Systeemisestä ajattelusta rohkeutta muutokseen | BoMentis Coaching House

Systeemisestä ajattelusta rohkeutta muutokseen

Blogit
blogi

Muutos ei ole koskaan helppo, varsinkaan jos muutoksen pitäisi tapahtua organisaation sisällä. Muutoksessa on mukana useampi osatekijä ja joissakin tapauksissa muutokseen ei haluta osallistua tai osallistuminen on vähäistä muilta osapuolilta. Tarvitaan siis eri näkökulmien ymmärtämistä – systeeminen ajattelu saattaa olla vastaus ongelmiin.

Systeemisen ajattelun oppiminen ja ymmärtäminen antaa eväät muutoksen keskellä vaikuttamiseen, sekä rohkeutta muutoksen keskelle. Artikkelissamme kerromme neljä näkökulmaa systeemisen ajattelun hyödyistä.

1. Rohkeutta vaikuttaa organisaation muutokseen

Olomme muutoksessa voi tuntua keinottomalta ja voimattomalta, koska emme ymmärrä miten tekomme vaikuttavat. Systeeminen ajattelu tarjoaa muutoksen tekijälle eväitä muutokseen. Sen avulla voit tulla tietoiseksi siitä, miten eri yksilöt organisaation sisällä suhtautuvat muutokseen. Systemic Business Coach® -koulutuksessa saat uskallusta puhua muutokseen liittyvistä keskeisistä asioista niiden oikeilla nimillä. Saat eri menetelmiä ja työkaluja, joilla kasvattaa ryhmän sisäistä luottamusta. Voit ottaa ne käyttöön työyhteisössäsi. Kasvavan ymmärryksen myötä saat rohkeutta mennä kohti vaikeitakin asioita ja luottamus kasvaa.

2. Erilaiset näkökulmat rikastavat – työkaluja erilaisten näkökulmien hyödyntämiseen

Systeemisessä ajattelussa pyrimme tarkastelemaan muutosta eri näkökulmista. Kiinnostumme siitä, miten muut ajattelevat käsillä olevasta asiasta ja opimme hyväksymään erilaiset näkökulmat ilman niiden teilaamista. Systeeminen ajattelu auttaa myös kyseenalaistamaan ja kysymään miksi. Näin pystymme hahmottamaan mikä toimii ja missä toiminnassa on puutetta. Kun muutoksesta ja ongelmista puhutaan yhdessä, erilaisuuden hyödyt tulevat käyttöön.

Systeeminen ajattelu tarjoaa konkreettisia työkaluja, joista keskeisimmät ovat:

  • Verkostokartta, joka auttaa ymmärtämään organisaation toimintaa
  • Systeeminen tavoitetyöskentely, jossa tutkitaan eri näkökulmista tavoitteen merkitystä

Systeeminen työkalu tekee näkyväksi
– Vesa Ristikangas, Coaching House Managing Director, Executive Coach & Trainer

3. Asennemuutoksesta avaimet onnistumiseen

Kun vuorovaikutuksen suunta kulkeekin pois haluamaltamme reitiltä, hermostumme ja tunnemme epäonnistumisen tunnetta sekä kontrollin menettämisen pelkoa. Systeemisen ajattelun keskiössä ovat kontrolloimisen tarpeesta irti päästäminen ja vuorovaikutuksen moninaisuuden näkeminen ja hyödyntäminen. Systemic Business Coach® -koulutuksessa annetaan vuorovaikutuksen ennakointiin työkaluja ja ennen kaikkea – opitaan päästämään irti kontrollista.

Systeemisesti näkevä ammattilainen ei ensisijaisesti näe ongelmia yksilöissä, vaan kuvatut ongelmat kuvaavat aina samalla myös jotain kyseisestä työyhteisöstä. Vaikeneminen ja toisten syyttäminen ovat tyypillisiä tapoja, joka mahdollistavat ongelmien kasaantumisen. Kun asioista rohkaistutaan puhumaan ääneen niiden oikeilla nimillä, alkaa tapahtua muutoksia. Systeemisessä ajattelussa yksilöongelmien sijaan huomio kiinnitetään kokonaisuuteen, vuorovaikutussysteemiin ja sen ymmärtämiseen.

Kontrollin sijaan systeemiä voi yrittää ymmärtää tietyssä hetkessä
– Vesa Ristikangas, Coaching House Managing Director, Executive Coach & Trainer

4. Taitoja vaikuttaa organisaation arkeen

Systemic Business Coach® -muutosjohtajakoulutuksessa saat valmiudet toimia oman organisaatiosi muutosmoottorina, sekä taitoa soveltaa systeemistä ajattelua muutoksessa. Opit saamaan ryhmään tunnetta, opit taitoja kuunnella, reagoida ja osaat ohjata keskustelun olennaiseen. Systeeminen ajattelu on todellista johtajuutta, jossa opitaan vuorovaikutuksen vaikutukset omalta ja koko yhteisön näkökantilta.

Tutustu Milla Suomisen oppimistarinaan ja kokemuksiin Systemic Business Coach® -koulutuksesta. Millan kokemuksesta käy ilmi, kuinka hän oppi koulutuksessa uudenlaisia vaikuttamisen ja johtamisen taitoja. Milla pystyi myös päästämään irti menneistä toimintatavoista ja hyväksymään vuorovaikutuksen itsenäisen etenemisen.


Aiheeseen liittyvä koulutus

Katso koulutus – Vaikuttamistaidolla tehokkaaksi muutosjohtajaksi – Systemic Business Coach, Insys®

 

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste