Toimitusjohtajan unelma?
Blogit
Huomasin pohtivani sitä, mistä toimitusjohtajat unelmoivat. Ja pakko minun oli myöntää, että en tiedä tarkalleen, mutta joitain arvauksia toki voin tehdä: Voit unelmoida hyvin toimivasta tavoiteorientoituneesta organisaatiosta, jolloin voit johtaa ”homma purkkiin ja pakettiin” mentaliteetilla. Toisaalta voit varmaankin unelmoida ”yhdessäohjautuvasta organisaatiosta”, missä hommat hoituvat, tarvittavat päätökset tehdään nopeasti ja ihmiset viihtyvät työssään. Tällöin voit esimerkiksi johtaa pienillä teoilla ja arjessa mukanaololla – ei kulmahuoneessa piilossa vaan istumassa ihmisten joukossa. Olipa unelmasi mikä tahansa, haluat takuulla saada organisaatiosi menestymään.
Olemassaolon tarkoitus tarvitaan aina, jotta organisaatiolle pystytään rakentamaan toimiva strategia. Ja jotta koko organisaatio saadaan mukaan pohtimaan, miten strategia toteutetaan, on mielestäni toimitusjohtajan tärkein tehtävä fasilitoida koko organisaatio ymmärtämään tämä ja löytämään itse keinot sen saavuttamiseksi. Tokikaan et ole siinä yksin, vaan apunasi on johtoryhmän jäsenet. Silti vastuu onnistumisesta on viimekädessä sinulla ja kannat epäonnistumisen painolastin joskus jopa potkujen pelossa tarpoen.
Kompleksisessa toimintaympäristössä osaaminen määrittyy uudella tavalla: osaaminen ei ole enää yksilön ominaisuus, vaan yhteisön vuorovaikutuksen ominaisuus. Tämä johtuu siitä, että yksittäinen henkilö ei koskaan ole kykeneväinen ottamaan huomioon kaikkia niitä seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon nykytyölle leimallisessa monimutkaisessa ongelmanratkaisussa. Osaamisella ei ole arvoa, ellei se vaikuta muihin, lisää muiden osaamista.
Katri Saarikivi ja Esko Kilpi
Vastuu toimitusjohtajalla on kova, sitä ei voi eikä kannata kieltää. Mutta miksi usein tunnutaan ajattelevan, että toimitusjohtajan työ on yksinäistä? Olen viime aikoina kuullut usein: ”Ei ole ketään kenen kanssa pallotella asioita ja omia ajatuksiaan ennen kuin puhuu niistä johtoryhmälleen tai organisaatiolleen.” En tiedä mistä moinen ajatus on tuntunut juurtuvan toimitusjohtajien mieliin, mutta yritän nyt muuttaa sitä. Meistä jokainen asemasta riippumatta tarvitsee välillä pallottelukumppania, tilannetta missä saa lainata toisten aivoja.
Mikäli sinä toimitusjohtajana etsit itsellesi pallottelukumppania, jolle uskaltaa paljastaa unelmasi, toiveesi, syvimmät pelkosi, omat epävarmuutesi ja heikkoutesi, kannattaa sinun miettiä ammattimaista suhdetta. Henkilökohtainen valmentava mentori tai ammatticoach toimii. Molempiin ammattisuhteisiin kuuluu olennaisena osana kirjallinen sopimus, joka sitoo niin valmentavan mentorin kuin ammatticoachinkin. Yhteistyösuhde molempien kanssa perustuu myös keskinäiseen luottamukseen, eli ellei homma toimi, voi suhteen keskeyttää.
Kysele kokemuksia ja pyydä tutustumistapaamisia potentiaalisten pallottelukumppanien kanssa ennen kuin teet lopullisen valinnan. On tärkeää, että tunnet olosi turvalliseksi ja koet tapaamisenne sinulle hyödyllisiksi. Mieti siis, kuka voisi olla sellainen henkilö, joka parhaiten haastaisi omaa ajatteluasi? Älä myöskään jumiudu titteleihin tai asemaan. Etsi henkilö, jonka uskot olevan riittävän rohkea sanoakseen sinulle omia ajatuksiaan ja heränneitä tunteitaan, kun toimii pallotteluseinänäsi.
Hyvä toimitusjohtaja – älä jää yksin, vaan pyydä apua. Sinun ei tarvitse yrittää olla yli-ihminen, vaan saat olla oma itsesi vahvuuksinesi ja heikkouksinesi.
Kun haluat lisäymmärrystä valmentavan mentorin tai ammatticoachin toiminnasta, ota rohkeasti yhteyttä BoMentiksen executive coacheihin täältä.
Kirjan käytännön esimerkkien ja vinkkien avulla on mahdollista rakentaa molempia osapuolia hyödyttävä luottamuksellinen yhteistyösuhde, jossa molemmat oppivat toinen toisiltaan.