Mitä on työhyvinvoinnin johtaminen
Blogit
Työhyvinvointia tulisi johtaa monipuolisesti, yhdistämällä sekä strategista että käytännön johtamista. Miksi?
Siksi, että työhyvinvointi ei ole vain työntekijöiden etu, vaan se on myös esihenkilöiden ja johdon etu. Hyvä työhyvinvointi heijastuu suoraan myös asiakkaidemme kokemukseen. Haluammehan hyvän asiakaskokemuksen?
Kun työntekijät voivat hyvin, he ovat iloisia ja energisiä, heillä on enemmän kyvykkyyttä tuottaa kuuntelevaa ja palvelevaa asiakaskokemusta omille sidosryhmilleen. Yhteistyöstä ja palvelusta tulee miellyttävämpiä ja sujuvampia, kun ollaan valmiita olemaan läsnä erilaisille palvelu- ja yhteistyötilanteille. Hyvinvointi edistää siis työntekijöiden luovuutta ja siten käytännössä parempia palvelukokemuksia asiakkaille.
Riittävän hyvä hyvinvointi koostuu monesta tekijästä, joten siksi kysymys ”Miten työhyvinvointia johdetaan?”, ei ole helppo. Työhyvinvoinnissa tulee ottaa huomioon monia tekijöitä, mutta myös työntekijän oma panos ja vastuu asiaan. Työhyvinvointi ei ole sellainen asia, jonka voi toiselle antaa, vaan se rakentuu sekä organisaation kulttuurisista valinnoista ja työntekijöiden panoksesta tämän rakentamiseen.
Työhyvinvointi tehdään yrityksen arjessa. Työhyvinvointi rakentuu työntekijöiden kokemukseen siitä, miten hänen tarpeensa tulee nähdyksi ja kuulluksi. Jos näitä tarpeita ja odotuksia ei kuulla eikä niille ole paikkaa, jossa niistä keskustellaan, ei työhyvinvointi milloinkaan voi tulla hyväksi.
Eri ihmisillä on erilaisia tarpeita ja odotuksia työtä kohtaan. Toiset tarvitsevat enemmän itsenäistä vapautta tehdä asiantuntijatyötään rauhassa ja toiset tarvitsevat enemmän keskustelutukea ja fiilistä siitä, että tehdään asioita oikeasti yhteiseen suuntaan. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa pohdintaa ja tekemiseen, kun toiset enemmän nopeita tilanteita ja päätöksiä. Toiset tarvitsevat enemmän kriittistä ajattelua ja toisen positiivista hypetystä. Näitä erilaisia odotuksia on työyhteisössä paljon ja ne pitäisi kuulla.
Työhyvinvointia ei tuota se, että työntekijät pääsevät vuosittain luentomaiseen koulutukseen, jossa heille kerrotaan, millainen on terveellinen elämä tai hyvä tiimiläinen. Luennot eivät itsessään muuta mitään.
Työhyvinvointia ei lisää itsessään tyky-setelit tai työyhteisöhyvinvointipäivät, jossa urheillaan ja käsitellään arjen asioita, jos niitä ei mitenkään integroida osaksi arjen toimintaa. Työhyvinvoinnista voi kirjoittaa 100 kirjaa, eikä se muuta mitään työyhteisössä.
Työhyvinvoinnissa olennaista on vuorovaikutus, kommunikaatio ja siten psykologisen turvallisuuden rakentuminen. Voin luottaa työyhteisööni, esihenkilööni ja tiimiini. Minulla on tukea, jossa koen saavani riittävästi huomiota ja vaikutusvaltaa. Työhyvinvointia tulee pitää itsessään arvokkaana arvona, joka on määritelty esim. tekemisenä ja käytännön toimintana, miten työyhteisössä oletetaan kaikkien toimivan. Esimerkiksi kohtaamisissa tervehditään kaikkia henkilöitä, tuntee heidät tai ei.
Käytännössä ihmiset kuvaavat tätä kokemusta näillä sanoilla:
Viestintää ja kommunikaatiota niin, että siinä korostuu arvostava tapa – otetaan huomioon kaikkien tarpeet riittävällä tasolla:
Lempeästi, mutta jämäkästi – ja siksi se on vaikeaa, mutta mahdollista!
Ihmiset tarvitsevat kokemuksen, että heillä on kohtuullinen työlista ja he voivat vaikuttaa oman työnsä rakentumiseen. Siksi valmentavat kohtaamiset arjessa luovat vahvan yhteyden työhyvinvointiin. Ne työntekijät, joille tarjotaan työn arjessa säännöllisiä valmennuskeskusteluja, jossa puhutaan niin työn tavoitteista, haasteista ja onnistumisista, ovat tutkimusten mukaan tyytyväisempiä ja aktiivisempia toimijoita kuin ne, jotka joutuvat puurtamaan annettuja työtehtäviä liian itsenäisesti ilman säännöllistä tukea.
Se, että jokainen työntekijä saa kokea, että häntä arvostetaan ja kuunnellaan, on työhyvinvoinnin perusta. Valmennuskeskusteluissa työntekijät tutkimusten mukaan sanottavat itselle tärkeitä asioita ääneen helpommin kuin silloin, kun kyseisä keskustelumahdollisuutta ei ole. Lisäksi valmennuskeskusteluissa on helpompi sanoittaa itselle vaikeita teemoja ääneen kuin harvoissa tapaamisissa esihenkilön kanssa. Yksi tällainen teema on osaaminen: onko työntekijällä kokemus, että hän selviytyy työstään riittävällä ammattitaidolla tai kykeneekö hän suoriutumaan kaikista tehtävistä, joita hänellä on. Monet työntekijät tarvitsevat asemasta riippumatta sparrausta siitä, mihin heidän tulisi keskittyä. Työntekijät kaipaavat tietoa siitä, että he tekisivät oikeasti oikeita valintoja ja tehtäviä sillä tavalla, että heidän työllään on merkitystä.
Johdon näkökulmasta työhyvinvointiin panostaminen on sijoitus, joka voi parantaa tuottavuutta, vähentää poissaoloja ja lisätä työntekijöiden sitoutumista. Tässä muutamia keskeisiä työhyvinvoinnin johtamisen tapoja, joilla johtaminen tapahtuu tehokkaasti:
Yrityksen johdolla ja esihenkilöillä on tärkeä rooli näiden toimenpiteiden toteuttamisessa ja ylläpidossa, ja heidän aktiivinen osallistumisensa on välttämätöntä työhyvinvoinnin kehittämisessä.
Ole yhteydessä, kun haluat tukea oman työyhteisösi työhyvinvoinnin rakentamiseen.