Koronavirus on jättänyt jäljen organisaatioiden arkeen. Moni kesälomilta palaaja jatkaa elämää etänä, jossa virtuaaliset kokoukset täyttävät kalenterin. Kun vielä samalla epätietoisuus tulevasta kasvaa, johtamisen on uudistuttava. Erityisesti johtoryhmän on tärkeää olla tilanteessa hereillä ja nostettava yhteistyön tasoa.
Johtoryhmissä tarvitaan pohdintaa siitä, miten koronavirus vaikuttaa organisaation toimintaan sekä tapaan johtaa ja tehdä yhteistyötä. Muutostilanteet lisäävät parhaimmillaan tarvetta keskustella, jakaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä sekä miettiä yhteisiä valintoja, joiden avulla tilanteesta selvitään voittajina.
Kun ajat ovat epäselvät ja epävarmuutta täynnä, johtoryhmän tehtävä on myös tuoda rauhaa ja selkeyttä organisaatioon. Mutta miten tämä tehdään? Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla johtoryhmä voi vahvistaa yhteisiä tavoitteitaan ja luoda suuntaa tulevalle.
Kaikille avoimet keskustelutilaisuudet
Järjestäkää yhteisiä, koko organisaatiolle avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa ikävätkin tunteet on turvallista ilmaista. Kun ikävät tunteet tuodaan esille, niitä voidaan käsitellä. Esimerkiksi koko organisaation yhteinen maanantaikahvi organisaationne etätyöskentelyvälineellä toimii tarkoituksessa oikein hyvin. Virittävinä kysymyksinä voisivat olla vaikkapa: Mikä sinua huolestuttaa? Mistä haluaisit kuulla enemmän?
Johtoryhmän yhteiset keskustelut
Käykää johtoryhmänä yhdessä keskustelua seuraavista teemoista:
- Miten johdamme epävarmoissa ja epäselvissä tilanteissa?
- Miten tuomme esiin omat epävarmuuden tunteemme, oman inhimillisyytemme?
- Miten tuemme työntekijöitä epävarmoina aikoina?
- Miten luomme uskoa tulevaan, kun emme tiedä millainen tulevaisuus on?
- Millaista johtamista tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa?
- Millaisia osaamista työntekijämme tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa?
- Miten johtoryhmän työskentelyn pitäisi muuttua?
Yhteinen ymmärrys tulevasta
Epävarmoina aikoina tärkeintä on käydä keskustelua ja luoda yhteistä ymmärrystä yhteisestä suunnasta, yhteisistä tavoitteista ja syistä, miksi teemme sitä, mitä teemme. Ennen kuin johtoryhmänä osallistatte organisaation mukaan keskusteluun, huolehtikaa, että teillä on yhteinen ymmärrys näistä kysymyksistä:
- Mikä on meidän suuntamme organisaationa?
- Mitä haluamme saada aikaan?
- Miksi teemme sitä, mitä teemme?
Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola (Kauppalehti 20.3.2020) kannustaa yrityksiä toimimaan: ”Aikaisemmat talouskriisit ovat osoittaneet, että ne yritykset, jotka vaikeinakin aikoina pystyvät katsomaan kuilun toiselle puolelle ja käyttävät ajan uuden kehittämiseen, ovat iskukykyisiä, kun normaalit ajat koittavat.”
Nyt on siis aika pysähtyä arvioimaan, kuinka yrityksessänne tehdään työtä tulevaisuudessa ja kuinka johtoryhmänne työskentely tulee muuttumaan. BoMentis Oy auttaa yritystäsi tulevaisuuden haasteissa – ota rohkeasti yhteyttä!
Artikkelin kirjoittajat ovat BoMentis Oy:n johdon valmentajat Marjut Alatalo ja Anna Lönnroth. BoMentis, Coaching Housella on pitkä, yli 20 vuoden kokemus johtoryhmien ja esimiesten valmentamisesta sekä valmentavan otteen juurruttamisesta eri organisaatioihin. BoMentiksen valmentajat ovat myös kirjoittaneet useita johtamisen kirjoja, mm. Johtoryhmästä tähtijoukkue, Stellar Management Teams, Valmentava mentorointi, Valmentava esimies ja Valmentava johtajuus.
Opas johtoryhmän kehittämiseen
Lataa opas, jonka avulla pääset johtoryhmän toiminnan kehittämisprosessissa alkuun.
Kirjanäyte: Johtoryhmästä tähtijoukkue
Johtoryhmän rautainen valmentaja Vesa Ristikangas tarjoaa parannuskeinot ja työkalut uudenlaisen menestyksen rakentamiseen.