Kuinka suuri pelkopallo on taskussasi? | BoMentis Coaching House

Kuinka suuri pelkopallo on taskussasi?

Blogit
blogi

Pelko.

Olen pohtinut tätä asiaa monia kertoja elämäni aikana ja yrittänyt ymmärtää, miksi annamme pelolle niin paljon valtaa. Miksi annamme pelon lyhentää unta, nostattaa pulssia, saada äänen värisemään tai posket punastumaan? Voisiko se olla pelko epäonnistumisesta? Eikö ihminen pelännyt jo tuhansia vuosia sitten mm. petoeläimiä, sekä mistä saada seuraavaksi vatsansa täyteen.

Tiesittekö, että ihmisen synnynnäiset pelot ovat kovan äänen pelko sekä putoamisen pelko? Kaikki muut pelot ovat opittuja.

Voiko peloista päästä eroon?

Olen elänyt pelon kanssa jo ala-asteesta lähtien. Silloin pelkäsin ääneen lukemista äidinkielentunnilla niin paljon, että menin aina vessaan piiloon, kun oli aika lukea jotain. Muistan selvästi, miten hengitykseni oli ohkaista, sydän hakkasi sekä ääni värisi. Lisäksi pelkäsin esitelmän pitämistä.

Miten pääsin näistä peloista eroon tai miten sain taskussani olevan pelkopallon niin pieneksi, ettei vaan kukaan sitä näkisi. En päässyt eroon kokonaan, enkä pääse. En usko, että kukaan pääsee peloistaan kokonaan eroon. Se miten suhtaudut pelkoon, on kokemukseni mukaan avainasemassa tässäkin asiassa.

Miten suhtautua paremmin pelkoon?

Oman pelon esilletuominen on mahdollista, kun psykologinen turvallisuus on taattu.

Kerroin ryhmässä avoimesti omista peloistani. Tällä tavalla antauduin pelon vietäväksi ja avasin itseni ja kerroin haavoittuvuudestani koko ryhmälle.

Ensin mietin tilanteita, joissa jokin kokemus toisi pelon esiin. Heti tämän jälkeen kysyin itseltäni ”MITÄ SITTEN?”. Jos vastasin, että ”jos vaikka punastuisin tai ääneni alkaa värisemään” kysyin taas itseltäni saman kysymyksen, että ”mitä sitten?”. Johdattelin itseni valmentajan avulla samoilla pelkokysymyksillä niin pitkälle, että viimein ymmärsin sen, että asia ei ollut minulle kuolemaksi.

Kyseinen keskustelu kannattaa käydä ja pohtia, mitkä asiat elämässä pelottaa ja vaikuttaa sinuun. Tällä tavalla sain uusien asioiden harjoittelun ja epäonnistumisen pelon tuntumaan paljon pienemmältä pelkopallolta.

Pelko on lopulta vain mielikuvitusta

Aloittaessani kirjoittamaan pelosta, pohdin että mitä kirjoittaisin ja onko se edes aiheena hyvä. Tässä siis hyvä esimerkki siitä, miten pelko ohjasi minua kirjoittamisessa. ”Lukeeko tätä kukaan, onko tämä hyvin ja ymmärrettävästi kirjoitettu?”.

Epäily ohjasi ja kasvoi peloksi, mutta annoinko epäilylle enempää valtaa? En, koska se olisi kasvattanut pelkoni niin suureksi, että en olisi julkaissut tätä kirjoitusta. Pelko yrittää ohjata meitä jokapäiväisissä asioissa, mutta paljonko annat sille valtaa ja miksi on hyvä pohtia kunnolla.

Muutos on yksi asia, joka pelottaa ihmisiä. Epävarmuus tulevaisuudesta, huh siinähän sitä jo kerrakseen. Aloitin uudessa työssä lokakuun alussa ja ääni väristen alkoi soitot asiakkaille. Sieltä se golfpallon kokoinen pelkopallo yritti kasvaa rantapalloksi, mutta en antanut sen kasvaa vaan jatkoin soittoja. Pelko on oman mielikuvituksen tuoma harha, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. Kun teet sitä mitä pelkäät, voit olla varma, että pelko kuolee.

Esimerkki omasta pelostani ja sen voittamisesta

Loin ensin itselleni tavoitteen. Tavoitteeni oli pitää koulutus elämänhallinnasta. Tämän jälkeen aloin suunnittelemaan miten onnistuisin tässä uudessa ja pelottavassa asiassa. Listasin kaikki hyödyt, esteet, aikataulun ja mitä apuja matkalla tarvitsisin. Lisäksi affirmoin täydellisen suorituksen koulutuksesta. Muistan kun mietin, että miksi ihmeessä haluan tehdä tällaisen koulutuksen, koska se pelotti minua.

Ymmärsin, että jos en tee sitä mikä pelottaa, niin en tule koskaan kehittymään kyseisessä asiassa. Suunnittelin koulutuksen ja pidin sen ensimmäisenä vaimolleni, jonka jälkeen muutamalle muulle sukulaiselle. Tämän jälkeen pidin koulutuksen kollegoilleni. Sain heiltä rakentavaa ja positiivista palautetta, jonka johdosta uskoni asiaan vahvistui.

Minulla meni tämän pelon voittamisessa aikaa noin 2 vuotta ja tein sitä pelottavaa asiaa monta kertaa ennen, kuin pystyin sanomaan itselleni, että kyseinen pelko on niin pieni, että voin sen piilottaa taskuuni ja se ei enää häiritse minua. Miten sen tein tässä tapauksessa?

Affirmoin sekä meditoin pelkojeni hallitsemista. Nykyisin käytän päivittäin eri mielenhallintatekniikoita ja se on auttanut minua suunnattomasti.

Lähde pelon voittamisen matkalle

Olen oppinut pienentämään pelkopalloni jo golfpalloksi, jos vertaa siihen, mitä se on ollut vuosia sitten. Olen onnekseni saanut erinomaisia työkaluja pelkojen käsittelemiseksi. Lisäksi olen ymmärtänyt itseäni paremmin ja parantanut itsetuntoani, joka on motivoinut minua etenemään kohti pelkoja.

Omista peloista kertominen avoimesti on mielestäni sellainen asia, että jos sen uskallat tehdä, niin pystyt voittamaan pelkosi. Pelon voittamisen matkalla tarvitset myös muiden ihmisten tukea ja kannustusta, palautetta unohtamatta.

Onko teillä tarvetta ulkopuoliselle tuelle epävarmuuksien voittamisessa johtoryhmässä tai työyhteisössä?

Tutustu johtoryhmävalmennuksiimme tästä. Kun haluat tehostaa johtamisvalmennusten vaikuttavuutta ja  kehittää koko työyhteisön työelämätaitoja kuten tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja, tutustu Valmentavat taidot -verkkovalmennukseemme.

Lue lisää Valmentavat taidot -verkkovalmennuksesta

Esite: Valmentavat taidot -verkkovalmennus

Valmentavat taidot -verkkovalmennus on BoMentiksen valmentajien kehittämä kaikille organisaation edustajille tarkoitettu opiskelukokonaisuus, joka koostuu useasta eri teema-alueesta. Sitä hyödyntämällä organisaatiosi henkilöstö pääsee kehittämään omia valmentavia tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Lataa esite

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste