Koronavirus muuttaa johtoryhmätyöskentelyä | BoMentis Coaching House

Koronavirus muuttaa johtoryhmätyöskentelyä

Blogit

Koronavirus jättää jäljen yritysten, yhteiskunnan ja koko globaalin talouselämän lainalaisuuksiin. Nyt kun ensimmäisistä korona-arjen haasteista on selvitty, on aika johtoryhmänä pysähtyä katsomaan viruksen jälkeiseen aikaan.

Timo Järvensivu totesi Ylen uutisissa (15.3.2020) epidemian ensivaiheissa, että jos koronan kaltaisia shokkeja pidetään luonnottomina, niiden ikävät vaikutukset vain kertautuvat. Hänen mukaansa nyt ollaan nollahetkessä, eli kukaan ei osaa varmasti sanoa, mihin suuntaan koronaviruksen pitkän aikavälin seuraukset lähtevät kehittymään. Hän kuvaa virusta tyypilliseksi kaaokseksi, jonka aiheuttama ”valtatyhjiö” alkaa täyttyä joko hyvillä tai huonoilla asioilla.

Yrityksissä tarvitaankin nyt pohdintaa siitä, miten koronaviruksen aiheuttama kriisi muuttaa maailmaamme. On hyvä rakentaa erilaisia skenaarioita, ja näiden avulla pohtia myös sitä, mihin kaikkeen meidän on syytä varautua.

Johtoryhmä muutoksen johtajana

Kun ajat ovat epäselvät ja epävarmuutta täynnä, johtoryhmän tärkein tehtävä on tuoda rauhaa ja selkeyttä organisaatioon. Mutta miten tämä tehdään? Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla johtoryhmä voi vahvistaa yhteisiä tavoitteitaan ja luoda suuntaa tulevalle.

Kaikille avoimet keskustelutilaisuudet

Järjestäkää yhteisiä, koko organisaatiolle avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa ikävätkin tunteet on turvallista ilmaista. Kun ikävät tunteet tuodaan esille, niitä voidaan käsitellä. Esimerkiksi koko organisaation yhteinen maanantaikahvi organisaationne etätyöskentelyvälineellä toimii tarkoituksessa oikein hyvin. Virittävinä kysymyksinä voisivat olla vaikkapa: Mikä sinua huolestuttaa? Mistä haluaisit kuulla enemmän?

Johtoryhmän yhteiset keskustelut

Käykää johtoryhmänä yhdessä keskustelua seuraavista teemoista:

  • Miten johdamme epävarmoissa ja epäselvissä tilanteissa?
  • Miten tuomme esiin omat epävarmuuden tunteemme, oman inhimillisyytemme?
  • Miten tuemme työntekijöitä epävarmoina aikoina?
  • Miten luomme uskoa tulevaan, kun emme tiedä millainen tulevaisuus on?
  • Millaista johtamista tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa?
  • Millaisia osaamista työntekijämme tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa?
  • Miten johtoryhmän työskentelyn pitäisi muuttua?

Yhteinen ymmärrys tulevasta

Epävarmoina aikoina tärkeintä on käydä keskustelua ja luoda yhteistä ymmärrystä yhteisestä suunnasta, yhteisistä tavoitteista ja syistä, miksi teemme sitä, mitä teemme. Ennen kuin johtoryhmänä osallistatte organisaation mukaan keskusteluun, huolehtikaa, että teillä on yhteinen ymmärrys näistä kysymyksistä:

  • Mikä on meidän suuntamme organisaationa?
  • Mitä haluamme saada aikaan?
  • Miksi teemme sitä, mitä teemme?

Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola (Kauppalehti 20.3.2020) kannustaa yrityksiä toimimaan: ”Aikaisemmat talouskriisit ovat osoittaneet, että ne yritykset, jotka vaikeinakin aikoina pystyvät katsomaan kuilun toiselle puolelle ja käyttävät ajan uuden kehittämiseen, ovat iskukykyisiä, kun normaalit ajat koittavat.”

Nyt on siis aika pysähtyä arvioimaan, kuinka yrityksessänne tehdään työtä tulevaisuudessa ja kuinka johtoryhmänne työskentely tulee muuttumaan. BoMentis Oy auttaa yritystäsi tulevaisuuden haasteissa – ota rohkeasti yhteyttä!

Artikkelin kirjoittajat ovat BoMentis Oy:n johdon valmentajat Marjut Alatalo ja Anna Lönnroth. BoMentis, Coaching Housella on pitkä, yli 20 vuoden kokemus johtoryhmien ja esimiesten valmentamisesta sekä valmentavan otteen juurruttamisesta eri organisaatioihin. BoMentiksen valmentajat ovat myös kirjoittaneet useita johtamisen kirjoja, mm. Johtoryhmästä tähtijoukkue, Stellar Management Teams, Valmentava mentorointi, Valmentava esimies ja Valmentava johtajuus.

Opas johtoryhmän kehittämiseen

Haluatko vinkkejä johtoryhmän toiminnan kehittämiseen? Johtoryhmän kehittämisoppaan avulla pääset kehittymisprosessissa alkuun.

Lataa opas

Kirjanäyte: Johtoryhmästä tähtijoukkue

Johtoryhmän rautainen valmentaja Vesa Ristikangas tarjoaa parannuskeinot ja työkalut uudenlaisen menestyksen rakentamiseen.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste