10 vinkkiä valmentavan otteen käyttämiseen työelämässä | BoMentis Coaching House

10 vinkkiä valmentavan otteen käyttämiseen työelämässä

Blogit
blogi

Tiedätkö, mitä on valmentava ote ja valmentava johtajuus? Oletko kokenut sen konkreettisesti alaisena tai toteuttanut käytännön työssäsi esihenkilönä, asiantuntijana tai kollegana? Minä olen, ja toimiessaan valmentava ote myös tuntuu. Toisinaan se ottaa tunteisiin, mutta tuottaa hedelmää.

Mikä ihmeen valmentava johtajuus?

Minulla ei ollut valmentavasta otteesta, coachingista ja valmentavasta johtajuudesta pienintä hajuakaan ennen kuin tulin BoMentikselle töihin assistenttina noin 13 vuotta sitten. Olin suoraan sanoen pihalla kuin lumiukko siitä, mitä nämä käsitteet ovat. Kaikki tähän alaan liittyvä oli täysin uutta ja ennen kuulumatonta, ja opinkin asiat sitten pikku hiljaa käytännössä, tehden huomioita vuorovaikutuksesta valmentajien Marjo-Riitan ja Vesan kanssa. Aiemmat työkokemukseni olivat kertyneet pääosin kaupan alalta 2000-luvun alusta.

Muistan hyvin elävästi tuskailleeni BoMentis-taipaleeni alkuvuosina monta kertaa, kun minulta kysyttiin kysymyksiä toisen perään sen sijaan, että olisin saanut selvän käskyn tai ohjeen johonkin asiaan. Olisin siis halunnut todella monesti sen suoran käskyn, koska siihen olin tottunut enkä tiennyt ”paremmasta”! Ihmettelinkin että mitähän hittoa tällainen on, ja miksi MINUN PITÄÄ keksiä näin vaikeita vastauksia. Erityisesti ne hetket, kun ensimmäisiä kertoja aivan puskista tuli kysymys jonkun kohdatun haasteen jälkeen: ”Mitä voimme jatkossa tehdä toisin tai paremmin?”. Vastaaminen on ollut monta kertaa hyvin vaikeaa. Mutta siinäkin kehittyy!

Valmentava tiimin johtaminen menee tunteisiin, mutta tuottaa tulosta

Haasteiden ja tehtyjen virheiden käsittely työelämässä yhdessä muiden kanssa on yleisesti vaikeaa, ja varmastikin se monien tiimien suurin ja ikuinen kompastuskivi. Sitä ei joko uskalla puhua omista mokistaan tai ylpeys ei kestä sitä. Voi myös olla, että tiedät toisen tiimiläisen mokanneen, mutta asiaa ei ole käyty läpi ja se kismittää. Niinpä välit alkavat tulehtua.

Valmentava ote tiimin johtamisessa on näkynyt meidän tiimissä niin, että kun työssäni on tullut haasteita vastaan, esihenkilö on pysäyttänyt työnteon ja ottanut tiimin jäsenet koolle tavalla tai toisella, ja tapahtumat on käyty keskustellen läpi. Näin on tehty, vaikka ne haasteet olisivat olleet jo ratkaistu. Samalla tavalla ollaan menetelty myös silloin, kun muutama henkilö on sopinut muitakin koskeviin yhteisiin asioihin liittyen jotakin. Asiat pyritään käymään läpi aina myös koko tiimin kesken. Tällainen valmentava menettelytapa on rehellisesti sanoen joskus voimia vievää, mutta ainoastaan hyväksi, ei koskaan turhaa. Turhautuminen ja epätietoisuus vähenee huomattavasti.

Asioiden läpikäynti uudelleen ja reflektointi muiden kollegojen kanssa on parasta lääkettä tiimin hyvinvoinnille. Lääkettä – joka ehkäisee takuuvarmasti niitä tulehduksia.

Jokainen voi oppia coachingtaitoja ja hyötyä niistä

Kokemuksesta voin sanoa, että coaching-taitojen sisäistäminen ja käyttöön ottaminen ei onnistu sormia napsauttamalla. Siinä pitäisi osata pysähtyä asioiden äärelle ja harkita sanojansa, ja omaa tapaa vuorovaikuttaa, jokaisessa kohtaamisessa. Kuuntelu on myös pääroolissa, ja siihen tulee keskittyä samaan aikaan. Mitä toinen todella sanoo ja tarkoittaa?
Valmennettavana oleminen ei luonnistu ja tunnu sekään heti välttämättä hyvältä, jos on tottunut täysin päinvastaiseen johtamiseen aiemmin.

En ole itse vielä oppinut olemaan kunnolla ”valmentava”, mutta otan pieniä askelia sen kanssa. Sen sijaan olen oppinut olemaan hyvä valmennettava – ja jo siinäkin on ollut työtä tehtäväksi!

Kun kollega tai esihenkilö toimii valmentavasti, tunnen

  • hyvää mieltä siitä, että hän osoittaa kiinnostusta minua kohtaan.
  • että tekemiselläni on merkitystä.
  • että osaamiseeni luotetaan, vaikka itse epäröisin.
  • kehittymisen iloa. Opin uutta itse tehden ja rohkeasti kokeillen, yksin ja yhdessä muiden kanssa.
  • yhteenkuuluvuutta. Esihenkilö sitoo lempeästi tiimiläisiä yhteen, vaikka se tuntuisikin joskus vaikealta.


Valmentava johtaminen on kokonaisvaltainen tapa olla, vaikuttaa toisiin ja tulla vaikutetuksi. Valmentava johtajuus on arvostavaa suhtautumista, osallistavaa otetta ja tavoitteellista yhteistoimintaa. Valmentava johtajuus perustuu luottamukseen, ja se kuuluu kaikille.
Valmentava johtajuus (Ristikangas & Ristikangas, 8.painos, 2022)

10 vinkkiä valmentavan otteen käyttöön työelämässä

Näin käytät coachaavaa otetta

  1. Opettele olemaan läsnä tilanteessa. Ei pelkästään niin että unohdat puhelimen ja sähköpostit hetkeksi, vaan keskity toiseen. Mitä hän todella sanoo?
  2. Kysy ja kuuntele maltillisesti. Kuuntele loppuun, mitä sinulle sanotaan. Varmista että ymmärrät: ”Kuulen sinun sanovan…”
  3. Ohjaa kanssaihmisiä heidän vahvuuksien pohjalta eteenpäin.
  4. Kysy oivalluttavia kysymyksiä. Sen sijaan että kerrot miten itse tekisit jonkun asian, kysy miten sinä tämän tekisit?
  5. Motivoi ja kannusta eteenpäin rohkaisevin lausein.
  6. Kirkasta tavoitteet. Varmista että kaikilla on sama ymmärrys asioista.
  7. Haasta tiimin jäseniä lempeästi myös tapahtuneiden haasteiden ääreen uudelleen, ja anna kaikkien äänten kuulua. Ohjaa eteenpäin: Mitä jatkossa?
  8. Kasvata muita ottamaan vastuuta ja herättele siihen. ”Mitä sinä voit tehdä tämän eteen?” ”Mikä on sinun roolisi tässä?”
  9. Ohjaa tiimin jäseniä yhteistyöhön keskenään. ”Miten te jatkatte tästä yhdessä eteenpäin?”
  10. Pydähdy ja pysäytä tiimisi herkästi ja palauta tavoitteisiin.

Nyt on oikea hetki ottaa valmentava ote käyttöön

Coaching on tulevaisuuden työelämätaito, joka auttaa läpi alati muuttuvan, hektisen työelämän. Tulevaisuuden esihenkilöt ovat valmentajia siinä missä heidän alaisensakin. Roolit ovat suuressa murroksessa, kun sukupolvien erot alkavat näkyä työarjessa.

Ota vinkit talteen ja kokeiluun. Lähde sinäkin kylvämään valmentavan organisaatiokulttuurin siemeniä omaan organisaatioosi! Tutustu myös Systemic Business Coach® -koulutukseemme.

Jos etsit konkreettista työkalua oivalluttavien kysymysten ja valmentavan otteen harjoitteluun, ota käyttöösi coachingin työkalu – Pilarikorttipakka.

LATAA COACHING-OPAS: 3 TAPAA HAASTAA

Tutustu Valmentavat taidot -verkkovalmennukseen

Esite: Valmentavat taidot -verkkovalmennus

Valmentavat taidot -verkkovalmennus on BoMentiksen valmentajien kehittämä kaikille organisaation edustajille tarkoitettu opiskelukokonaisuus, joka koostuu useasta eri teema-alueesta. Sitä hyödyntämällä organisaatiosi henkilöstö pääsee kehittämään omia valmentavia tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Lataa esite

3 tapaa haastaa - coachingopas

Lataa opas, jossa on vinkkejä yhden coachingin ydintaidon eli haastamisen saloihin.

Lataa opas

Asiakastarinoita

Coachaava ote on paljon hedelmällisempi

Case Työeläkeyhtiö Elo

Koulutus: Systemic Business Coach®

Uskon, että kuuntelen ja kuulen keskustelukumppanejani eri tavalla nykyisin. Koen myös tärkeäksi sen, ettei minulla ole enää kiire jakamaan neuvojani tai mielipiteitäni, vaan että vastapuoli voisi hyötyä enemmän siitä, että kysyn häneltä sen sijaan voimallisia kysymyksiä. Kuunteleminen ja kysymysten esittäminen on avannut minulle ihan uuden maailman ajattelun laadun kehittämisessä.

Lue lisää

Kaikki asiakastarinat
Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste