Kolme kovaa faktaa arvostamisesta | BoMentis Coaching House

Kolme kovaa faktaa arvostamisesta

Blogit

Haluankin kysyä sinulta, että mitä mieltä sinä olet. Voisiko arvostaminen olla jotain seuraavista asioista:

  1. pehmoilua
  2. kivoista asioista horisemista
  3. tunnehömppää
  4. täyttä kukkua, ihan yhtä turhan kanssa olevaa kukkahattutäteilyä!

Usein arvostuksesta ja arvostavasta kohtelusta puhuttaessa kuulee sekavia määritelmiä.

Arvostus on ihmisenä olemisen kovaa ydintä

Itseasiassa arvostus on ihmisenä olemisen kovinta ydintä, tärkeintä mitä kahden ihmisen välisessä kohtaamisessa voi olla. Voidaksesi kohdella toista arvostavasti, tarvitset myötätuntoa. Anne Birgitta Pessi on tutkinut myötätunnon voimaa, joka on hurja. Myötätunto edistää yksilössä onnellisuuden tunnetta, terveyttä ja eliniän ennustetta.

Tarjoan sinulle kolme määritelmää, mitä arvostava kohtelu oikeasti on:

  1. Arvostava kohtelu on vaikeiden asioiden pöydälle nostamista ja hankalistakin asioista suoraan puhumista. Jos esimiehenä tai kollegana huomaat, että kollegasi ei suoriudu töistään tarvittavalla tavalla, arvostavaa kohtelua häntä kohtaan on ottaa asia puheeksi. Arvostavaa on puhua alisuoriutumisesta suoraan, asian oikeita nimiä käyttäen ja kunnioittavalla tavalla.Jaana, esimies suuressa asiantuntija yrityksessä otti tiimiläisensä Timon jatkuvasti huonontuneet myyntiluvut puheeksi. He keskustelivat pitkään aiheesta. Timo oli hyvin loukkaantunut puheeksiotosta ja keskustelu ei mennyt aluksi hyvin. Jaana oli kuitenkin päättäväinen, tilanne oli jatkunut pitkään, eikä Jaana enää nähnyt Timolla tulevaisuutta organisaatiossa.  Vaikeiden keskusteluiden kautta päästiin tilanteeseen, jossa Timon työsuhde päätettiin. Myöhemmin Timo otti yhteyden Jaanaan ja kiitti tätä vaikean asian puheeksiotosta. Jälkikäteen Timo oli sitä mieltä, että vanhasta työstä eteenpäin siirtyminen oli parasta mitä hänelle on tapahtunut.
  2. Arvostava kohtelu on toisen potentiaalin näkemistä ja sen potentiaalin johtamista. Potentiaalin johtaminen ja näkeminen tarkoittaa myös sitä, että joutuu haastamaan, joskus tiukastikin, ihmisiä heidän kasvu- eli epämukavuusalueelleen. Ihmiset rakastavat tehdä niitä asioita, joissa he ovat jo hyviä, mutta kehitys usein tapahtuu siellä, mikä ei ole vielä vahvuusalue.Petri, tiiminvetäjä, näki, että hänen kokenut IT asiantuntija Johanna olisi loistava projektivetäjänä. Petri ehdotti Johannalle, että hän hakisi talossa avautunutta projektinvetäjän paikkaa ja lupasi vielä sparrata Johanna tehtävän haussa ja tehtävän aloituksessa. Johanna epäröi, mutta otti haasteen vastaan. Alku uudessa tehtävässä oli haastavaa, mutta pienen alkukankeuden jälkeen Juhana sujahti uuteen rooliinsa hyvin luontevasti. Projektivetäjänä Johanna muisti aina häntä eteenpäin potkineen tiimivetäjän, ja samalla tavalla lähti kasvattamaan omissa projekteissa tiimiläisiä eteenpäin.
  3. Ennen kaikkea arvostava kohtelu on toisen ihmisen lähtökohtaista arvostamista ja kunnioittamista. Arvostava kohtelu tarkoittaa, että kun astun huoneeseen arvostan jokaista siellä olevaa henkilöä tietämättä heidän taustojaan, osaamistaan, kyvykkyyksiään tai potentiaalejaan. Arvostava kohtelu näkyy siinä, että kohtaan ihmisen muun muassa puhumalla hänelle, kysymällä häneltä mielipiteitä ja kuuntelemalla häntä, kun hänellä on tarve tulla kuulluksi.

Arvostavaan kohteluun ja myötätuntoon panostaminen voi tuoreiden tutkimusten mukaan edistää työyhteisöissä yhteistä hyvää ja sitä kautta työn tuottavuutta. Kuulostaako arvostava kohtelu vielä pehmoiselta tunne hömpältä, vai enemmän tuloksekkaan johtamisen kulmakiveltä?

Anna Lönnroth

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste