Onnellisuutta rakentaen | BoMentis Coaching House

Onnellisuutta rakentaen

Blogit

Riippumatta kulttuurista, nykyaikaisuuden asteesta, sosiaaliluokasta, iästä tai sukupuolesta Mihaly Csikszentmihalyin (2005) tutkimusryhmän haastateltavat kuvasivat ilon kokemusta samalla tavoin. Tekemiset vaihtelivat suunnattomasti, mutta kokemus ei. Myös syyt, miksi toiminta tuotti iloa ja tyytyväisyyttä, olivat samankaltaiset. Mihaly esittää useita syitä, joista minua puhuttelivat seuraavat:

  1. Uskon, että minun on mahdollista suorittaa edessä oleva tehtävä loppuun
  2. Voin keskittyä siihen mitä teen
  3. Kun keskityn, en murehdi tai mieti muita arkielämän huolia
  4. Tehtävällä on selvät tavoitteet
  5. Tekemiseni tuottaa minulle välitöntä palautetta
  6. Koen, että toiminta on hallinnassa.

Sillä hetkellä, kun useampi ”minä” pystyy yhdessä toimimaan edellisen listauksen ohjaamina – yhdessä, syntyy ihmeitä. Tavoitteet toteutuvat ja jopa ylittyvät.
Muistan esimerkiksi elävästi erään kuuden hengen asiantuntijatiimin, jonka kanssa sain viettää useamman päivän. Kun yhteistä tekemistä jarruttavat tekijät oli saatu tunnistettua ja poistettua sekä ryhmän keskinäistä luottamusta vahvistettua ja yhteinen tavoite kirkastettua, ryhmä lähti kirjaimellisesti lentoon. Heidän potentiaalinsa vapautui yhteiseen käyttöön. Muutamia kuukausia myöhemmin tiimi palkittiinkin upeasta työstä koko yrityksen (ei pelkästään oman tiimin) puolesta. He olivat yhdistäneet ainutlaatuisella tavalla tekniikkaa, visuaalisuutta ja viestintää. Upeaa!

Ilo, tyytyväisyys ja vahva kokemus onnistumista tulee todeksi, kun mainitut kuusi osa-aluetta realisoituu. Tunne on niin palkitseva, että sen pelkkään kokemiseen kannattaa panostaa. Upea näköala tai vaikuttava musiikkielämyskin jäävät hopealle ihmisten kertomissa tarinoissa, kun näitä tutkitaan vähän tarkemmin – eikä uskota sitä ensimmäistä ja helpointa vastausta. Nämä flow-kokemukset päihittävät meidän tavallisesti kertomamme tarinat oli ne sitten eufoorista sinfoniaa tai loma unelmapaikassa.

Ylivoimaisesti useimmat optimaaliset kokemukset ovat syntyneet päämääräsuuntautuvan ja sääntöjen rajoittaman toimintasarjan puitteissa. Siis toiminnan tuloksena. Onnellisena, että minä ja me pystyimme tekemään suunnitelmistamme totta!
Miten voisin tänään olla luomassa työyhteisössäni tuota onnistumisen ja ilon kokemusta itselleni ja kollegoilleni?

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste