Ota valmentava ote käyttöön arkielämääsi | BoMentis Coaching House

Ota valmentava ote käyttöön arkielämääsi

Blogit

Valmentava johtajuus on kokonaisvaltainen tapa olla, vaikuttaa toisiin ja tulla vaikutetuksi. Se on arvostavaa, osallistavaa ja tavoitteellista yhteistoimintaa, jossa yksilöiden potentiaali vapautuu ryhmän ja organisaation käyttöön. Ryhmän potentiaali tukee vastavuoroisesti yksilöiden voimaantumista. Valmentava johtajuus perustuu luottamukseen ja se kuuluu kaikille.

Jos valmentava johtajuus kuuluu kaikille, niin sitähän voi soveltaa muuhunkin kuin johtamiseen. Tein taannoin omassa arjessani oivan havainnon asiasta. Lapseni kysyi eräänä päivänä apua läksytehtävään. Kuten yleensä, sen sijaan että olisin kertonut vastauksen suorilta käsin tai oman näkemykseni siitä – kysyin ”Mitä ajatuksia sinulle tulee mieleen kysymyksestä?” Näistä ajatuksista johdateltiin sitten pikku hiljaa hyvä vastaus, joka oli lapsen itsensä koostama. Hoksasin että tämähän on tätä – valmentavaa otetta! Lapsien kanssa se tulee helposti ja täysin luonnostaan, ettei ensimmäisenä anneta valmiita vastauksia, mutta miksi aikuisten seurassa sama on niin paljon vaikeampaa?

Työelämässä ja muissa aikuisten välisissä suhteissa me kerromme niin paljon mieluummin ensin oman mielipiteemme ja tietämyksemme asioista, kuin että olisimme kiinnostuneita kysyjän ajatuksista ja siitä, mitä asioiden taustalla on. Onneksi asian voi helposti muuttaa. Valmentava johtajuus kuuluu kaikille ja sitä voi treenata ihan jokainen!

Valmentavan johtajuuden ydin eli valmentavan otteen käyttäminen omassa arjessa ihmisten kanssa kommunikoinnissa ei kuulu ainoastaan johtajille ja esimiehille vaan sitä voi käyttää ihan jokainen – kaikkiin vuorovaikutussuhteisiin elämän eri osa-alueilla. Miten paljon voisikaan esimerkiksi ystävyyssuhteet ja parisuhde muuttaa muotoaan, kun lakkaisimme olemasta ”minä minä”-moodissa aina kun meiltä jotakin kysytään, tai kun lähimmäisellä on jokin mieltä askarruttava ajatus/tilanne.

Ota valmentava ote käyttöön arjessasi

Voit käyttää valmentavaa otetta kaikkeen vuorovaikutukseen toisten kanssa:

  • Kiinnostu ja kysy lisää lyhyesti ja yksinkertaisesti; Miksi, miten, milloin..
  • Haasta toinen ajattelemaan itse, älä johdattele oman mielipiteesi mukaan
  • Motivoi rohkaisevin lausein eteenpäin
  • Kirkasta tavoitteet; mihin tähdätään eli mikä on selvä määränpää
  • Avoimet kysymykset laittavat aivosolut töihin, esim. ”Mitä voit tehdä jotta pääsisit tavoitteeseen”

Tutustu pilarikortti-pakettiin ja hanki itselle tai lahjaksi

Lue myös: 10 vinkkiä valmentavan otteen käyttämiseen työelämässä

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste