Leidenschaftin yrityskulttuurimuotoilija Jonna Grönbärj päätti lähteä mukaan Systemic Business Coach® -koulutukseen kehittämään asiantuntijuuttaan. Jonna on pitkän linjan henkilöstö- ja konsultointiasiantuntija ja hän halusi lähteä uuden oppimisen tielle syventämään coaching-taitojaan. Käytännössä se tarkoitti sitä, että hän odotti saavansa käytännön työkaluja arkityöhönsä esimiesten valmentamiseen ja asiakkaiden oivalluttamiseen. Miten Jonnan odotukset lopulta täyttyivät?
Kun Jonnan kokemuksia kyseltiin n. ½ vuotta koulutuksen päättymisen jälkeen, hän oli energiaa täynnä ja selvästi coaching-koulutus oli jättänyt jälkensä. Seuraavat asiat Jonna nosti keskeisimmiksi opeiksi ja hyödyiksi koulutuksesta.
Kiinnostusta ja tukea itsensä kehittämiseen
Jonna kuvasi alkuun innostuneena sitä, miten koulutus vahvisti jo olemassa olevaa osaamista ja toi paljon lisää – ennen kaikkea intoa jatkaa oman coaching-osaamisen kehittämistä.
Koulutuksesta jäi käteen paljon coaching-osaamista, mutta erityisen tärkeää oli halu ja kyky opetella sitä lisää. Tämä antaa raamit siihen, että osaa itse kehittää itseään coachin vaativassa roolissa.”
Coachina kehittämisen tueksi Jonna kertoi myös useampaan otteeseen hyödyntäneensä koulutuksesta saatuja materiaaleja:
Olen tosi monta kertaa palannut koulutuksessa jaettuihin materiaaleihin ja kokemuksesta kirjattuihin muistiinpanoihin. Erilaiset työkalut, kysymysesimerkit ja ajatusmuistiinpanot ovat tärkeä osa oppimistani. Huomaan ajattelevani materiaaleja lukiessani, että ”Ai niin, toihan olikin hyvä juttu… ”
Systeemisyys ja lukuisat työkalut heräsivät eloon
Koulutuksen alussa Jonnaa kiinnosti kovasti, miten systeemisyys ja coaching nivoutuvat yhteen. Koulutus oli Jonnalle tärkeä oman ajattelun kehittämisen matka, jossa myös systeemisyys-ymmärrys sai uusia ulottuvuuksia. Kun maailma elää Korona-viruksen vaikutuksien keskellä, myös Jonnan pohdinta systeemisyydestä oli syventynyt:
Viime perjantaina mietin systeemisyyttä ja tätä virusepidemiaa. Kuinka tärkeää onkaan tajuta, että kaikki todellakin vaikuttaa kaikkeen… Samalla mietin niitä näkökulmia, joita olin systeemisyydestä koulutuksessa koettujen työkalujen ja keskustelujen myötä oppinut. Esimerkiksi kun systeemisyyttä sovelletaan coaching-suhteeseen ja esimerkiksi coachattavan päätöksentekotilanteeseen, olennaista on pysähtyä myös yhdessä miettimään nopeiden joko-tai -vastausten sijaan enemmän sekä-että -näkökulmista. Entä, jos asioita olisikin yhtä aikaa voimassa, ristiriitaisestikin. Miten luoda silloin yhteistä ymmärrystä ja tilannekuvaa asioista? Kun ohjaa coachattavaa miettimään erilaisia vaikutusketjuja ennakkoon, päätöksenteon laatu taatusti myös paranee.”
Koulutuksessa käytiin lävitse paljon erilaisia työkaluja, joissa sovellettiin systeemistä ajattelua coaching-tilanteisiin. Jonna totesi kiitollisena työkalujen monipuolisuudesta:
Työkalujen määrä oli koulutuksessa valtaisa, joten vaihtoehtoja riitti ja niitä esiteltiin valmennuksessa juuri sopivasti. Hauskaa myös oli se, että pääsimme tutustumaan myös tarkemmin jokaisen ryhmäläisen esittelemään työkaluun. Ryhmän osaamista siis hyödynnettiin myös kivasti. Ja mitä tärkeintä, omaan työkalupakkiin tuli todella paljon tavaraa.”
Erinomaiset kouluttajat vakuuttivat ja vaikuttivat
Jonna pohti koulutuksen vaikuttavuutta omaan arkeensa ja mietti samalla sitä, mitä oli koulutuksessa lopulta kaikkein parasta. Vastaus kysymykseen tuli hyvin nopeasti:
Täytyy kyllä sanoa, että Marjo-Riitta Ristikangas ja Vesa Ristikangas olivat kyllä tosi hyviä kouluttajia. Pidin heidän tyylistään ohjata ryhmää tosi paljon. He haastoivat rohkeasti oppimishaluisen ryhmän pois mukavuusalueeltaan. Erityisesti nautin siitä, että he eivät peesanneet jokaista osallistujan ajatusta, vaan he syvensivät ja haastoivat. Samalla kaikki pääsimme oppimaan. Heistä myös välittyi pitkä kokemus. He tunnistivat, milloin oli syytä jarrutella ja mukautua ryhmän tarpeisiin. Samalla kuitenkin oli varma olo siitä, että tärkeät harjoitukset ja niihin liittävät oppimiskeskustelut käytiin huolellisesti lävitse.”
Verkoston voima vaikuttaa yhä
Coaching-koulutuksessa luonnollisesti jokainen osallistuja pääsee coachaamaan ja myös olemaan coachattavana. Kun osallistujiat tekivät harjoituksia erilaisissa kokoonpanoissa, myös ryhmän sisällä tapahtui paljon tiivistymistä ja luottamuksen rakentumista. Jonna myös mainitsi yhtenä käytännön hyötynä sen, miten hienon verkoston hän on saanut käyttöönsä koulutuksen jälkeen.
Kiitos koulutukseen kuuluvien pariharjoitusten, minulle jäi paljon arvokkaita suhteita. Kalenteristani löytyvät edelleen säännöllisiä coaching-sessioita, joita pidän opiskelukollegojeni kanssa. Meillä on myös pidetty ”coaching-lounaita” ja muita kokoontumisia, joissa on mahdollista harjoitella testailla coachingin voimaa. Yhteistyö on ollut todella hedelmällistä ja se jatkuu – myös etänä!”
Samalla kun koulutus lisäsi verkostoitumista ryhmän sisällä, se myös tarjosi maailmalaajuisen verkoston kansainvälisen coaching-verkoston myötä. International Coach Federationin toiminta tuli Jonnalle positiivisena yllätyksenä.
ICF:n maailma ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta valmennuksen kattava tietopaketti yllätti positiivisesti ja kerrytti kiinnostustani entisestään liittyä ammatticoachien joukkoon. Tulevaisuudessa aion myös hankkia itselleni sertifioinnin ja sen myötä jatkaa itseni kehittämistä coachina myös tulevina vuosina.”
Suosittelen!
Yhteisen keskustelun lopuksi Jonna vielä kiteytti, kenelle hän suosittelisi systeemistä coaching-koulutusta.
Ilman muuta jokaiselle esimiehelle. Päivän selvää. Lisäksi kaikki, jotka haluavat auttaa esimiehiä onnistumaan, eli HR-vastuun kantajat. Ehdottomasti. Toki koulutuksesta hyötyvät myös yleisemmin kaikki vaikuttamistyötä tekevät ammattilaiset, jotka haluavat saada lisää tehokkuutta omaan työhönsä. Coachingilla todella vaikutetaan ja tullaan vaikutetuksi! Ja ei tietenkään sovi unohtaa myös niitä, jotka tähtäävät ammatticoaceiksi. Koulutuksesta saa hyvän lähtölaukauksen kohti uutta ammattia.”
Jonna Grönbärj, yrityskulttuurimuotoilija, Leidenschaft