Miksi ja miten oppia valmentavaa otetta? | BoMentis Coaching House

Miksi ja miten oppia valmentavaa otetta?

Valmentava esihenkilö©

Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevällä asiakkaallamme oli jo ennestään hallussa monipuolista teoriatietoa valmentavasta otteesta. Mutta hän huomasi tarpeen päästä aiheeseen entistä syvemmälle. Johtamisen uudistamista, kuten itseohjautuvuuden ja valmentavan otteen edistämistä, oli tehty sosiaali- ja terveyssektorilla jo useamman vuoden ajan. Aiheesta on puhettu ja teoria tunnetaan, mutta työkalut siihen, miten valmentava ote saadaan todella elämään arjessa, olivat vielä hieman hakusessa.

Halusin oppia tekemään asioita oikealla tavalla ja toimia esimerkkinä, minkä vuoksi päätin osallistua BoMentiksen Valmentava esihenkilö© -valmenukseen. Valmennuksen ajankohta ja pituus tuntuivat omaan arkeen sopivilta.”

 

En halunnut antaa enää kiireen olla esteenä itseni kehittämiselle. Tuli sellainen olo, että tarvitsen jotain itsekin sen sijaan, että menisin vain lähiesihenkilölle valittamaan omaa tuskaani.”

Lupa keskittyä olennaiseen

Valmentava esihenkilö© -valmennus oli erittäin toimiva kokonaisuus. Hyvin suunnitellut päivät, laadukkaat materiaalit ja välitehtävät loivat oppimiselle erinomaisen rakenteen. Valmennuksessa miellyttivät myös niin sparrausparitoiminta kuin omien kokemusten ja näkökulmien peilaaminen ja suhteuttaminen toisten ajatteluun. Koko päivän kestävät valmennuspäivät arveluttivat aluksi, mutta ne osoittautuivatkin oikein hyviksi.

Valmennuspäivät olivat tosi tiiviitä. Olin ensin, että ”voi kauheata, miten sitä voi olla työmaalta poissa näin paljon?”, mutta annoin kuitenkin itselleni luvan keskittyä valmennuksen asioihin ja raivasin itselleni tilaa niiden pohtimista varten.”

Opiskelu ei jäänyt vain tähän valmennukseen, vaan oppiminen ja asioiden kertaaminen jatkuvat edelleen.

Valmennuksessa jaetut työkirjat ovat nyt ”raamattujani”, joita lueskelen aina välillä. Ne ovat auttaneet minua pikkuhiljaa rakentamaan omaa esihenkilösyyttäni valmentavaa roolia kohti.”

Taitava kouluttaja piti ryhmän aisoissa

Valmentaja Marjo-Riitta Ristikangas sai osallistujat innostumaan. Lisäksi, Marjo-Riitta onnistui pitämään osallistujat niin intensiivisesti mukana, ettei muiden tehtävien teko ollut koulutuksen ohessa mahdollista. Tällöin oli helppo säilyttää fokus olennaisessa.

Keskittyminen itse asiaan oli koulutuksessa olennaista. Ihmiset olivat töihinkin ilmoittaneet, että ovat nyt huonosti saatavilla. Koin tärkeäksi, että osallistujilla oli todella aikaa pysähtyä ja miettiä niitä asioita.”

 

Valmentaja luki meitä erinomaisesti ja sai ryhmämme hitsautumaan yhteen. Hän onnistui pitämään meidät tiiviisti ohjaksissa ja jos joku yritti lähteä rönsyilemään, Marjo-Riitta aina nätisti palautti meidät maan pinnalle.”

Valmentajan sitoutuneisuus ja motivoituminen rohkaisi osallistujia heittäytymään. Ryhmässä sparrattiin ja innostettiin toinen toistaan, keskustelut olivat mielenkiintoisia ja asioihin pureuduttiin pintaa syvemmälle.

Me kaikki heittäydyimme hyvällä tavalla, mikä teki ilmapiiristä avoimen ja luottamuksellisen. Aito innostus tuntui tukevan myös omaa tekemistä. Huomasin, että mitä enemmän avauduin ja annoin itsestäni, sitä enemmän myös sain.”

Valmentava esihenkilötyö on jatkuvaa oppimista

Valmentava esihenkilö© -valmennuksen ansiosta aloin hahmottamaan myös suunnitelma siitä, miten lähden viemään valmentavaa otetta eteenpäin työyhteisössäni. Yhteinen onnistuminen lähtee aina yksilöstä itsestään.

Ajattelen, että on tärkeää ylläpitää tietynlaista avoimuutta ja luottamusta siihen, ettei oleteta liikaa muiden tekevän asioita, vaan uskallettaisiin laittaa itseään enemmän likoon. Koska meidän esihenkilöiden tehtävänä on auttaa omaa henkilöstöä onnistumaan, täytyy meidän pelkän määräilyn sijaan olla täysillä mukana johdettavia tukemassa. Me myös rakennamme tiimiin psykologista turvallisuutta meidän omalla esimerkillämme.”

Valmennuksesta jäivät elämään mukana myös uudenlaiset kysymysmallit haastavien tilanteiden edessä: miten asetella sanat, mitä sanoja käyttää, miten toimia ja miten hallita tunteita?

Opin, että miten voin erilaisilla kysymyksillä auttaa ihmistä eteenpäin. Valmentavassa johtajuudessa on kuitenkin kyse jatkuvasta opiskelusta, tekemisestä ja harjoittelusta, sillä eihän tässä koskaan ole täysin valmis.”

Itsearviointien ja analyysien avulla opittiin hahmottamaan erilaisia rooleja, jotka kehittivät hänen itsetuntemustaan.

Coaching Leadership Pulse® -johtajuusarvioinnin myötä sain huomata, että sitä luulee olevansa jotain muuta, kuin mitä oikeasti on. Sain lisää ymmärrystä erilaisuudesta: kun sen tunnistaa, on ihmisten monimuotoisuus helpompi huomioida eri tilanteissa ja sitä kautta kehittyä.”

Välillä hyvä pysähtyä ja päivittää omaa päätään

Kiitos! Valmentava esihenkilö© -valmennus oli hienosti organisoitu, mielenkiintoinen ja kompakti kokonaisuus, jossa oli helppoa pysyä mukana. Toivon ihmisten uskaltavan lähteä tällaiseen mukaan eikä pelätä ajan hukkaan heittämistä, sillä tämä koulutus antoi valtavasti. Välillä on terveellistä pysähtyä arjen keskellä.”

Tutustu avoimiin coaching-koulutuksiimme sekä yrityskohtaisiin valmennuksiimme. Tutustu myös Valmentavat taidot -verkkovalmennukseemme.

Esite: Valmentavat taidot -verkkovalmennus

Valmentavat taidot -verkkovalmennus on BoMentiksen valmentajien kehittämä kaikille organisaation edustajille tarkoitettu opiskelukokonaisuus, joka koostuu useasta eri teema-alueesta. Sitä hyödyntämällä organisaatiosi henkilöstö pääsee kehittämään omia valmentavia tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Lataa esite

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste