Aseta rohkeasti tavoitteita! | BoMentis Coaching House

Aseta rohkeasti tavoitteita!

Blogit

Ystäväni on kävellyt 750 kilometriä pitkän pyhiinvaelluksen. Matka alkoi Roncesvallesista Ranskan ja Espanjan rajalta ja päättyi Espanjan Santiago de Compostelaan. Todella pitkä kävelymatka vaati ennen kaikkea henkistä kestävyyttä, fyysisen kestävyyden ollessa vain sivuosassa matkalla. Miten ystäväni päätyi Santiago de Compostelaan? Miksei johonkin viereiseen, vähintään yhtä viehättävään Espanjalaiseen kylään? Vastaus on helppo: Hän oli asettanut tavoitteeksi päästä perille Santiago de Compostelan kylään. Kokonaan erilainen reissu olisi tullut siitä, jos hänen tavoitteensa olisi ollut vain kävellä kauniissa maisemissa 750km. Silloin askelmittari olisi määrittänyt, milloin tavoite olisi toteutunut. Nyt tavoite oli saavuttaa tuo tietty kylä, ei tietty määrä askelia. Kummassakin tapauksessa niin matka, kuin päämääräkin olisivat olleet erilaiset.

Coaching on tavoitteellista toimintaa. Tavoitteet ovat coachingin ydin. Ilman tavoitetta, ei ole myöskään coachingia. Tavoitteellisuus on niin syvälle coachingiin kirjoitettu ja sisällytetty, että sitä ei koskaan kyseenalaisteta. Eikä tulisikaan, sillä ilman tavoitetta coaching on vain mukavaa keskustelua.

Tavoitteen määrittely voi silti olla coaching-prosessin haasteellisin osuus. Jos coachattava ei ole koskaan pysähtynyt miettimään, mitä hän haluaa, tehtävä ei ole helppo. Olemme (työ)elämän varrella usein tilanteissa, jossa olisi syytä rohkeasti kysyä itseltään tuo tärkeä kysymys. Kun halun pystyy pukemaan sanoiksi, tarvitaan enää liikkeen suunnan määrittämiseen tavoite.

Eräs asiakkaani juuri pyysi, että määrittelisin tavoitteen hänen puolestaan. Kuinka helppoa se olisikaan lähteä puoskaroimaan ja kertomaan toiselle, mitä hänen pitää tavoitella. Ei kanna pitkälle.

Kun uskaltautuu sanomaan huterankin ajatuksen ääneen, tavoite voi lähteä elämään todeksi

Coachatessani olen huomannut, että oman tavoitteen tai tavoiteaihion ääneen sanominen on vaikuttavaa. Tavoite usein myös muuttuu, kun ajattelu kypsyy riittävästi. Hyvän coachin tunnistaakin siitä, että tavoitteesta ei pidetä itsepintaisesti kiinni. Systeemisellä coachilla on kyky pysähtyä ja haastaa coachattavaa uudelleenmäärittelemään oma tavoitteensa. Prof. David Clutterbuck onkin kirjassaan Boyond Goals osoittanut, miten pahimmillaan tuhoisaa on, jos ei suostuta kyseenalaistamaan asetettua tavoitetta. Menemme tavoitekiimaan, jossa sokeudutaan ympäröivän maailman ja sen vuorovaikutussysteemin, tarjoamista vinkeistä muuttaa suuntaa.  Tavoitteet muuttuvat, kun prioriteetit ja fokusalueet muuttuvat.

Miten sinä coachina pysäytät coachattavan miettimään, mitä hän oikeasti haluaa? Entä sinä itse, mitä sinä todella haluat? Tavoitteet ovat siis olennainen osa coaching-taitoja. Niihin hirttäytyminen ei ole kuitenkaan toivottavaa vaan olennaista on jatkuva oman tavoitteen päivittäminen: miten näen aikaisemmin asetetun tavoitteen tänään, tämän hetken ymmärryksen valossa?

Tutustu myös avoimiin coaching-koulutuksiimme:

Avoin systeeminen Business Coach -koulutusSystemic Business Coach, InSys
Ammatticoach-ohjelma, joka antaa erinomaiset valmiudet yksilöiden valmentamiselle. Coaching-taitojen lisäksi systeeminen ote auttaa ymmärtämään organisaatiossa vaikuttavia muuttujia, helpottaa arjen haasteiden käsittelyä sekä antaa valmiuksia onnistuneeseen muutosjohtamiseen kehittäen vuorovaikutus- ja yksilöjohtamisen taitoja.

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste