Ymmärrä mitä on supertuottavuus | BoMentis Coaching House

Ymmärrä mitä on supertuottavuus

Blogit
blogi

Työyhteisössä voi tulla vastaan monenlaisia haasteita kuten syyttämistä, jankuttajia, myrkyttäjiä, työnarkomaaneja, vetelehtijöitä, ja ainaista kiirettä. Aina silloin tällöin on mukava viettää aikaa ystävien kanssa ja muhitella näitä ongelmia lasillisen kera. Se energisoi hetkellisesti. Kokemukseni on se, että aina löytyy toisia, joiden työyhteisöistä löytyy samanlaisia surkuhupaisia ja jopa vielä pahempia kokemuksia. Surkuhupainen nauru raikuu.

Mutta miltä näyttää kulttuuri, jossa näitä ongelmia käsitellään aikuisesti tai niitä ei huomata, koska homma on saatu yhteistyöllä haltuun? Sellaista työyhteisökulttuuria kutsutaan valmentavaksi kulttuuriksi. Valmentava kulttuuri luo supertuottavuutta, joka on modernin organisaation elinehto

Valmentavassa kulttuurissa toimivat ammattilaiset osaavat johtaa omaa ajatteluaan ja toimintaansa sekä toimia ryhmässä siten, että siinä järjestetään toiminta yhteisen tavoitteen saavuttamisen palvelukseen.
Modernin organisaation toiminta on supertuottavaa, koska siellä

 1. olennainen tieto pulppuaa vapaasti,
 2. yksilöt johtavat itseään ja
 3. ryhmät itseorganisoituvat tavoitteiden mukaisesti,
 4. toiminta laajenee ja kannattavuus vahvistuu sekä
 5. myönteinen ilmapiiri energisoi tiimiä.

Valmentavassa kulttuurissa meillä on riittävästi psykologista turvallisuutta

Valmentavassa kulttuurissa toimivat yksilöt ovat itseohjautuvia ja ryhmät ovat itseorganisoituvia, koska silloin organisaatioon on pesiytynyt riittävästi psykologista turvallisuutta. Psykologinen turvallisuus näkyy parhaimmillaan siinä, että tiimissä erilaisuus on tunnistettu ja hyödynnetty vahvuus. Jokainen uskaltaa myös sanoa, jos ei ymmärrä jotain tai on eri mieltä.

Joten voisi myös sanoa, että supertuottavuuden saavuttamiseen edellytyksenä on psykologisen turvallisuuden saavuttaminen. Jos organisaatiossa ei ole huomioitu riittävästi itseohjautuvuutta, itseorganisoitumista ja psykologista turvallisuutta, niin syntyy kolmenlaisia ongelmia.

 1. Jos meillä organisaatiossa ei ole riittävästi itseohjautuvuutta, niin ei ole vastuuta oman osaamisen ja työn laadun ylläpidosta.
 2. Jos meillä organisaatiossa ei ole riittävästi ihmisten itseorganisoitumista ryhmissä ja tiimeissä, niin ei ole vastuuta yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta, vaan jokainen pelaa omaa peliään mukamas yhteisellä kentällä.
 3. Jos meillä organisaatiossa ei ole riittävästi psykologista turvallisuutta, niin emme uskalla ottaa riskejä ja käyttää omaa osaamistamme saatika potentiaaliamme, vaan lähdemme vähitellen vetäytymään tai syyttelemään toisia omasta epäonnistumisestamme.

Nykypäivän organisaation toiminnan kivijaloiksi pitäisi vaatia näiden kolmen peruspilarin opiskelua ja toteuttamista. Organisaatiossa tulee pyrkiä koko ajan win–win-tilanteeseen, jossa sekä työntekijöiden perusfiiliksen että organisaation tuottavuuden tulee voida hyvin. Koska jos näin ei ole, niin menestys on hetkellistä eikä pitkäjänteistä. Lyhytnäköisyydessä ongelmat kaappaavat vallan ja ihmiset alkavat käyttää aikaansa turhiin juttuihin eikä kukaan enää ole kiinnostunut yhteisestä hyvästä.

Supertuottavuus ei synny tyhjästä

Supertuottavuus ei synny tyhjästä eikä ponnistelematta. Sen synnyttäminen edellyttää tietoista johtamista ja monien totuttujen totuuksien kyseenalaistamista ja toisin toimimista. Mitä se tarkoittaa yksilölle? Se on käytännössä sitä, että päättää ottaa vastuuta omasta ja toisten hyvinvoinnista. Jos uskoo, että voi vaikuttaa, niin silloin alkaa tapahtua. Positiivisten vaikutusten todennäköisyys kasvaa, jos uskaltaa ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista, ajattelusta ja toiminnasta. Valmentava kulttuuri energisoi ja tuottaa tulosta!

Viisi vinkkiä supertuottavuuden rakentamiseen

 1. Päätä valita positiivinen tulevaisuuskuva ja viestintä.
 2. Ole innostunut yhteisestä tavoitteesta.
 3. Sopikaa rooleista ja kannustakaa toisianne arjen työskentelyssä pysymään niissä.
 4. Sitoudu yhteiseen avunantosopimukseen, jossa sovitaan yhteisesti kannustaa toinen toisiamme onnistumaan mahdollisimman paljon vuorovaikutteisissa kohtaamisissa.
 5. Opiskele ja rakenna uusia käytänteitä.

Rakenna kanssamme supertuottavuutta

Supertuottavuutta voi rakentaa tietoisesti. Se ei ole tähtitiedettä, vaan arkista aikuista työskentelyä toisten aikuisten kanssa, jossa uskalletaan iloita olemassa olevasta hyvästä ja vahvistaa toimivia tapoja sekä nostaa kipukohdat, joita tulisi korjata. Supertuottavuudessa on rohkeutta kokeilla ja yhdessä tiedostaa ne vivut ja keinot, joilla uutta innostavaa työskentelykulttuuria rakennetaan.

Me BoMentiksessa kehitämme jatkuvasti uusia toimintatapoja organisaation johtamiseen. Meillä on vuosien kokemus rakentaa ja soveltaa kunkin organisaation yksilöllisen tilanteen mukaan valmentavia toimintatapoja. Samalla mietimme yhdessä asiakkaidemme kanssa uusia tapoja siirtää jatkuvaa kehittämistä entistä enemmän arkeen, ja osaksi organisaatiokulttuuria. Näin pyrimme varmistamaan yhteistyössä asiakasyritystemme tulevaisuuden menestyminen.

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin täältä ja kuuntele Elisan kokemuksista yhteistyövideoltamme.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste