3 vinkkiä palautteenantoon
Kuulen usein, että työtyytyväisyyskyselyjen kehityskohdaksi on nostettu palaute. Usein ajatellaan, että tarvitsemme palautetta kehittyäksemme. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, missä palaute on meille hyödyksi.
Kuulen usein, että työtyytyväisyyskyselyjen kehityskohdaksi on nostettu palaute. Usein ajatellaan, että tarvitsemme palautetta kehittyäksemme. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, missä palaute on meille hyödyksi.
Kuin usein pysähdytte pohtimaan, kuinka hyvin teillä hyödynnetään teknisillä järjestelmillä kerättyä palautetta? Oman kokemuksen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme opittu paljon ja tällä hetkellä niitä osataan käsitellä jo monessa paikassa fiksusti – yhdessä!
Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäjänä kohtaan lähes päivittäin tilanteita, joissa keskustelun osapuolet alkavat nokitella, selitellä tai puolustella omia tekemisiään. Suu ei pysy kiinni, vaan tilanteessa on pakko kommentoida ja saada sanottua oma tärkeäksi koettu viesti. Miksi kannattaisi välillä pitää suu vaan kiinni?
Aloitin palautteenannon noin 5 vuotta sitten ja tie on ollut haastava. Helpottaakseni palautteenantoa oli hyvä oppia millä tyylillä ihmiset ottavat palautteen vastaan (hyökkääjä, selittäjä, vetäytyjä, pysähtyjä, kiinnostuja vai kehittyjä). Koin suuria haasteita tilanteissa, jossa palautteen vastaanottaja oli selittäjä.
Videolla Executive Coachi Anna Lönnroth antaa Peter Peitsalolle positiivista palautetta Palautteen antamisen Rautalankamallin© mukaan.
Videolla Executive Coach Peter Peitsalo pohtii sitä, miksi palautetta ei anneta. Mitkä asiat estävät palautteen antamista? Oletko samaa mieltä?
Podcastissa Riikka pohtii Marjut Alatalon kanssa sitä, miten erilaiset tavat antaa palautetta vaikuttavat hänen kykyynsä vastaanottaa palautetta ja kehittää toimintaansa.
Varsin usein puhutaan kyvystä antaa palautetta, mutta harvemmin puhutaan palautteen vastaanottamisen taidosta. Myös vastaanottaminen on taito, jota voi harjoitella.
Katso videolta kolme latistavaa palautetta sekä arvostava palaute, joka on annettu Palautteen antamisen Rautalankamallin© mukaan. Tunnistatko oman tyylisi antaa palautetta?
BoMentiksen Marjut Alatalo puhuu palautekulttuurista. Mistä palautekulttuuri syntyy? Mitä sinä voit itse tehdä saadaksesi palautetta itsellesi tärkeistä asioista?