Onnistu monipaikkatyössä! Viisi vinkkiä virtuaalisen muurin kaatamiseen | BoMentis Coaching House

Onnistu monipaikkatyössä! Viisi vinkkiä virtuaalisen muurin kaatamiseen

Blogit

Monipaikkatyö / paikkariippumaton työ / hybridityö toimivaksi?

Jos työelämän syksyä 2021 pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, mieleen tulee ensimmäiseksi monipaikkainen työ. Organisaatioissa mietitään kuumeisesti, miten työpaikalle palataan, jos palataan, ja miten tuleva työ järjestetään. Kysymyksiä ja jännitteitä on monia, eikä syyttä. Isossa kuvassa olemme uuden työn tekemisen tavan edessä.

Monipaikkainen työ, kuten hybridityökin, tarkoittaa sitä, että työtä tehdään aiempaa enemmän paikkariippumattomasti, joko etänä tai konttorilla. Konttorille tullessa aiemmat nimetyt paikat ovat vaihtuneet vapaasti valittaviksi työpisteiksi, jotka monissa yrityksissä varataan esimerkiksi apin avulla.

Virtuaalisuuden vaikutukset vuorovaikutukseen

Siirtyminen monipaikkaisuuteen herättää erilaisia ajatuksia ja tunteita. Työn tuloksellisuus ja laatu ei näytä etätyössä kärsineen; usein muutos on ollut jopa päinvastainen. Sen sijaan isoimmat huolet liittyvät ihmisten keskinäiseen kohtaamiseen, vuorovaikutukseen ja tiimien toimintaan. Huoli on perusteltu, sillä viimeistään nyt meidän on pysähdyttävä pohtimaan, mitä ihmisten keskinäinen vuorovaikutus todella on siirryttäessä virtuaaliseen ympäristöön.

Rajoittava teknologia?

Olen useamman kerran törmännyt kahteen väitteeseen, joita käytetään puhuttaessa livetyöskentelyn puolesta: 1) ihmiset eivät tule kohdatuksi virtuaalisissa ympäristöissä ja 2) tiimiytyminen kärsii. Molemmissa syynä on virtuaalisuus ja teknologian asettamat rajoitteet.

Rohkenen olla tästä eri mieltä. Väitän, että kuten kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa, myös virtuaalisessa kohtaamisessa suurimman haasteen kohtaamiselle ja vuorovaikutukselle muodostaa ihminen itse. Olen virtuaalisissa valmennustilanteissa useamman kerran ollut todistamassa ei vain älyllistä ja ammatillista vaan inhimillistä ja emotionaalisella tasolla tapahtuvaa kohtaamista, joissa ihmiset ovat sekä nauraneet että liikuttuneet yhdessä ja sanoneet tapaamisen lopussa, kuinka tärkeä tämä hetki oli heille!

Totta kuitenkin on, että teknologia ja virtuaalisuus ovat monelle uusi konteksti, jossa toimiminen vaatii opettelua. Monelle virtuaalisuus muodostaa muurin, jonka läpi on haastavaa sekä nähdä toinen ihminen että tehdä itsensä näkyväksi. Koska paluuta 100 % livetapaamisiin ei ole, rakentavaksi vaihtoehdoksi jää vain virtuaalisen muurin kaataminen kohtaamisen tieltä.

Kaada virtuaalinen muuri ja onnistu virtuaalikokouksissa

Alla oleva kuva edustaa tyypillistä monipaikkatyön kokoustilannetta. Osa ihmisistä on livenä paikalla toisten ollessa etänä kukin missäkin. Näihin tilanteisiin liittyen olen kuullut kaksi tyypillistä haastetta: 1) etänä olijat eivät osallistu / kokevat jäävänsä ulkopuolelle ja 2) kokouksen vetäjä kokee haasteeksi saada kaikki tasapuolisesti mukaan.

Ratkaisu molempiin ongelmiin on lopulta yksinkertainen. Kaadetaan virtuaalinen muuri, joka erottaa ihmiset.

Näin kaadat virtuaalisen muurin: Viisi vinkkiä

  1. Ensimmäinen asia on suhtautua kokouksessa mukana oleviin yhtenä joukkona. Läsnä olemme me, sen sijaan, että läsnä olemme me ja sitten ovat nuo muutamat etänä. Väitän, että osallistujien näkeminen yhtenä joukkona on ratkaisevaa siinä, miten tiimi tulee onnistumaan.
  2. Osallistumisen ja toisten huomioinnin velvollisuus on kaikilla läsnäolijoilla. Ei tämä poikkea mitenkään livekohtaamisista. Hyvässä tiimissä kaikki osallistuvat ja kaikkia osallistetaan, ollaan sitten livenä tai virtuaalisesti.
  3. Ole rohkea ja inhimillinen. Ei väliä, oletko palaverin osallistuja vaiko vetäjä. Etäkohtaamisissa meillä on taipumus olla asiallisia ja keskittyä asiaan. Osoittamalla rohkeasti oma ihmisyys teemme kohtaamisesta myös merkityksellisemmän. Virtuaalisuus voi olla kynnys, mutta ei este, jonka taakse kannattaa vetäytyä.
  4. Vetäjä/fasilitaattori: hyödynnä parikeskusteluja siten, että toinen keskustelijoista on live ja toinen etäosallistuja. Tämä ”paritus” rikkoo muuria erityisen hyvin tilanteissa, kun ryhmä tapaa ensimmäisiä kertoja tai kun pidempään toimineen tiimin virtuaalista muuria aletaan kaataa.
  5. Varmista, että etäilijät pääsevät mukaan epäviralliseen kohtaamiseen. Käy lyhyt ”miten menee”-kierros tai pidä mahdolliset iltapäiväkahvit siten, että etänä olevat pääsevät osallistumaan.

Lue lisää vinkkejä virtuaalijohtamiseen ja monipaikkatyöhön liittyen

Lisää vinkkejä etä- ja hybridityöhön

Opas etevään etä- ja hybridikohtaamiseen

Tämä opas tarjoaa työkaluja tulokselliseen etä- ja hybridityöskentelyn johtamiseen huomioiden niin työnteon tehokkuuden maksimoinnin kuin myös uudenlaisen, lokaationeutraalin sosiaalisuuden sekä yhteisöllisyyden tarpeet.

Lataa näyte

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste