Coachingilla eroon huijarisyndroomasta | BoMentis Coaching House

Coachingilla eroon huijarisyndroomasta

Blogit

”Et sä mitään oikeasti osaa.” ”Mikä asiantuntija oikein kuvittelet olevasi.”
Tälläisiä ajatuksia pieni pirulainen olkapäällä huutelee meille kaikille varmasti toisinaan. Osaamista, tietoa ja taitoa löytyy, mutta emme itse usko täysin siihen. Toisinaan myös sanan ”Kiitos” kuuleminen saa aikaan hämilleen menemisen. ”Ei tää nyt mitään ollut.” Tuttua?

Olen itse kärsinyt viime aikoina tästä ns. huijarisyndroomasta. Työhöni kuuluu BoMentiksessa työskentelyn lisäksi yrittäjyyden kautta muitakin asiantuntijatehtäviä. Omaan asiantuntijuuteen uskominen on kuitenkin ollut aina vaikeaa. Miksikö, en tiedä.

Ehkä syyt kumpuavat persoonallisuudesta, joka on melkoisen introvertti tyyppi, tai sitten jostakin syvältä, jopa lapsuuden kouluajoista saakka. Olin ihan aina se ujo tyttö, joka ei uskaltanut ikinä viitata tai oikein sanoa mitään luokassa, edes lukiossakaan vielä.

Mikä on huijarisyndrooma?

Huijarisyndrooma on psykologinen ilmiö, jonka vaikutuksesta ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan todisteista huolimatta. Huijarisyndroomasta kärsivä on vakuuttunut olevansa huijari ja että hänen saavutuksensa ovat ainoastaan hyvän onnen tai ajoituksen tulosta, tai että hän on vain harhauttanut muut luulemaan itseään todellista kyvykkäämmäksi.

Coachingista apua itsensä uskomiseen

Päätin tarttua härkää sarvista, ja pyysin apua työkaveriltani ajatusten selkiyttämiseen. Onnekseni työkaverini ovat ammatticoacheja! Coach Victoria Ristikangas saikin minut nopeasti ajattelemaan oivalluttamisen kautta. Hän oli minusta kiinnostunut, kysyi minulta voimallisia ja selkeitä kysymyksiä, jotka liittyivät ydinhaasteisiini. Coaching sessio pisti minut pohtimaan ja ajattelemaan uusin silmin huijarisyndroomaani.

Coaching ja valmentava ote työarjessa laittavat aivot raksuttamaan

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että coachingissa on voimaa. Sen avulla voi auttaa ammattilaisena yksilöitä sekä tiimejä ylittämään itsensä – ei ylisuoriutumaan, vaan loistamaan siinä, mitä tekee ja innostumaan itsensä ja toinen toisensa kehittämisestä. Coachingin voi ottaa myös valmentavan otteen kautta käyttöön ihan tavallisessa työarjen kommunikaatiossa.

Esimerkkejä valmentavan otteen esille tulemisesta omassa työssäni

Arjessani kuulen usein seuraavanlaisia valmentavan otteen kautta kumpuavia kysymyksiä

  • Miten sinä tämän tekisit?
  • Mitä sinä ehdotat?
  • Mitä täytyisi tapahtua, että…
  • Miltä sinusta tuntuu?

Erittäin harvoin (jos koskaan) saan kollegoiltani valmiita ratkaisuja tai käskyjä miten edetä. Sen sijaan saan ensin laittaa omat aivoni raksuttamaan. Ja se on aika huippua! Valmentavan otteen läsnä ollessa työpaikan kommunikoinnissa, en voi tuntea itseäni tyhmäksi tai osaamattomaksi. Edellä mainittujen kysymysten johdosta ratkaisut ja vastaukset löytyvätkin useimmiten ainakin osittain omasta päästä.

Jokainen meistä voi auttaa työkaveria valmentavan otteen keinoin!

Odotan innolla jatkoa kollegani Victorian kanssa vaihdetuille ajatuksille. Sain tehokkaan potkun eteenpäin ajatuksissani ja nyt osaan pohtia vastauksia oikeisiin kysymyksiin. Voisin jopa sanoa, että uskon coachingilla olevan mahdollisuus auttaa minua pääsemään eroon huijarisyndroomasta.

Haluaisitko sinä oppia coachingtaitoja? Tutustu avoimiin koulutuksiimme

Kouluttaudu coachingin huippuosaajaksi!

Lisää vinkkejä coaching-taitojen kehittämiseen sekä valmentavan otteen käyttämiseen

 

3 tapaa haastaa - coachingopas

Lataa opas, jossa on vinkkejä yhden coachingin ydintaidon eli haastamisen saloihin.

Lataa opas

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste