Mitä on rohkea itsemyötätunto? Miksi se on tärkeä taito esihenkilöille?
Ahdistaako? Koetko ärtymystä? Väsymystä? Vai jopa kiukkua? Haastavat tunteet ovat monelle esihenkilölle ja ihmisten johtajille tällä hetkellä arkipäivää. Kaikkea on liikaa, eivätkä globaalit ongelmat tai oman organisaation muutosneuvottelut ainakaan helpota arkea. Liian monessa paikassa kipuillaan jaksamisen ja epävarmuuden kanssa. On provosoitumista, kiukuttelua ja lisäksi sairaslomia. Liikaa työkuormaa ja tietämättömyyttä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Haasteita on niin paljon, että hyvät asiat ja kiitollisuus -viestit vain ärsyttävät. Olet tullut siihen pisteeseen, että sinun kannattaa keskittyä hetkeksi omaan hyvinvointiisi, jotta et itse vajoaisi syvemmälle vaan pääsisit pintaan ja sinusta kuoriutuisi jälleen hyvä ihmisten johtaja toisille ja myös itsellesi. Itseäänkin on johdettava, ja parhaiten se tapahtuu ystävällisyydellä eikä kiukulla. Itseään voi sättiä paljonkin, mutta jossain kohtaa se on liikaa. Jos et ole tyytyväinen itseesi, ei muidenkaan ole helppo olla tyytyväisiä sinuun. Kohtelemalla itseäsi huonosti annat viestin muille, että hekin voivat kohdella sinua samoin.
Mitä on siis rohkea itsemyötätunto?
Rohkeus itsemyötätunnossa on sitä, että uskallat olla rehellinen itsellesi, kohtaat omat pelkosi ja haavoittuvuutesi ilman, että välttelet niitä tai peität niitä. Uskallat olla oma itsesi ja toimit omien arvojesi mukaisesti, vaikka se olisi vaikeaa. Et anna periksi tunteillesi ja omille opituille autopilottireaktioille.
Rohkea itsemyötätunto on kykyä kohdata omat vaikeudet, epäonnistumiset ja tunteet armollisesti ja hyväksyvästi, vaikka ne saattavat tuntua pelottavilta tai häpeällisiltä. Se tarkoittaa sitä, että osaat olla itsellesi lempeä ja ymmärtäväinen vaikeinakin hetkinä, mutta samalla uskallat myös kohdata omat haasteesi, etkä pakene niitä. Rohkea itsemyötätunto ei siis todellakaan tarkoita itsensä uhraamista, vaan sitä, että uskallat olla rehellinen omien tunteidesi ja tarpeidesi kanssa.
Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, miten itsemyötätunto esiintyy parhaimmillaan.
- Minä pelästyn osaamattomuuttani
Kun pelästyy, ettei osaa toimia tai ainakin tulee kokemus siitä, etten osaa. Ei tiedä mitä sanoa tai tehdä. Mikä olisi oikein? Näissä pelko-hetkissä adrenaliini syöksyy verenkiertoon auttaen terästämään havaintoja. Itsemyötätuntoinen reagoiminen näissä pelkohetkissä on seuraavanlainen: Pysähdy hetkeksi, keskeytä tekeminen tai työskentely ja hengitä. Hengitä rauhassa syvään muutaman minuutin ajan. Tämä auttaa rauhoittumaan ja huomaamaan, että alkava paniikki tai panikoituminen keskeytyy. Tämä lisää itselle hallinnan tunnetta. - Ahdistus ja paniikki valtaa väsyneenä
Kun olet nukkunut huonosti, olet väsynyt sekä koet kiirettä työssä. Tällöin tuntemukset ovat vieläkin voimakkaampia, mitä tunteita ne sitten ovatkin. Voimakkaampi ahdistus, voimakkaampi pelkoreaktio, voimakkaampi viha-reaktio ja jopa äänekkäämpi naureskelu. Itsetuntoinen reaktointi ahdistuksessa on seuraavanlainen: Tunnista keholliset reaktiot, kuten esimerkiksi ahdistuksessa se voi olla. Sykkeen kiihtyminen, vatsan vääntö, kuvotus, pään turpoaminen, ajatusten harhailu, tiheämpi hengitys. Kun tunnistat näitä kokemuksia, niin voit sanoa itselle:- Minulle ei tapahtu mitään pahaa, vaan tämä on vain ahdistusta.
- Olen turvassa, tämä on vain ahdistus-tunteeni.
- Ahdistaa, mutta se ei haittaa.
- Ahdistaa, jos ahdistaa.
- Antaa ahdistaa vain.
- Oma puhe itselle on sättimistä ja alasampumista
Jos omassa ajattelussa puhe itselle on jotain pelottavaa tai tuomitsevaa kuten- Ei saa pelätä. Pitää onnistua.
- Ei saa epäonnistua, koska muuten toiset katsoo ja paheksuu.
- Ei saa punastua, koska se on noloa.
- Ei saa unohtaa, koska sillä osoitat olevasi tyhmä.
- Itsemyötätuntoiset lauseet näille ovat:
- Pelästyn, jos pelästyn eikä se haittaa.
- Jos epäonnistun, niin se on ihan normaalia. Muutkin ihmiset epäonnistuvat. Rohkeat ja kokeilevat ihmiset epäonnistuvat aina, koska se on osa oppimisen prosessia.
- Saa punastua, koska se on ihmisyyden ja inhimillisyyden merkki.
- Kaikki unohtavat aina jotain. Unohtaminen on inhimillistä ja minä olen ihminen, niin unohtelen asioita.
- Sisäinen puhe on kriittistä turhautumista
Sanooko itsekriittisyytesi joskus näin: “No on se nyt kumma, kun tämä ei vieläkään suju.” Tai “Jos et lähde kipeänä töihin, niin sinä petät toiset.” Silloin kannattaa pohtia asiaa itsemyötätunnon kannalta. Jos jotakuta ystävääsi tai johdettavaasi pelottaa ja hänellä on ahdistus, niin miten reagoit. Suututko hänen ahdistuksestaan ja mitätöit sitä tuolla omalla lauseellasi? Koska jos pelokkaalle henkilöille sanoo kiukkuisesti ja vähätellen kokemusta, niin pelko ja ahdistus pahenee. Tai voi olla niin, että ahdistus kääntyy vihaksi, jolloin toinen suuttuu ja hyökkää vastaan. No joka tapauksessa se ei rauhoita toista.Mitä siis itsemyötätuntoinen tapa ja -lause voisi olla- Lempeä suhtautuminen.
- Ota tuo pelokas ja ahdistunut itsesi mielikuvissa syliisi. Silitä häntä ja kerro hänelle, että kaikki järjestyy, koska olet tässä. Olet tässä sinua itseäsi varten, kuten toinen ihminen voi toiselle olla. Sinä olet tässä itsellesi. Itke vain, se helpottaa.
- Voit myös rauhoittaa itseäsi fyysisesti esim. laittamalla oikea kätesi vatsalle ja vasen käsi rinnan päälle. Ota rauhassa happea syvään sisälle ja ulos. Voit heijata itseäsi rauhallisessa rytmissä ja silitellä kevyesti.
Rohkea itsemyötätunto ei ole pelkästään itsensä lohduttamista vaikeina hetkinä, vaan myös itselleen tarpeellisten rajojen asettamista ja sen myöntämistä, että me kaikki olemme inhimillisiä ja teemme virheitä – ja se on täysin ok.
Jos ja kun haluat ymmärtää itseäsi ja johdettaviasi lisää, ota yhteyttä! Varaa aika tästä.