Coachingilla eroon huijarisyndroomasta
Blogit
”Et sä mitään oikeasti osaa.” ”Mikä asiantuntija oikein kuvittelet olevasi.”
Tälläisiä ajatuksia pieni pirulainen olkapäällä huutelee meille kaikille varmasti toisinaan. Osaamista, tietoa ja taitoa löytyy, mutta emme itse usko täysin siihen. Toisinaan myös sanan ”Kiitos” kuuleminen saa aikaan hämilleen menemisen. ”Ei tää nyt mitään ollut.” Tuttua?
Olen itse kärsinyt viime aikoina tästä ns. huijarisyndroomasta. Työhöni kuuluu BoMentiksessa työskentelyn lisäksi yrittäjyyden kautta muitakin asiantuntijatehtäviä. Omaan asiantuntijuuteen uskominen on kuitenkin ollut aina vaikeaa. Miksikö, en tiedä.
Ehkä syyt kumpuavat persoonallisuudesta, joka on melkoisen introvertti tyyppi, tai sitten jostakin syvältä, jopa lapsuuden kouluajoista saakka. Olin ihan aina se ujo tyttö, joka ei uskaltanut ikinä viitata tai oikein sanoa mitään luokassa, edes lukiossakaan vielä.
Huijarisyndrooma on psykologinen ilmiö, jonka vaikutuksesta ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan todisteista huolimatta. Huijarisyndroomasta kärsivä on vakuuttunut olevansa huijari ja että hänen saavutuksensa ovat ainoastaan hyvän onnen tai ajoituksen tulosta, tai että hän on vain harhauttanut muut luulemaan itseään todellista kyvykkäämmäksi.
Päätin tarttua härkää sarvista, ja pyysin apua työkaveriltani ajatusten selkiyttämiseen. Onnekseni työkaverini ovat ammatticoacheja! Coach Victoria Ristikangas saikin minut nopeasti ajattelemaan oivalluttamisen kautta. Hän oli minusta kiinnostunut, kysyi minulta voimallisia ja selkeitä kysymyksiä, jotka liittyivät ydinhaasteisiini. Coaching sessio pisti minut pohtimaan ja ajattelemaan uusin silmin huijarisyndroomaani.
Omasta kokemuksestani voin sanoa, että coachingissa on voimaa. Sen avulla voi auttaa ammattilaisena yksilöitä sekä tiimejä ylittämään itsensä – ei ylisuoriutumaan, vaan loistamaan siinä, mitä tekee ja innostumaan itsensä ja toinen toisensa kehittämisestä. Coachingin voi ottaa myös valmentavan otteen kautta käyttöön ihan tavallisessa työarjen kommunikaatiossa.
Arjessani kuulen usein seuraavanlaisia valmentavan otteen kautta kumpuavia kysymyksiä
Erittäin harvoin (jos koskaan) saan kollegoiltani valmiita ratkaisuja tai käskyjä miten edetä. Sen sijaan saan ensin laittaa omat aivoni raksuttamaan. Ja se on aika huippua! Valmentavan otteen läsnä ollessa työpaikan kommunikoinnissa, en voi tuntea itseäni tyhmäksi tai osaamattomaksi. Edellä mainittujen kysymysten johdosta ratkaisut ja vastaukset löytyvätkin useimmiten ainakin osittain omasta päästä.
Odotan innolla jatkoa kollegani Victorian kanssa vaihdetuille ajatuksille. Sain tehokkaan potkun eteenpäin ajatuksissani ja nyt osaan pohtia vastauksia oikeisiin kysymyksiin. Voisin jopa sanoa, että uskon coachingilla olevan mahdollisuus auttaa minua pääsemään eroon huijarisyndroomasta.
Kouluttaudu coachingin huippuosaajaksi!
Lataa opas, jossa on vinkkejä yhden coachingin ydintaidon eli haastamisen saloihin.