Coaching tuntuu | BoMentis Coaching House

Coaching tuntuu

Blogit

”Coaching on innostava, haastava ja luova yhteistyösuhde, jonka tarkoituksena on inspiroida ihmisiä ottamaan täysipainoisesti käyttöönsä sekä heidän henkilökohtaiset että ammatilliset voimavaransa.”

Näin määrittelee coachingin kansainvälinen coaching-yhdistys, International Coach Federation (ICF). Kirjaamme, Valmentava johtajuus (2019), varten tutustuimme myös muihin määritelmiin. Joku liitti coachingin itsesäätelykykyyn, joku tavoitteen saavuttamiseen, suorituksen parantumiseen ja itseohjautuvaan oppimiseen. Toisille määritelmässä korostui oman suorituksen maksimointi ja toisille taas oppimaan auttaminen. Hyviä ajatuksia kaikki.
Suuri osa määritelmistä oli hyvin asiapitoisia, joista puuttui kokonaan tunne-elementti. Puhutaan vain tavoitteista ja suorituksen parantumisesta, mutta missä on yhdistyksen määritelmän innostava ja luova elementti?

Coaching on parhaimmillaan erittäin tunnevaltainen prosessi. Ilman tunteita ja niiden hyödyntämistä prosessista muodostuu vain älyllinen prosessointipaikka. Ilman tunteita ei synny kehittymistä. Iloa, toivoa, välillä myös pelkoa ja epävarmuutta. Tunteet kuuluvat kehittymiseen, kehittämiseen ja luovaan prosessiin, jossa tavoitellaan todellista muutosta.
Henkilökohtaiset vahvuudet ovat kaiken perusta. Miten käyttää vahvuuksia, jotta ne tukevat mahdollisuuksia saavuttaa tavoiteltu tila? Ja toisaalta, miten käyttää vahvuuksia, jotta uhkatekijät eivät pääse toteutumaan?

Vahvuudet ovat meille usein itsestään selvyyksiä, joiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kun eräs kollega kerran kehui minun rohkeuttani, periksiantamattomuuttani ja kykyäni unelmoida, minun oli vaikea ottaa se vastaan. En antanut niille arvoa. Vaikka tunnistin ne omakseni, pidin niitä itsestäänselvyytenä. Enkä tietoisesti osannut hyödyntää niitä. Havahduin, kun kollegani loukkaantui. Kiitos siitä! Opin keskusteluistamme paljon. Tunteet ovat organisaatiossa vielä suuresti käyttämätön voimavara.

Eli… Coachingissa on tärkeää tunnistaa omat vahvuudet, koska ne innostavat ja kannustavat käyttämään niitä arjessa vielä enemmän. Omien vahvuuksien huomioiminen saa mielen kirkkaaksi ja energiat virtaamaan. Coaching innostaa ja tuottaa onnistumisia, joka tuntuu – taatusti.

Niille, jotka innostava idea
on saanut syttymään,
ja jotka omistautuvat sille
ja antavat sen hallita ajatuksiaan,
avautuvat uudet maailmat.
Niin kauan kuin riittää innostusta,
riittää erilaisia mahdollisuuksiakin.

– Norman Vincent Peale

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste