Mitä onni on? | BoMentis Coaching House

Mitä onni on?

Blogit
blogi

Onko onni sitä, että saisi elämässä kaiken mistä haaveilee, kuten paljon kivaa elämää, mammonaa tai kunniaa? Tai sitä, että muut ihmiset toimisi minun pillini mukaan? Sellainen arki kuulostaisi aivan mahtavalta, että kaiken saisi helposti sormia napsauttamalla, ja kukaan ei kyseenalaistaisi minun ajatuksiani.

Mitä enemmän tätä pohtii, niin yksinvaltiaan elämä ei varmaan olisi kovin onnellista pidemmän päälle. Elämä olisi aika tylsää, kun kaikki haasteet ja draama puuttuisivat, ja siten onnistumisen ilo. Aivoilla ei olisi paljonkaan tekemistä!

Jotkut viisaat ovat sanoneet, että onni ja varallisuus kulkevat käsikädessä tiettyyn pisteeseen saakka. Ilman perusturvaa ihmisen on vaikea keskittyä muihin asioihin, jotka tuovat onnea. Raha ei kuitenkaan lopulta ole se yksiselitteinen asia, joka tuo pysyvää onnea.

Mistä onni syntyy?

Olen pohtinut paljon onnea ja onnellisuutta sekä sitä, olenko itse onnellinen. Niin kovin usein meiltä aina puuttuu sitä jotakin. Aivot elävät tulevaisuudessa uskotellen, että olet onnellinen sitten kun sinulla on sitä tai tätä. Kerta toisensa jälkeen aivot keksivät jotakin uutta, mitä toivoa vastineeksi onnesta. Me ikään kuin juoksemme onnen perässä, saamatta sitä koskaan kiinni.

Onnellisuustutkija Frank Martelan mukaan yksi onnellisuuden harhakuvitelmista on se, että me luulemme onnen olevan jotakin, mitä pitää tavoitella. Tulemme itse asiassa vain onnettomimmiksi, kun mietimme sitä, mitä meillä ei ole. Voisiko onni ollakin jotakin joka on läsnä tässä ja nyt? Voisiko onnea syntyä mielekkään tekemisen sivutuotteena?

Miten olla onnellinen töissä?

Töistä ja esihenkilöistä valittaminen on varmaankin osa suomalaisten perimää, yksi hetkellisen onnellisuuden lähde. Aina pomo voi olla huono ja työkaveri ihan hirveä, sekä työpaikka muutenkin ikävä paikka olla. Jos jostain purkaudutaan, niin töistä. Siitä on useimmiten helpointa valittaa.

Mutta miksi kaikilla on niin vaikeaa ja rasittavaa olla töissä?

Mitä luulet, kuka voi tehdä jotakin konkreettista sinun onnesi eteen? Onko se pomosi tai työkaverisi? Ei taida olla. Tokihan pomon tehtävä on mahdollistaa omalta osaltaan työntekijöiden hyvinvointi. Se joka voi oikeasti tehdä ja vaikuttaa omille kokemuksille ja tuntemuksille, olet sinä itse. Se, miten suhtautuu tilanteisiin ja nostaa niitä käsittelyyn ovat onnellisuuden todellisia lähteitä.

  • Mitä siis voisit tehdä onnesi eteen siellä työpaikalla tai muussa elämässä?
  • Voisitko kokeilla ensin jotakin muuta, kuin vaihtaa maisemaa?

Asennemuutoksella pääsee alkuun, jos tuntuu ettei työllä ole merkitystä. Omia tuntemuksia reflektoimalla voi löytää mistä tahansa työstä piilevää merkityksellisyyttä. Frank Martela on nostanut hyvänä esimerkkinä esiin sairaalan siivoajan, jonka työssä nopeasti ajatellen ei ole mitään merkityksellistä. Ilman siivoajia sairaala olisi kuitenkin kaikkea muuta kuin hygieeninen ja turvallinen ympäristö potilaille. Siivoojan työ on todellakin merkityksellistä, mutta se näkyy usein vasta sitten, kun työtä ei ole tehty hyvin. Näin on monessa muussakin työssä.

Kun asiat sujuvat, niin emme huomaa niitä. Emme siis välttämättä ole tietoisia niistä kaikista asioista, jotka ovat hyvin. Kannattaa ottaa tämä näkökulma esille, ja esimerkiksi yhdessä pohtia, mitkä kaikki asiat ovat hyvin ja miten olemassa olevaa hyvää voisi lisätä tai ainakin olla niistä kiitollisia. Se, että kiinnitämme huomiota hyviin asioita ja uskallamme olla kiitollisia niistä, luo onnellisuuden tunnetta ja siten hyvinvointia.

Aina voi varmasti tehdä jotakin, kuten ottaa asiat puheeksi, joka on jo usein hyvin konkreettinen muutos! Ole rohkeasti se muutosmoottori, mikä pitää ensin käynnistää.

Avaimet onnellisuuteen

Onnellisuus ei lopulta ole täydellistä elämää, työtä tai työyhteisöä. Ei ainakaan siinä kuvitteellisessa merkityksessä, jossa minäkin eläisin upporikkaana muka superhelppoa elämää, jossa ei olisi mitään haasteita tai konflikteja.

Onnellisuus ei ole tavaraa tai saavutuksia, vaan se on tunne. Tunne, joka luo motivaatiota ja innostusta. Onni on merkityksellisyyden tunne, jonka saa luultavasti silloin, kun tekee itselleen miellyttäviä asioita. Merkityksellisyyttä saa myös epämiellyttävien asioiden tekemisestä, kuten siitä kun hyppää pois omalta mukavuusalueelta ja onnistuu. Onni on siis myös onnistumista! Merkityksellisyyden löytäminen ei vaadi suuria näkyviä saavutuksia ja kunniaa, vaan sen voi löytää tutkiskelun kautta pienistä asioista.

Hyvää Onnin päivää!

Juhlistakaamme Onnin päivänä sitä, että elämässä voi aina olla kiitollinen kaikeasta hyvästä, mitä elämässä on ja tehdä itse niitä muutoksia, joita kokee tarpeelliseksi. Aina voi olla itse se muuttava voima ja puhua, kertoa, kysyä, haastaa sekä päättää vaihtaa suuntaa, jos arjesta puuttuu merkityksen tuntemuksia. Sinä olet itse oman onnesi seppä!

 

Lähteet

 

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste