Kohti vaikuttavaa kehittämistä | BoMentis Coaching House

Kohti vaikuttavaa kehittämistä

Blogit

Jatkuvat, nopeat ja vaikeasti ennakoitavat muutokset haastavat työyhteisöt ja johtamisen. Epävarmuus maailmantaloudesta heijastuu myös suomalaisiin. Tavoitteellinen ja kehittyvä toiminta muuttuvassa jännitekentässä tuo uusia vaatimuksia: esimiesten, työntekijöiden ja organisaatioiden kyvyt on otettava entistä laaja-alaisempaan käyttöön.

Työyhteisöjen arki on täynnä reaktiivisia ja defensiivisiä tekoja: selkään puukottamista, vastuuttomuutta ja kireitä tunteita.

Samalla organisaatiot investoivat voimakkaasti johtamisen kehittämiseen – usein ilman pysyviä tuloksia. Valmennukset tuottavat hyviä ajatuksia, mutta todelliset muutokset arjen toiminnassa ja käyttäytymisessä jäävät toteutumatta. Hienot teoriat, tunnistetut kompetenssit tai erilaiset arvioinnit eivät johda toivottuun tulokseen.

Innostavuus ja omasta työstä nauttiminen ovat vain unelmaa. Missä vika?

Voisiko valmennusten vaikuttavuuteen löytyä ratkaisu toiselta tasolta? Muutos organisaation toiminnassa ei perustu prosesseihin ja teknisiin suoritteisiin – muutos tapahtuu ensisijaisesti ihmisten mielissä. Siksi valmennuksissa huomio täytyy siirtää inhimilliseen ihmiseen: mielekkyyden ja tarkoituksen tunnistamiseen, innostavuuden ja kokemuksellisuuden korostamiseen.
Eräs toimitusjohtaja kuvasi omaa havahtumistaan seuraavasti:

Muutama vuosi sitten heräsin siihen, että toimintakulttuurimme tarvitsee muutosta. Ilman sitä emme kykene vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Päätin aloittaa muutoksen omasta itsestäni ja siitä, miten suhtaudun yrityksessämme muihin. Lähdin kiinnostumaan toisista ja heidän ajattelustaan. Jätin omien viisastelujen ja valmiiden ratkaisujen tarjoamisen tietoisesti pois sanavarastostani. Muutos oli dramaattinen. Ihmiset olivat alkuun hämmentyneitä, mutta asteittain keskustelu vapautui. Uusia oivalluksia ja ideoita syntyi, kun muutin omaa tapaani. Muutoksen seurauksena sain jatkuvasti tärkeää kokemustietoa avainhenkilöiden kokemuksista asiakasrajapinnasta.  

Halusin laajentaa oivalluksia koko organisaatiossa. Koska olennaista on ensin tajuta muutoksen mielekkyys, lähdin yhteistyökumppaniemme kanssa miettimään erilaisia keinoja ja menetelmiä esimiesten ja koko työyhteisön herättelyyn.

Oikeat menetelmät ohjaavat

Muutokset vaikuttavat organisaatioiden, ryhmien ja yksilöiden toimintaan aiempaa nopeammin, ristiriitaisesti ja vaikeasti hahmotettavasti. Nopeiden muutosten ennakointi on kuin navigointia sumussa. Siksi kehittämistyö ja valmentaminen edellyttävät uudenlaisia menetelmiä, jotka hyödyntävät kykyjämme entistä monipuolisemmin.

Toiminnalliset ja visuaaliset menetelmät auttavat ihmisiä ja ryhmiä hahmottamaan ja ymmärtämään keskenään ristiriitaisia tekijöitä muutoksissa. Näissä työtavoissa käytetään laaja-alaisesti hyväksi niin aisteja, ajattelua, kuvittelua, toimintaa kuin kykyämme luoda yhdessä. Toiminnalliset ja visuaaliset menetelmät lisäävät kehittämishankkeiden vaikuttavuutta ja tuovat selkeyttä muutoksien keskelle. Fokuksessa ovat ihminen ja ihmisten väliset suhteet.

Tuore BoMentis-valmentaja Antti Soikkanen kertoo lisää toiminnallisten ja visuaalisten menetelmien mahdollisuuksista helmikuussa 2012 ilmestyvässä kirjassaan.


Tutustu lisää valmennuksiimme, joissa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia menetelmiä toivotun tavoitteen saavuttamiseksi.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste