Pelkäätkö epäonnistumista? | BoMentis Coaching House

Pelkäätkö epäonnistumista?

Blogit
blogi

Pelkäätkö epäonnistumista?

Pelko epäonnistumisesta on yleinen ja luonnollinen tunne, jota monilla ihmisillä esiintyy eri elämänalueilla.

Pelkoa voi ilmetä esimerkiksi töissä, uuden oppimisessa, ihmissuhteissa tai jopa henkilökohtaisissa tavoitteissa. Pelko epäonnistumisesta voi aiheuttaa ahdistusta, stressiä ja siten estää usein ihmisiä ottamasta riskejä tai yrittämästä uusia asioita.

Siksi onkin tärkeää ymmärtää, että epäonnistuminen on osa elämää. Kukaan ei voi onnistua aina kaikessa. Jokainen ihminen kohtaa epäonnistumisia jossain vaiheessa tai jopa päivittäin – väitän näin.

Epäonnistumisen kokemukset tulisi ottaa oppimiskokemuksina, jotka auttavat meitä kasvamaan ja kehittymään – ja ennen kaikkea onnistumaan yhdessä mokien kohtaamisen jälkeen. Kun uskallamme kohdata epäonnistumisia ja mokia yhdessä, niin niistä tulee kehittymisen voimavaroja.

Muista, että yksikään epäonnistuminen ei määritä sinua henkilönä sellaisenaan, vaan se on tilapäinen tilanne, joka ei kestä pitkään. Kaikki epäonnistuvat ja menestyjät osaavat ottaa ne oikeina oppikokemuksina.

Jos kamppailet epäonnistumisen pelon kanssa, niin tässä on muutamia keinoja käsitellä sitä:

  1. Hyväksy pelkosi: Hyväksy, että pelko epäonnistumisesta on luonnollista. Älä yritä tukahduttaa sitä, vaan tunnista ja hyväksy se osaksi itseäsi. Anna sille tilaa. Se menee ohi. Se ei kestä ikuisuutta, vaikka juuri sillä hetkellä se tuntuisikin siltä.
  2. Tutkaile ajatuksiasi: Tutki tarkkaan, mitä mielessäsi tapahtuu, kun pelko iskee. Usein pelko perustuu negatiivisiin ajatuksiin, häpeään ja opittuihin ennakkoluuloihin. Kyseenalaista näitä ajatuksia ja etsi todisteita niiden paikkansapitävyydestä tai virheellisyydestä. Onko aina näin. Kaikille. Joka hetki ja vuosi. Usein huomaat, että pelkosi ovat liioiteltuja tai perusteettomia.
  3. Ota epäonnistuminen oppimiskokemuksena: Näe epäonnistuminen oppimismahdollisuutena. Jokainen teko, kokeilut, oli se sitten onnistunut tai ei, tarjoaa arvokkaita oppitunteja ja auttaa sinua kehittymään. Yritä nähdä epäonnistumiset askelina kohti tavoitteitasi, ei esteinä niiden saavuttamiselle. Joskus meidän pitää kompuroida monta kertaa, ennen kuin onnistumme omissa silmissämme.
  4. Aseta realistisia tavoitteita: Aseta itsellesi sellaisia tavoitteita, jotka ovat sekä haastavia että realistisia. Pyydä siihen apua toisilta, jos olet epävarma. Liian suuret tai epärealistiset tavoitteet voivat lisätä pelkoa epäonnistumisesta ja siten lamauttaa toiminnan eikä tee sitten mitään. Pilko suuret tavoitteet pienempiin askeliin ja juhlista pieniäkin onnistumisia matkan varrella.
  5. Tutki menestyneitä ihmisiä: Monet menestyneet ihmiset ovat kohdanneet suuria epäonnistumisia matkallaan, mutta he ovat oppineet niistä ja jatkaneet eteenpäin. Keskity mahdollisuuksiin, joita epäonnistuminen voi tarjota juuri sinulle!

Esimies – mitä sinä pelkäät?

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste