Miten johtoryhmän jäsenenä sparraat itseäsi? | BoMentis Coaching House

Miten johtoryhmän jäsenenä sparraat itseäsi?

Blogit

Johtoryhmäläinen on varsin usein yksin omien ajatustensa kanssa. Jokainen meistä kuitenkin tarvitsee aivoilleen erilaisia ärsykkeitä, jotta oma ajattelu ei kierrä itselle luontaista kehää.

Nobelisti Daniel Kahnemanin (2011) mukaan ajattelemme kahdella eri tasolla. 1. systeemin ajatteluamme ohjaa niin sanottu autopilotti, joka on erittäin nopea tapa ajatella. Autopilottiajattelu on usein tiedostamatonta, jolle tyypillistä on nopeat johtopäätökset ja kaavamaisuuden noudattaminen. 1. systeemin ajattelussa ei kyseenalaisteta omia päätelmiä ja uskomuksia, vaan luotetaan itsevarmasti omiin ajatuksiin. Kahnemanin mukaan omia uskomuksia ja ajattelua kyseenalaistava ajattelutapa, eli 2. systeemi, vaatii tietoista käynnistämistä ja pysähtymistä analysoimaan kriittisesti omia ajatuksiaan.

Yleensä johtoryhmäläinen kaipaa sopivaa pallotteluseinää sellaisille asioille, joista ei voi tai ei halua kovinkaan monen kanssa puhua. Myös oman ajattelun tutkailu ja kehittäminen aktivoivat sparrailukumppanin etsintää. Muutostilanteet ovat yleisin tämän tyyppisen tarpeen herättäjiä. Valitettavan harvoin tajutaan, että silloin kun mene hyvin, olisi erityisen tärkeää pysähtyä analysoimaan omia ajatuksia ja uskomuksia myös strategisella tasolla.

Kun tunnistaa tarpeen löytää ajattelukumppania ja haluaa saada omasta ajattelustaan palautetta, on yhtenä vaihtoehtona etsiä itselleen coach. Coach voi löytyä omasta tai naapuri organisaatiosta tai sitten täysin ulkopuolinen ammatticoach voi olla hyvä vaihtoehto.

Mitä coach tekee? Miksi coachingista on hyötyä?

Ylimmän johdon coach kysyy eri tavoin ja eri näkökulmista asioita. Näin hän auttaa coachattavaa rakentamaan oman ajattelunsa päälle ja myös näkemään tiettyjä kaavamaisuuksia omassa ajattelussaan. Coach myös haastaa ja kyseenalaistaa coachattavan ajattelua, tapaa toimia ja pakottaa näkemään taustalla olevia uskomuksia.

Kahnemanin mukaan ihmisellä on tapana karttaa riskiä, sillä vaikeassa valintatilanteessa on todennäköisempää, että valitsemme vanhan hyväksi koetun mallin käyttöömme, kuin rohkaistuisimme kokeilemaan jotain uutta ajattelutapaa. Eli 1. systeemi aktivoituu helpommin kuin jokin uusi malli, joka vaatii 2. systeemi käynnistämistä. Kahnemanin mukaan näin tapahtuu siitäkin huolimatta, vaikka tunnistaisimme, että uuden valitseminen olisi kokonaisuuden kannalta järkevämpää.

Coach auttaa siis pysähtymään ja ikään kuin pakottaa tutkailemaan omia ajatuksiaan ja miettimään eri asioiden, tekemisten tai ajatusten sidonnaisuuksia.

Mikäli haluat kokeilla ammaticoachia, ota yhteyttä!

BoMentis, Coaching Housen valmentajat ovat ylimmän johdon ammatticoacheja. Tutustuminen on aina maksutonta ja ei sido sinua coaching- tai minkään muunkaan palvelun ostamiseen.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste