Miten oppia valmentavaa otetta? | BoMentis Coaching House

Miten oppia valmentavaa otetta?

Case Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala

Koulutus: Valmentava esimies©

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan kouluterveydenhuollon päällikkö Tuula Salmivaara-Pesosella oli jo ennestään hallussa monipuolista teoriatietoa valmentavasta otteesta, mutta hän huomasi tarpeen päästä aiheeseen entistä syvemmälle. Johtamisen uudistamista, kuten itseohjautuvuuden ja valmentavan otteen edistämistä, oli tehty sosiaali- ja terveystoimialalla jo useamman vuoden ajan. Aiheesta on riittänyt puhetta ja teoria tunnetaan, mutta työkalut siihen, miten valmentava ote saadaan todella elämään arjessa, olivat vielä hieman hakusessa.

Tuula Salmivaara-Pesonen halusi oppia tekemään asioita oikealla tavalla ja toimia esimerkkinä, minkä vuoksi hän päätti osallistua BoMentis Coaching Housen Valmentava esimies© -koulutukseen. Koulutuksen ajankohta ja pituus tuntuivat omaan arkeen sopivilta.

”En halunnut antaa enää kiireen olla esteenä itseni kehittämiselle. Tuli sellainen olo, että tarvitsen jotain itsekin sen sijaan, että menisin vain lähiesimiehelle sanomaan, että käykää koulutuksissa.”

Lupa keskittyä olennaiseen

Valmentava esimies© -koulutus oli Tuulan mielestä erittäin toimiva kokonaisuus. Hyvin suunnitellut koulutuspäivät, laadukkaat materiaalit ja välitehtävät loivat koulutukselle erinomaisen rakenteen. Tuulaa miellytti myös sparrausparitoiminta sekä peilaaminen, eli omien kokemusten ja näkökulmien suhteuttaminen toisiin. Koko päivän kestävät koulutuspäivät arveluttivat aluksi, mutta ne osoittautuivatkin oikein hyviksi.

”Koulutuspäivät olivat tosi tiiviitä. Olin ensin, että ”voi kauheata, miten sitä voi olla työmaalta poissa näin paljon?”, mutta annoin kuitenkin itselleni luvan keskittyä koulutuksen asioihin ja raivasin itselleni tilaa niiden pohtimista varten.”

Tuula toteaa, ettei opiskelu jäänyt vain tähän koulutukseen, vaan oppiminen ja asioiden kertaaminen jatkuu. Koulutuksen jälkeen hän on säännöllisesti palannut työkirjojen äärelle.

”Nämä työkirjat ovat nyt raamattujani, joita lueskelen aina välillä. Ne ovat auttaneet minua pikkuhiljaa rakentamaan omaa esimiehisyyttäni valmentavaa roolia kohti.”

Taitava kouluttaja piti ryhmän aisoissa

Tuulan mielestä oli hienoa, että kouluttaja Marjo-Riitta Ristikangas sai osallistujat paitsi innostumaan myös pidettyä niin intensiivisesti mukana, ettei muiden tehtävien teko ollut koulutuksen ohessa mahdollista. Tällöin oli helppo säilyttää fokus olennaisessa.

”Keskittyminen itse asiaan oli koulutuksessa olennaista. Ihmiset olivat töihinkin ilmoittaneet, että ovat nyt huonosti saatavilla. Koin tärkeäksi, että osallistujilla oli todella aikaa pysähtyä ja miettiä niitä asioita.”

”Kouluttaja luki meitä erinomaisesti ja sai ryhmämme hitsautumaan yhteen. Hän onnistui pitämään meidät tiiviisti ohjaksissa ja jos joku yritti lähteä rönsyilemään, Marjo-Riitta aina nätisti palautti meidät maan pinnalle.”

Koulutuksen osallistujat olivat sitoutuneita ja motivoituneita, mikä rohkaisi heittäytymään. Tuula kehuu porukkaa huikeaksi. Ryhmässä sparrattiin ja innostettiin toinen toista, keskustelut olivat mielenkiintoisia ja asioihin pureuduttiin pintaa syvemmälle.

”Me kaikki heittäydyimme hyvällä tavalla, mikä teki ilmapiiristä avoimen ja luottamuksellisen. Aito innostus tuntui tukevan myös omaa tekemistä. Huomasin, että mitä enemmän avautui ja antoi itsestään, sitä enemmän myös sai.”

Valmentava esimiestyö on jatkuvaa oppimista

Tuula sai Valmentava esimies© -koulutuksen ansiosta kehitettyä sitä suunnitelmaa, miten lähteä viemään valmentavaa otetta eteenpäin työyhteisössä. Hän pitää tärkeänä sitä ajattelutapaa, että yhteinen onnistuminen lähtee aina yksilöstä itsestään.

”Ajattelen, että on tärkeää ylläpitää tietynlaista avoimuutta ja luottamusta siihen, ettei oleteta liikaa muiden tekevän asioita, vaan uskallettaisiin laittaa itseään enemmän likoon. Koska meidän esimiesten tehtävänä on auttaa omaa henkilöstöä onnistumaan, täytyy meidän pelkän määräilyn sijaan olla täysillä mukana alaisia tukemassa.”

Koulutuksesta jäivät Tuulalle elämään myös uudenlaiset kysymysmallit haastavien tilanteiden edessä: miten asetella sanat, mitä sanoja käyttää, miten toimia ja miten hallita tunteita?

”Opin, että miten voin erilaisilla kysymyksillä auttaa ihmistä eteenpäin. Valmentavassa johtajuudessa on kuitenkin kyse jatkuvasta opiskelusta, tekemisestä ja harjoittelusta, sillä eihän tässä koskaan ole täysin valmis.”

Itsearviointien ja analyysien avulla Tuula oppi hahmottamaan erilaisia rooleja, jotka kehittivät hänen itsetuntemustaan.

”Coaching Leadership Pulse® -johtajuusarvioinnin myötä kautta sain huomata, että sitä luulee olevansa jotain muuta, kuin mitä oikeasti on. Sain lisää ymmärrystä erilaisuudesta: kun sen tunnistaa, on ihmisten monimuotoisuus helpompi huomioida eri tilanteissa ja sitä kautta kehittyä.”

Välillä hyvä pysähtyä

Tuula kiittelee koulutuksen erinomaisia järjestelyjä ja rohkaisee myös muita esimiestyötä tekeviä lähtemään kouluttautumaan.

”Kiitos! Valmentava esimies© -koulutus oli hienosti organisoitu, mielenkiintoinen ja kompakti kokonaisuus, jossa oli helppoa pysyä mukana. Toivon ihmisten uskaltavan lähteä tällaiseen mukaan eivätkä pelkäisi ajan hukkaan heittämistä, sillä tämä koulutus antoi valtavasti. Välillä on terveellistä pysähtyä arjen keskellä.

Tutustu avoimiin coaching-koulutuksiimme sekä yrityskohtaisiin valmennuksiimme.

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste