Milla Kajanne, Lääkärikompassin koulutuspäällikkö, Lääkäriliitto
Muutos ja resilienssi -teemat olivat BoMentiksen tämänvuotisessa Innon päivän aiheina kesäseminaarissa 20.6.2012. Tunnelmallisessa Albergan kartanon salissa maistuivat samppanja ja tuoreet mansikat, kun paikalla olijat uppoutuivat vilkkaaseen ajatuksenvaihtoon yksilöiden, ryhmien ja organisaatioiden resilienssistä. Paikalla oli myös Lääkärikompassin koulutuspäällikkö Milla Kajanne Lääkäriliitosta.
Millaisin odotuksin tulit Innon päivän kesäseminaariin, Milla?
Tulin paikalle avoimin mielin. Halusin uutta tietoa ja uusia ideoita omaan johtamistyöhöni. Samalla pohdin, millaisia ajatuksia voisin saada asiakkailleni vietäviksi. Näiden lisäksi toivoin virkistystä ja happea!
Kaikkia näitä sainkin. Lisäksi tilaisuus oli ihanasti järjestetty. Tulin paikalle myöhässä ja kovalla tohinalla. Saapuessani minulle ojennettiin lasillinen samppanjaa, ja minut ohjattiin rauhallisesti istumaan. Se tuntui hyvältä!
Miten kesäseminaari muutti ajatteluasi?
Mitä muutos on? Mitä tarvitaan, jotta päästään eteenpäin? Tämänkaltainen muutospuhe on monesti epämääräistä. Tilaisuudessa esitelty kolmijako muutoskykyyn, -ketteryyteen ja -kestävyyteen oli minusta kaunis ja luonteva. Jaottelu auttoi ymmärtämään, mistä muutoskyvykkyydessä on kyse.
Toiseksi resilienssi oli minulle käsitteenä uusi. Oli hyvä, että sain nimen asialle. Nyt sitä on helpompi kehittää eteenpäin. Minusta on jännittävää, että muutoskyvykkyyttä ja resilienssiä voidaan ajatella niin yksilön, tiimin kuin organisaation kannalta.
Mitä on resilienssi?
Resilienssi on kyky palautua vastoinkäymisistä ja oppia niistä – nopeasti ja mahdollisimman pienin kustannuksin. Jenny Campbell 2012
Mikä näkökulma resilienssiin on sinulle tällä hetkellä tärkein, Milla?
Oivalsin, että omassa työtiimissäni moni asia on muutosten kannalta hyvin. Meillä on suhteellisen hyvä muutoskyky ja ketterä tapa toimia.
Resilienssiä meidän sen sijaan olisi kehitettävä, jotta sietäisimme epävarmuutta ja pystyisimme toimimaan kaaoksen keskellä sekä näkisimme tulevaisuuden valoisana ja jaksaisimme oppia vastoinkäymisistä. Se vaatii eniten opettelua.
On tärkeä tiedostaa, että minun ja meidän on opittava sietämään paremmin epävarmuutta – mutta mitkä ovat ne konkreettiset muutoksen portaat, joiden kautta uusia resilienssitaitoja kehitetään? Jatketaan siitä keskustelua!
Marko Rossi ja Elina Stadigh keskustelemassa Innon päivänä 2012