Coaching avaa ovia uuteen maailmaan | BoMentis Coaching House

Coaching avaa ovia uuteen maailmaan

Blogit
blogi

Valmentava ote ja coachaava tapa olla ja vuorovaikuttaa muiden kanssa tarjoaa täysin uudenlaisen kokemuksen muiden ihmisten kanssa työskentelystä. Perinteiset tavat johtaa käskyttämällä ylhäältä alas ovat historiaa – lisäksi, hierarkinen johtajuusmalli myös kuormittaa esihenkilöstöä ja tiimin johtajia paljon. Asiat voi tehdä helpomminkin, kun kaikkia lankoja ei tarvitse pidellä omissa käsissään!

Oletko kangistunut omiin tapoihisi esihenkilönä tai tiimin vetäjänä?

Koetko, että muiden ihmisten haasteet kasautuvat yksin sinun päällesi, etkä kerkeä ymmärtämään kaikkia, saati saamaan aikaan tarpeeksi tyydyttäviä ratkaisuja? Business coaching sekä valmentava johtajuus voivat olla – ja ovat – avainratkaisuja kevyemmin rullaavaan, systemaattisempaan ja vuorovaikutuksellisempaan arkeen, ennen kaikkea itsellesi kevyempään sellaiseen.

Toimiessani esihenkilönä minusta tuntui, että uuvun sen alle, kun koitan koko ajan antaa ratkaisuja ja kertoa vastauksia. Lähdin miettimään, että tähän on pakko olla muitakin vaihtoehtoja ja päätin lähteä Systemic Business Coach® -koulutukseen mukaan. Koulutuksen myötä tuntui, kuin minulle olisi avattu ovi uuteen maailmaan.”
Systemic Business Coach® -koulutuksen osallistuja

Älä ole itse ratkaisuautomaatti, vaan anna ihmisten löytää ratkaisut itse

Perinteinen tapa vuorovaikuttaa esihenkilöasemassa on se, että johdettavalle tai tiimiläiselle kerrotaan oma mielipide siitä, miten asiat menevät ja miten ne on paras tehdä. Toisin sanoen hierarkisen johtamismallin ytimessä on toiminta, joka vastaa perinteistä käskyttämistä.

Valmentava ote vuorovaikutuksessa kääntääkin tämän asetelman ylösalaisin. Kun johdettavasi kysyy sinulta kysymyksiä, et esihenkilönä annakaan suoria vastauksia heti – vaan heität pallon takaisin ja kysyt voimallisia kysymyksiä. Voimallisten ”oikeiden” kysymysten kysymisen taito nousee sekä business coachingissa että valmentavassa johtajuudessa avainasemaan.

Sen sijaan että kerron ihmisille, ’tee näin ja näin’ – voinkin esittää heille kysymyksiä, ja pysähtyä siihen hetkeen toisen kanssa. Kysymysten avulla ihmiset sitten löytävät itse ne ratkaisut. Koin esihenkilönä erityisen hienona sen, että ihmiset sitoutuvat eri tavalla niihin ratkaisuihin, jotka he olivat itse keksineet sen sijaan, että pomo kertoi, miten asiat tulisi tehdä. Näin voidaan välttää myös se, että pomon antama pikaratkaisu olisi erilainen kuin se, miten työntekijä olisi itse tehnyt.”
Systemic Business Coach® -koulutuksen osallistuja

Ärsyttävätkö ihmiset, vai sittenkin vain ne asiat?

Meistä jokainen ärsyyntyy toisesta henkilöstä päivittäin tai ainakin viikoittain. Se on normaalia, ja kuuluu elämään, kun erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla kohtaa arjessa. Jokainen meistä ärsyyntyy eri tavalla: siinä missä toinen haukkuu salaman nopeasti ääneen kaverit pystyyn, toinen on vain hiljaa ja ahdistuu tahollaan, tai jotakin näiden välistä.

Business coachingin maailmasta voi oppia myös uusia lähestymistapoja erilaisiin konfliktitilanteisiin. Coaching-taitojen aktiivisen harjoittelun myötä saatat huomata, että sinua onkin vaikeampi ärsyttää. Kenties opit vetämään henkeä ja miettimään muutaman sekunnin vastaustasi ennen sen ääneen sanomista. Opit kysymään lisää ja ennen kaikkea todella kuuntelemaan, ennen kuin teet yhteenvetoja tilanteista.

Siviilielämääni Systemic Business Coach® -koulutus on antanut sen, että ihmiset eivät enää ärsytä. Suhtaudun muihin lähtökohtaisesti eri tavalla. Asiat voivat ärsyttää toki vieläkin, mutta sitä ei niin vahvasti asemoi siihen, että nyt se on tuo tietty tyyppi, joka ärsyttää. Sen sijaan hän on ihminen, jolla on se joku asia siinä, enkä voi itse tietää kaikkea mitä siellä taustalla on, muuta kuin kysymällä.”
Systemic Business Coach® -koulutuksen osallistuja

Coaching opettaa myös pysähtymään ja kuuntelemaan herkällä korvalla

Me kaikki olemme niin hyviä neuvomaan muita, aina. Ja voi miten tyydyttävää niitä neuvoja onkin antaa, kun esitetyn kysymyksen aiheesta tietää jotain tai on kokemusta. Mutta onko se oman tiedon kanssa päsmäröinti aina paras tapa vastata toiselle?

Kuuntelemaan oppiminen on yksi taitolaji kysymysten esittämisen lisäksi. Kuuntelemaan ei opi sormia napsauttamalla, vaikka se helpolta kuulostaakin.

Pohdi: Kun joku kertoo sinulle haasteistaan ja ongelmistaan, kuuletko useimmiten vain paljon sanoja, joihin vastaat oman mielipiteesi? Tämän jälkeen heti kertoen vastapuolellesi miten sinä ko. asian tekisit, vai kuunteletko todella? Haluatko tietää lisää ja ymmärtää miksi, ja miten asiat ovat kuten ovat?

Koulutus on antanut paljon rohkeutta esittää kysymyksiä. Olen päässyt eroon siitä, että tekisin niin helposti olettamuksia, ja jos niitä teen niin osaan tiedostaa asian. Avointen ja voimallisten kysymysten esittämisen kautta olen päässyt opettelemaan myös kuuntelemaan ihmisen tunnetta ja tahtotilaa, eikä pelkästään sanottuja sanoja.”
Systemic Business Coach® -koulutuksen osallistuja

Haluatko oppia vaikuttavia ja moderneja tapoja johtaa, vuorovaikuttaa ja työskennellä muiden kanssa? Kouluttaudu Systemic Business Coachiksi®!

Katso myös muut seuraavaksi alkavat koulutusohjelmamme!

Tutustu myös muihin coaching-koulutuksiimme

Koulutusesite: Systemic Business Coach®

Työelämään suunnattu business coach -koulutus, jossa korostuu systeeminen ajattelu ja valmentava johtajuus

Lataa tästä

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste