Vad får oss att tro att vi kan? | BoMentis Coaching House

Vad får oss att tro att vi kan?

Blogit

RU-blog_imgHar du någon gång förundrats över människor som inte ser ut att ha särskilt goda förutsättningar men ändå klarar av otroligt svåra saker? Kanske du sett videor på Youtube med Nick Vujicic, mannen utan armar och ben, eller andra fantastiska människor som tycks kunna göra vad som helst. Eller kanske du har sett någon på jobbet ta sig an en uppgift som verkar ligga långt över deras kompetens men som de utför med suveränt resultat.

Hur svår uppgiften är eller hur mycket reell kompetens vi har är inte det enda som avgör hur vi klarar något. Hur vi förhåller oss till uppgiften och framför allt vad vi tror om vår förmåga att klara av den har enorm betydelse.
Fyra saker bidrar till att vi tror på vår förmåga att utföra en uppgift:

  1. Vi har gjort det här tidigare och klarat det bra. Det finns alltså en tidigare framgångserfarenhet.
  2. Någon annan som vi tycker vi kan jämföra oss med har klarat av det.
  3. Någon har verbalt peppat oss, övertygat oss om att vi kan eller gett oss bra feedback.
  4. Vi känner oss starka och pigga. Känslan och kroppen säger också sitt och kan inte ignoreras.

Vad kan vi dra för slutsatser av detta i arbetslivet? Hur kan vi hjälpa oss själva och våra kolleger att våga ta oss an krävande uppgifter eller hålla ut trots motgångar på väg mot målet? Bland annat så här:

  • När vi står inför en tuff uppgift ska vi påminna oss själva och varandra om hur vi tidigare klarat av lika svåra eller till och med svårare situationer.
  • Det kan sporra andra när vi berättar om vad vi lyckats med. Eller vi kanske kan titta på konkurrenten och konstatera att vi garanterat kan göra det lika bra eller bättre.
  • Positiv och konstruktiv respons kan göra under. Självklart blir vi stärkta av beröm, men lika viktig är den respons som lyfter oss ur misslyckandet och ger oss mod och redskap att försöka igen.
  • Vi kan se till att ta hand om kropp och själ: få tillräckligt med sömn och frisk luft, ladda upp med ensamhet eller goda vänner, älska, förlåta, äta morötter – allt som gör att kroppen fungerar och känsloläget är på plus, för då litar vi mera på vår förmåga att tackla svåra uppgifter.

Har du stark eller svag tilltro till din egen förmåga? Vågar du tro att du kan? Och bidrar du till att hjälpa andra tro på sin förmåga? Både privat och på arbetsplatserna kan vi stärka varandra, så att vi vågar göra också det vi aldrig gjort förut.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste