ja liity rohkeasti mukaan. Hyödynnä mahdollisuutesi tehdä yhteistyötä omasta työstään nauttivien ja mahdollisuuksia näkevien työkavereiden kanssa. Ole avoin ja heittäydy positiivisuuden virran vietäväksi.

Muista myös katsoa peiliin ja pohtia, miten itse vaikutat yhteisöösi. Siihen, millä asenteella itse työtämme teemme, miten käyttäydymme ja miten kohtaamme toisiamme, voimme jokainen vaikuttaa.

Coachingin avulla voidaan myös edesauttaa työn imun kokemista ja sen siirtymistä työyhteisöissä.  Coachin avustuksella tulet tietoisemmaksi omasta vuorovaikutus- ja käyttäytymistyylistäsi sekä siitä, miten vaikutat ympäristöösi. Hyvä coach pystyy tekemään sinulle näkyväksi erilaisia ja uusia näkökulmia – sekä työn sisältöön että sen tekemisen tapaan.  Ei ole lainkaan harvinaista, että syvällisissä pohdinnoissa löydät työstäsi uudenlaisia näkökulmia ja koet sen entistä merkityksellisemmäksi. Ja jos oikein innostut, voit tehdä coachin tukemana itsellesi toimintasuunnitelman oman sekä muiden kokeman työn imun lisäämiseksi. Mahdollisuudet ovat siis rajattomat 🙂

Oli tapasi saada työn imu –tartunta sitten mikä tahansa, seuraavien kysymysten pohdiskelu auttaa sinua varmasti eteenpäin:

  • Miten voit itse luoda ympärillesi myönteistä ilmapiiriä ja innostaa muita?
  • Miten voit omalla vuorovaikutustyylilläsi tuoda muille hyvää mieltä ja fiilistä?
  • Miten arjen pienillä asioilla, kuten tervehtimällä ja sanomalla kiitos, voit vaikuttaa myönteisesti työyhteisöösi?
  • Miten voit työn imu –tartunnan saatuasi laittaa hyvän kiertämään ja tartuttaa uusia työkavereita?
  • Miten voimme entistä paremmin hyödyntää yksilöiden ja yhteisöjen työn imua?

 

Lähteet:
Hakanen: Työn imu. Työterveyslaitos, Tampere 2011.
Ristikangas & Ristikangas: Valmentava johtajuus 2012, WSOYpro

BoMentis-joukkue

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste